Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor allmänt

Sticklingar från rosor

2007-03-02 20:51 #0 av: Christina

Det går ofta alldeles utmärkt att föröka sina rosor och andra buskar genom sticklingar. Sticklingarna tar något år på sig att växa sig så stora som de plantor du köper, men det kostar bara litet möda.

Jag tänker ta vara på en del av det ris jag får vid beskärning av mina rosor i vår och då sätta sticklingar. Skrapa lite på barken och sätt tre sticklingar ute i kanten av en plastkruka fylld med såjord. Håll jorden lagom fuktig och se tiden an. 

Sticklingen på bilden är en kvist som blev avbiten av sork och som jag satte ner i en kruka på vinst och förlust i maj förra året. Se så fint den tog sig - bilden är från augusti samma år!

Ett annat sätt att föröka med sticklingar är att ta sommarsticklingar. Rätta tiden är mellan 20 juni till 20 juli. Ta en grenbit på ca 20-30 cm, klipp bort de nedersta bladen, spar tre, fyra blad i toppen. Skrapa lite på barken på ett par ställen längst ned och kör ned sticklingen i såjorden. Trä sedan över en plastpåse och gör lufthål och ställ krukan skyddat i skugga. Gärna i ett växthus, om du har ett sådant. Annars går det bra utomhus, bara du ser till att krukan inte står i sol eller blåst. Efter två månader bör rötterna ha kommit igång. Första vintern ska sommarsticklingar gärna stå skyddat och övertäckta med granris.

Det lyckas kanske inte alltid men får du gott om ris vid beskärning kan du sätta många sticklingar. Om en tredjedel tar sig är det inget dåligt resultat.

Det här sättet att föröka med sticklingar ska fungera med de flesta vedartade växter. Om du vill skicka byta sticklingar till någon annan kan de klara sig i en plastpåse fylld med fuktigt papper ett par, tre dagar, dvs under den tid det tar för posten att leverera din försändelse. Det kan vara värt ett försök, om dina plantvänner bor på annan ort. Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-03-02
Anmäl
2007-03-06 08:44 #1 av: Humlan

Det här måste jag prova när jag beskär rosorna i vår. Och jag tänkte att jag skulle prova det med Fjärilsbusken, Syrenen och Forsythian med. Går det så går det! Fler plantor för ingen peng alls, annars hade man ju bara kastat riset som man klipper bort.. Man kan ju ta några nu ivår och några när man ska göra det mellan 20 juni till 20 juli.

Anmäl
2007-03-06 08:59 #2 av: Christina

Ja jag tycker också man kan testa på vinst och förlust. Har inte heller satt det i system tidigare, men blev så glad över att den avbitna rosgrenen på bilden i artikeln tog sig så bra. Vill man göra det riktigt enkelt för sig man man också helt enkelt köra ner grenar direkt i potatislandet eller i kanten av en rabatt. Nackdelen är att det blir lite plock med att ta bort ogräs kring de nya ömtåliga rötterna.

Anmäl
2007-03-06 14:39 #3 av: zzaga

Coolt, det har jag inte ens tänkt på att det går:) Nu ska det bli fler Newdawn!! :D

Tack så jättemycket för tipset!

Anmäl
2007-03-06 23:33 #4 av: Sussi

Jag har massa växter av sticklingar jag tagit, kan snart börja sälja ;) Men jag lyckas dock aldrig med rosor!

Vet inte vad jag gör för fel. Har sommarjobbat som sticklingsledare (ledde en grupp sommarjobbare som plockade och satt sticklingar) på Finlands framgångsrikaste plantskola och där lade vi hormoner på rosorna just för att de är lite knepiga.

Någon som prövat på det?

Anmäl
2007-03-07 09:56 #5 av: Christina

Nej - men jag tänkte faktiskt investera i lite hormonpulver i år. Den stickling jag visat på bild är min enda hittills, men jag ska försöka mig på på flera som jag sade. Och då kan jag lika gärna göra förutsättningarna bättre genom att doppa dem i hormonpulver.

Får återkomma senare i år och berätta hur jag lyckas.

Vad har du för andra sticklingar Sussi?

Anmäl
2007-03-07 11:35 #6 av: Sussi

Ja gör det, ska bli intressant att höra om du ser någon skillnad då!

Själv har jag bara sticklingar från vanliga väster jag hittar i trädgårde, ex. phlox, krypphlox, jasmine, spireor, lumipalloheisi (snöbolls-nånting på svenska), klematis, ölandstok, syrener osv.

Har försökt få sticklingar från andras tdrädgårdar som har större urval men lyckas inte få dem att ta sig. Har märkt att de tar sig bäst om de får direkt komma in i kylskåpet i en fuktig plastpåse några timmar innan man sätter dem i jorden.

Anmäl
2007-03-08 19:43 #7 av: evast

Har Impectas sticklinghormon som jag använt en del till bla Hibiskus och det har fungerat bra (kanske det gjort även utan iofs)

Fick ett antal olika orotade sticklingar av Rosor i somras som jag satte (dock utan sticklinghormon) i krukor med sandblandad jord och dessa grävde jag senare på hösten ner i landet undrar så om någon kunnat överleva denna behandling Jättespännande!!!!!

Anmäl
2007-03-08 22:58 #8 av: Christina

Hoppas du lyckats. Väntar också med spänning på hur det gått.

Anmäl
2007-03-09 14:32 #9 av: Diana61

Tusen tack för denna artikel vilket jag skall utöva i år med mina rosor. :-) Detta skall bli spännande.

Anmäl
2007-03-09 16:34 #10 av: Margareta

Tack säger jag också...

Eftersom jag flyttade hit mitt i vintern vet jag inte ens vad som finns i rabatterna, men jag lär ju peta ner en och annan ros oavsett...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-03-29 20:00 #11 av: Christina

Nu går jag och längtar efter att klippa mig några sticklingar och testa mitt nyinköpta sticklingshormon. Köpte det i England förrförra veckan under min resa. Hörde att hormonpulver inte finns till försäljning i Sverige annat än för proffsodlare. Vet nån om det stämmer? Och vad är det som gör hormonpulvret lite suspekt att handskas med?

Anmäl
2007-03-29 23:58 #12 av: Alberta

När jag vinterskyddade en liten kinkfröken till ros satte jag  forsythiagrenar runt om och utanpå granriskvistar. Nästa vår hade ett par forsythiagrenar rotat sig och den lilla rosen var en f.d. ros. Jag hade vattnat den besvärliga rosen som jag inte minns namnet på lite extra för att den skulle klara sig.

Nu växer en snart blommande forsythia där. Så det kan bli!

 

 

Anmäl
2007-03-30 00:15 #13 av: Christina

Forsythia är ju fint det med. Men fick en tanke - att de är så lätta att rota visste jag inte. Har ingen forsythia själv men då ska jag genast ta och tigga några kvistar hos nån som vill putsa till sin buske.

Anmäl
2007-04-04 14:42 #14 av: Amiechan

Jag frågade efter rotningshormoner för någon månad sedan, men fick veta att det inte fick säljas i Sverige längre. Varför har jag ingen aning om.

Anmäl
2007-04-04 16:06 #15 av: Christina

Då fick jag alltså svar på min fråga i #11. Tack - bäst att jag kollar upp varför också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.