Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 50370 ggr
Christina
4/11/07, 8:13 PM

Ipomea - lättodlade sommarblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Blomman för dagen - Ipomea - är en lättodlad och älskad sommarblomma för balkongen, krukor, amplar - kan hänga eller klättra på spaljé. Finns i många olika färger.

Blomman för dagen är en ettårig klätterväxt med stora blommor. Den finns i flera färger och från vitt till olika blå nyanser till rött. Kan direktsås men jag föredrar att förkultivera den några veckor för att inte behöva vänta för länge på blomningen. Antingen ska jag låta den klättra på en spaljé eller låta den hänga från en ampel.

Ipomea omfattar en flera underarter, men alla har de gemensamt att det bildas långa rankor, som kan bli uppemot 3 meter.

Fröerna gror bättre om de blötläggs ett dygn innan de sås. Mina grodde efter 10-14 dagar i sval rumstemperatur. De gror snabbare om man håller ca 20 grader, men jag reste bort en vecka och satte då ner värmen till 7 grader i fritidshuset. 

De ska omskolas till större krukor när de utvecklat två bladpar. Jag tänker toppa den en eller ett par gånger för att plantan ska bli kraftig och buskig. Blomman för dagen klarar inte av frost, så de måste förvaras skyddat tills risken för frostnätter är över. När det börjar närma sig tiden för att ha dem ute tänker jag först avhärda dem, genom att låta dem vara ute några timmar per dag.

De här är de sorter som jag själv sått i år.

Kejsarvinda ' Murasaki Jishi' - Ipomea nil

Blomman för dagen 'Crimson Rambler' - Ipomoea tricolor

Blomman för dagen 'Heavenly Blue' - Ipomoea tricolor

Purpurvinda 'Grandpa Otts' - Ipomea purpurea

Det är första året jag sår Blomman för dagen men det ser ut som om 80% av fröerna grott. 12 småkrukor torkade tyvärr  bort i ett soligt fönster, när jag lämnade huset under tre dagar kring påsk. Jag sådde i sammanlagt 54 småkrukor och det ser nu ut som om jag kommer att få drygt 30 färdiga plantor.

Blombilderna är från fröfirman.

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

Blomman för dagen

Luktärt

Rosenskära

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

  

Artikelserien Odla från frö

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-11
Annons:
Scilla
4/11/07, 10:03 PM
#1

Kejsarvindan ser ju riktigt spännande ut… Glad

zeretki
4/11/07, 10:25 PM
#2

Fina! Var köper du dina frön?

Christina
4/11/07, 11:00 PM
#3

Köpte på postorder från Odla.nu.

Diana61
4/11/07, 11:35 PM
#4

Jag älskar dessa blommor och det finns en mycket vacker vit med cerise rans som jag tror heter milky way som är himla söta.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/11/07, 11:41 PM
#5

#4 Den får det bli nästa år. Vet precis var jag skulle vilja sätta en stor kruka med den.

Christina
4/11/07, 11:41 PM
#6

Oj min dator svajade till och min kommentar femdubblades.

Annons:
Christina
4/11/07, 11:41 PM
#7

Sitter i fritidshuset med ADSL och delad lina som ibland är lite opålitlig.

Christina
4/11/07, 11:41 PM
#8

Får kanske lägga av för kvällen. Skriver nu över efter inläggget #5 mer än femdubblades.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Humlan
4/12/07, 3:13 AM
#12

Crimson rambler och Heavenly Blue har jag oxå sått i år, de är omskolade och växer så fint ute i växthuset. Jag har haft  Blomman för dagen några år nu, fantastisk växtkraft, klär in vårt uterum under sommaren. Man ska, vad jag förstått, inte vara allt för generös med gödning för då blir det bara en massa blad. Något jag upptäckte förra året eftersom min ena BfD hotade att välta ner en spalje när den stod brevid luktärtorna som fick rätt mycket gödning av mig…

Christina
4/12/07, 12:17 PM
#13

Bra tips - det ska jag komma igåg. Sparsamt med gödselvatten alltså.

Annons:
kickboard
6/6/07, 12:57 AM
#14

Har haft problem med mjöldagg på mina blomman för dagen tidigare om åren. Undrar vad man kan göra för att förebygga det, för det tar ju kål på plantorna ganska snabbt,

Bjornen
6/6/07, 2:48 AM
#15

Mjöldagg rent allmänt på växterna kan bero på :

Torka

För fuktigt, fuktig luft

Låg temperatur

För mycket kvävegödsel

Lågt pH-värde i jorden

Mycket sporer i farten och hög "infektionsrisk"

Jag har aldrig råkat ut för mjöldagg på blomman för dagen. Men  gödsling med kaliumrik naturgödsel, kalkning och jämn vattning är nog lämpliga åtgärder som kan förebygga angrepp. Odling av andra växter kan öka smittorisken. Vissa mjöldaggsarter kan byta värdväxt och troligen förekommer ett visst värdväxlande mellan andra växtarter. Vilka och hur ???? Friska och välmående plantor har större motståndskraft mot många skadegörare och sjukdomar.

kickboard
6/6/07, 6:23 PM
#16

Plantorna brukar växa och frodas och blomma fint till ungefär mitten av sommaren och sedan på en gång börjar något blad angripas och på ett par veckor har hela växten dukat under. Har själv misstänkt för hög värme i min glasveranda, men samma sak har inträffat även vid sommarstugan vid havet.

Ska prova med kalkning och försöka vattna regelbundet, även om jag tycker att jag gjort det även tidigare. Jag tycker så mycket om växten så jag vill inte avstå från att så den på nytt heller. I år har jag flera olika krukor med den och även på spaljé.

flaxss
6/6/07, 7:56 PM
#17

jätte vackra blommor ,, den sötpotatis man äter är också en blomma för dagen den heter Impomoea batatas . jag själv har en sådan och är en jätte vacker klätterväxt och är sommaren varm och hösten är varm så hinner den kanske blomma hos oss med blomma för dagen blommor och sen kan man övervintra knölen .

