Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 20727 ggr
Christina
2007-03-02 20:51

Sticklingar från rosor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det går ofta alldeles utmärkt att föröka sina rosor och andra buskar genom sticklingar. Sticklingarna tar något år på sig att växa sig så stora som de plantor du köper, men det kostar bara litet möda.

Jag tänker ta vara på en del av det ris jag får vid beskärning av mina Rosor i vår och då sätta sticklingar. Skrapa lite på barken och sätt tre sticklingar ute i kanten av en plastkruka fylld med såjord. Håll jorden lagom fuktig och se tiden an. 

Sticklingen på bilden är en kvist som blev avbiten av sork och som jag satte ner i en kruka på vinst och förlust i maj förra året. Se så fint den tog sig - bilden är från augusti samma år!

Ett annat sätt att föröka med sticklingar är att ta sommarsticklingar. Rätta tiden är mellan 20 juni till 20 juli. Ta en grenbit på ca 20-30 cm, klipp bort de nedersta bladen, spar tre, fyra blad i toppen. Skrapa lite på barken på ett par ställen längst ned och kör ned sticklingen i såjorden. Trä sedan över en plastpåse och gör lufthål och ställ krukan skyddat i skugga. Gärna i ett växthus, om du har ett sådant. Annars går det bra utomhus, bara du ser till att krukan inte står i sol eller blåst. Efter två månader bör rötterna ha kommit igång. Första vintern ska sommarsticklingar gärna stå skyddat och övertäckta med granris.

Det lyckas kanske inte alltid men får du gott om ris vid beskärning kan du sätta många sticklingar. Om en tredjedel tar sig är det inget dåligt resultat.

Det här sättet att föröka med sticklingar ska fungera med de flesta vedartade växter. Om du vill skicka byta sticklingar till någon annan kan de klara sig i en plastpåse fylld med fuktigt papper ett par, tre dagar, dvs under den tid det tar för posten att leverera din försändelse. Det kan vara värt ett försök, om dina plantvänner bor på annan ort. 

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-03-02
Annons:
Humlan
2007-03-06 08:44
#1

Det här måste jag prova när jag beskär rosorna i vår. Och jag tänkte att jag skulle prova det med Fjärilsbusken, Syrenen och Forsythian med. Går det så går det! Fler plantor för ingen peng alls, annars hade man ju bara kastat riset som man klipper bort.. Man kan ju ta några nu ivår och några när man ska göra det mellan 20 juni till 20 juli.

Christina
2007-03-06 08:59
#2

Ja jag tycker också man kan testa på vinst och förlust. Har inte heller satt det i system tidigare, men blev så glad över att den avbitna rosgrenen på bilden i artikeln tog sig så bra. Vill man göra det riktigt enkelt för sig man man också helt enkelt köra ner grenar direkt i potatislandet eller i kanten av en rabatt. Nackdelen är att det blir lite plock med att ta bort ogräs kring de nya ömtåliga rötterna.

zzaga
2007-03-06 14:39
#3

Coolt, det har jag inte ens tänkt på att det går:) Nu ska det bli fler Newdawn!! :D

Tack så jättemycket för tipset!

Sussi
2007-03-06 23:33
#4

Jag har massa växter av sticklingar jag tagit, kan snart börja sälja ;) Men jag lyckas dock aldrig med Rosor!

Vet inte vad jag gör för fel. Har sommarjobbat som sticklingsledare (ledde en grupp sommarjobbare som plockade och satt sticklingar) på Finlands framgångsrikaste plantskola och där lade vi hormoner på rosorna just för att de är lite knepiga.

Någon som prövat på det?

Christina
2007-03-07 09:56
#5

Nej - men jag tänkte faktiskt investera i lite hormonpulver i år. Den stickling jag visat på bild är min enda hittills, men jag ska försöka mig på på flera som jag sade. Och då kan jag lika gärna göra förutsättningarna bättre genom att doppa dem i hormonpulver.

Får återkomma senare i år och berätta hur jag lyckas.

Vad har du för andra sticklingar Sussi?

Sussi
2007-03-07 11:35
#6

Ja gör det, ska bli intressant att höra om du ser någon skillnad då!

Själv har jag bara sticklingar från vanliga väster jag hittar i trädgårde, ex. phlox, krypphlox, jasmine, spireor, lumipalloheisi (snöbolls-nånting på svenska), klematis, ölandstok, syrener osv.

Har försökt få sticklingar från andras tdrädgårdar som har större urval men lyckas inte få dem att ta sig. Har märkt att de tar sig bäst om de får direkt komma in i kylskåpet i en fuktig plastpåse några timmar innan man sätter dem i jorden.

Annons:
evast
2007-03-08 19:43
#7

Har Impectas sticklinghormon som jag använt en del till bla Hibiskus och det har fungerat bra (kanske det gjort även utan iofs)

Fick ett antal olika orotade sticklingar av Rosor i somras som jag satte (dock utan sticklinghormon) i krukor med sandblandad jord och dessa grävde jag senare på hösten ner i landet undrar så om någon kunnat överleva denna behandling Jättespännande!!!!!

Christina
2007-03-08 22:58
#8

Hoppas du lyckats. Väntar också med spänning på hur det gått.

Diana61
2007-03-09 14:32
#9

Tusen tack för denna artikel vilket jag skall utöva i år med mina Rosor. :-) Detta skall bli spännande.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Margareta
2007-03-09 16:34
#10

Tack säger jag också…

Eftersom jag flyttade hit mitt i vintern vet jag inte ens vad som finns i rabatterna, men jag lär ju peta ner en och annan ros oavsett…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Christina
2007-03-29 20:00
#11

Nu går jag och längtar efter att klippa mig några sticklingar och testa mitt nyinköpta sticklingshormon. Köpte det i England förrförra veckan under min resa. Hörde att hormonpulver inte finns till försäljning i Sverige annat än för proffsodlare. Vet nån om det stämmer? Och vad är det som gör hormonpulvret lite suspekt att handskas med?

Alberta
2007-03-29 23:58
#12

När jag vinterskyddade en liten kinkfröken till ros satte jag  forsythiagrenar runt om och utanpå granriskvistar. Nästa vår hade ett par forsythiagrenar rotat sig och den lilla rosen var en f.d. ros. Jag hade vattnat den besvärliga rosen som jag inte minns namnet på lite extra för att den skulle klara sig.

Nu växer en snart blommande forsythia där. Så det kan bli!

Christina
2007-03-30 00:15
#13

Forsythia är ju fint det med. Men fick en tanke - att de är så lätta att rota visste jag inte. Har ingen forsythia själv men då ska jag genast ta och tigga några kvistar hos nån som vill putsa till sin buske.

Annons:
Amiechan
2007-04-04 14:42
#14

Jag frågade efter rotningshormoner för någon månad sedan, men fick veta att det inte fick säljas i Sverige längre. Varför har jag ingen aning om.

Christina
2007-04-04 16:06
#15

Då fick jag alltså svar på min fråga i #11. Tack - bäst att jag kollar upp varför också.

Amiechan
2007-07-22 22:53
#16

Jag har fått lära mig hur man kan göra sina egna rotningshormoner :P

Tag en balja vatten, tryck ner ett gäng pilkvistar, låt dra ett par dygn. Doppa sticklingarna i vattnet innan plantering.

Tydligen ska pil (och därmed kanske sälg också?) ha så mycket av rotningshormonet i sina unga kvistar att det gärna löser sig i vatten. Och visst vet vi att pil lätt rotar sig, så det kan ju vara kul att testa :)

Upp till toppen
Annons: