Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Tagetes

2007-03-18 19:52 #0 av: Humlan

Jag har under de första åren som husägare och trädgårdstok börjat utveckla en kärlek till tagetes. Tagetes är bland de mest lätta och tacksamma anueller som finns. Och de som säger att tagetes är tråkiga, har fel. Det finns en stor variation av tagetes om man bara tittar lite längre än till stormarknadens utbud.

Tagetes är lätt att ha med att göra, de är torktåliga och blommar från juni tills frosten tar dom. För att få en riktigt riklig blomning bör man plocka bort de vissna blomkorgarna. De vill stå i sol eller halvskugga, jag har provat att ha krukor med tagetes på min trapp till entrédörren på norrsidan och dom klarade det fint. Dom blev så klart inte så fina som de som stod i sol men dom prydde absolut sin plats och lyste upp min mörka tråkiga entré hela sommaren.

 

Tagetes "Jolly Jester". Bild från Johnsons fröfirma.
Tagetes "Jolly Jester". Bild från Johnsons fröfirma.

 

Man kan köpa färdiga hos sin plantskola eller på stormarknader eller så kan man så själv. Det senare alternativet är lätt och man får så oändligt mycket mer att välja bland och, som en bonus, mycket blommor för en billig peng. Sår man i mitten på april har man blommor i juni. Så dem grunt i vanlig jord eller såjord. De gror efter ett par dagar. Plantera ut när risken för frost är över.

Liten tagetes "Golden Gem". Bild från Lord Nelson

Det finns många olika sorter och det är stor variation mellan storlek och utseende på blommorna. Grovt delar man upp det i Stor Tagetes; Tagetes erecta, Sammets tagetes; Tagetes patula och Liten Tagetes; Tagetes tenuifolia. Dessutom förekommer det ett enormt stort antal hybrider, det vill säga korsningar mellan de olika sorterna. Kanske just därför har tagetes blivit så populära?

Färgskalan går i de gula och orangafärgerna, det finns en cremevit "Vanilla F1", för den som inte tycker om just de gula nyanserna.

 

Tagetes "Vanilla F1"
Tagetes "Vanilla F1" Bild från min egen trädgård

 

Om det finns någon nackdel med tagetes så är det att sniglarna är som tokiga i dom. Jag har inte fått behålla en enda planta i rabatten, dom tuggar ner dom fullständigt! Med ett undantag, mina "bulgariska" tagetes. Jag var i Bulgarien 2005 och plockade då frö från stora oranga tagetesplantor som jag sen sådde förra våren. Dom tyckte sniglarna inte om av någon anledning.

 

Mina bulgariska tagetes.
Mina bulgariska tagetes.

 

För min del får tagetes stanna i olika krukor och urnor i trädgården med "Snigelfritt" runt om. Och i växthuset bland mina småplantor. Tagetes lär ha en avskräckande effekt på ohyra i växthus. Om det beror på tagetesen eller tur så har jag i alla fall inte under min första säsong som växthusägare haft problem med ohyra.

Tagetes kan oxå användas som bot för "ros-trött" jord. Den som odlat rosor i samma jord i många år kan råka ut för rostrött jord. Då har man fått rundmask (nematoder) i jorden. De kan försvinna om man använder tagetesplantor som underplantering, eftersom tagetes utsöndrar ett ämne som dessa maskar inte tål.

Liten tagetes "Ursula"
Liten tagetes "Ursula". Bild från Weibulls.

 

Frossa i den här lätta sommarblomman! Om ni som jag inte kan göra ett hav av tagetes i rabatten på grund av sniglar så plantera tagetes ihop med ett vackert prydnasgräs och kanske blå eller vit hänglobelia, så har ni en vacker kruka att njuta av på verandan eller som välkomnar er på farstukvisten när ni kommer hem. Nyp av vissna blommor på de som blir era favoriter och torka blomkorgen så har du massor av frö att så nästa år. Bättre kan det ju inte bli eller hur?

 

 

 

 

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

 

Blomman för dagen

Luktärt

Rosenskära

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

 

Artikelserien Odla från frö

 

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

  

  

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2007-03-18
Anmäl
2007-03-28 12:31 #1 av: Christina

Tack för den artikeln! Nu blev jag riktigt, riktigt sugen på att själv sätta in lite tagetes här och var bland mina rosor.

Maken var vild på tagetes förr och brukade alltid förgro en låda plantor tills jag tog avstånd från dem. Vet inte riktigt varför jag då tröttnade på dem. Kanske just för att de var så vanliga och lättodlade.Och för att vi har så många gula blommor överallt. Den färgen får ju ofta stå ifred för rådjur och harar.Fundersam

Men Vanilla har jag funderat på flera ggr och nu ska det bl av. Den är ju jättesöt och att den dessutom är bra som underplantering bland mina rosor är ett bra skäl till att gå iväg och skaffa en påse frö.

 

Anmäl
2007-03-28 21:04 #2 av: Christina

Matilda_91 undrar om blommor i en kruka som INTE är giftiga men heller INTE så goda att hennes kaniner äter upp dem. Kan tagetes va nåt?

Anmäl
2007-03-28 21:04 #3 av: Humlan

Ja, gör det! Vanilla är en underbar tagetes som med sin mättade gulvita färg passar överallt, väl värd att så enligt min åsikt!!

Anmäl
2007-03-28 21:38 #4 av: Matilda_91

Dom verkar vara precis vad jag letar efter ;) Riktigt fina, och eftersom jag inte tänkte ha krukor med blommor i själva hagen där kaninerna är, utan på lekstugetrappen så spelar det ingen roll om de är giftiga eller goda :P

Bra artikel!

Anmäl
2007-03-28 21:48 #5 av: Humlan

Om tagetes är giftiga vet jag inte, jag har inte läst det nånstans men man vet ju aldrig. Men det verkar ju inte spela nån roll ändå, dom kommer at pryda sin plats på lekstugetrappen!!Gödsla med Blåkorn eller annan blomsternäring och dom kommer att blomma vackert långt ut på hösten.

 

Anmäl
2007-04-02 17:38 #6 av: Gentle

Jag har för första gången i mitt liv drivit upp små plantor med tagetes och nästa år kommer det absolut att bli flera sorter.Eller är det kanske inte för sent att sätta flera frön ?

Anmäl
2007-04-02 18:12 #7 av: Christina

Humlan föreslår i sin artikel att man ska så i mitten av april. Så det är definitivt inte försent.

Anmäl
2007-04-02 19:59 #8 av: Humlan

Det är inte försent än, jag ska själv så två sorter till nu i veckan. Anledningen till att jag väntar är pga platsbristen inne... Hur som helst sådde jag tagetes til min mor och svärmor i början av maj förra året, dom blommade så klart senare men var stora och frodiga långt ut på hösten. Anledningen till att jag startar tidigare är för att jag vill ha klara plantor att sätta ut i mina sommarkrukor så fort det bara går.

Anmäl
2007-04-02 20:01 #9 av: Christina

Och jag vill också så tagetes men har inte köpt frö ännu. Det får bli under påsken, när vi åker in till stan för att fira med släkten.

Anmäl
2007-04-03 00:12 #10 av: Hopi

Har tagetes varje år! Tycker dom är helt underbara! Tacksamma och lyser som solar! ;) Brukar alltid spara frön. Kan inte låta bli. ;)

Bra artikel även denna, Humlan!!! Glad Har aldrig sett eller hört om den cremevita, Vanilla! Men den skulle jag verkligen vilja testa!! Men undrar vart man får tag på frön/plantor av dom..?

Anmäl
2007-04-03 00:46 #11 av: Humlan
Fröer.nu har den cremevita, där beställde jag mina påsar. Sen vet jag att en arbetskamrat till mig köpte den som planta på Petab här utanför helsingborg. Den finns nog på en välsorterad plantskola skulle jag tro.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.