Lalla74
4/13/08, 12:52 PM
#18

Jag har sått mina första blomman för dagen i år och hoppas på att kunna täcka en hel rosbåge i sommar :).

Jag har aldrig frösått klätterväxter förr och de har på bara en vecka blivit nästan 10 cm höga, kan jag omskola dem som tomater genom att sätta dem djupt ner i jorden till första bladparet eller är det inte brukligt med klätterväxter? Någon som vet?

Bjornen
4/13/08, 1:01 PM
#19

En stor skillnad med tomater och blomman för dagen, är att tomater bildar lätt rötter efter hela stammen, men blomman för dagen bildar aldrig rötter på stammen.

Jag har aldrig provat att sätta blomman för dagen djupare än normalt. Men jag skulle tro att stjälken angrips av röta och dör. Stjälva stjälken är ganska vek  och bryts lätt av och bör stödjas bra om de har växt för långt och blivit taniga. Det är viktigt att de står riktigt ljust och dessutom bör de också ha ganska varmt.

Lalla74
4/13/08, 2:40 PM
#20

Vad bra att få veta, då kör jag med stödpinne istället, de står i ett västfönster så de har det ganska bra skulle jag tro:)

Behöver blomman för dagen djupkruka eller vad tror ni? Hinner den klä in en rosbåge under sommaren?

Bor i östläge men det är sol stora delen av dagen där bägen ska stå.

Annons:
caddy69
3/18/09, 2:41 PM
#21

Ja den behöver en rejäl kruka med bra jord, gärna yrkesodlarjord för bästa resultat. Cool

dolfen
3/18/09, 6:27 PM
#22

Har frö kvar sedan några år sedan.

Har ännu inte valt vilken jag ska så i år.

"Star of Yelta", "Flying saucers" eller "Milky way".

Joline
3/19/09, 5:46 PM
#23

Jag har sått Flying saucers i år…

Ta nån av varje, det kan va fiiint…

[Asta]
3/19/09, 10:58 PM
#24

Hur lång tid ungefär tar det från frösådd till dess att de är klara att plantera ut? Jag ska själv så Blomman för dagen i år. Vill inte så dem för tidigt dock så att det blir en enda röra av dem.

Bjornen
3/19/09, 11:08 PM
#25

Det varierar mycket beroende art.

[Asta]
3/19/09, 11:14 PM
#26

Jag ska så Crimson Rambler och Heavenly Blue

Vandraren
3/21/09, 9:15 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#27

En mindre vanlig men mycket intressant art är Ipomoea alba, Månvinda eller nattens drottning, ett namn som även avser en kaktusart tyvärr. den blommar främst under natten och doftar ljuvligt.

Bilden från impectas ktalog där frön finns att få.

Annons:
Ichty
4/25/10, 4:23 PM
#28

Hej!Glad jag har en lite fråga: Jag skulle börja omskola mina Impoea idag nu när de fått två blad. Men när jag tog ut dem ur mini-drivhuset så drog bladen ihop sig.Gråter Vad kan jag ha gjort fel? De har växt sig så pass långa att de snart inte får plats i drivhuset.

Åsa S
4/25/10, 5:02 PM
#29

Ett litet drivhus är som en kuvös man måste sakta vänja växterna vid ex. torrare luft och liknande annars kan de få en chock.

De 2 första bladen som kommer brukar vara hjärtbladen, man bör vänta med omskolning tills växten har fått karaktärsblad.

Mooniq
5/23/10, 10:24 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#30

I år har jag Star of Yelta, kejsarvinda Sunrise, fjärilsvinda vit och svart Kniolas black..

som jag väntar …..

men har fått ett par blommor av yelta'n..

Monica

Älta inte problem - skapa lösningar!! 🤔😃

[Asta]
5/23/10, 11:28 AM
#31

Själv har jag sått dubbel kejsarvinda i år. De har tagit sig bra, men nu väntar jag ihärdigt på att få sätta ut dem i rabatten.

Beginner
5/28/10, 12:16 PM
#32

Hej, jag är inte så bra på det här med vattning och hålla växter med liv, men vill bli :) Min blomma för dagen står på balkong i söderläge, den blommar varje dag men är så liten fortfarande, bladen växer knappt och den har bara växt 0,5 cm på höjden sen jag köpte den för 2 veckor sen. Gör jag nåt fel? Det är en Ipomoea. Ska jag vattna rikligt sällan lr lite ofta? Som sagt inga nya bladskott bara blommor helat tiden. Jag vill ju att den ska växa upp till taket och sen blomma :S

Eda
9/19/18, 10:44 AM
#33

**Varför blommar mina så sent i år? 
**Jag har ett par mörkblå på min balkong, jag vet inte vilken sort, som hela sommaren växt så det knakar, men först nu i september satt igång med att blomma.  Förra året blommade de mycket tidigare och i Spanien såg jag dessa blommande redan i mars! (Jag tror jag sådde dem i  april).

Sommaren har ju varit extra varm och solig i år. De Impoea som finns på den inglasade balkongen började blomma ett par veckor tidigare än på den icke inglasade, men som sagt först i september.

♿ Blogg om hjälpmedel & aktiviteter vid funktionsnedsättning. www.handikapptips.wordpress.com

👗 Blogg om tips på kläder & handarbeten vid funktionsnedsättning. www.textilochtips.wordpress.com

🌺Bloggarna är ideella, jag säljer inget och har ingen ersättning från butiker.

Upp till toppen
Annons: