Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 24620 ggr
Christina
2007-04-06 01:08

Ampelpensé och Kornettblomma

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Månadens blommor för april är Ampelpensé och Kornettblomma. Och visst är denna hängande pensé något som jag kan tänka mig falla för.

Blomsterhandelns branschorganisation Blomsterfrämjandet presenterar månaden aprils blommor. I pressmeddelandet kommer också skötselråden:

Tips vid köp av ampelpensé

När du själv vill plantera din penséampel kan du köpa penséer som specifikt är framtagna för att passa i amplar. Det är sorter som verkligen får rätta "hänget" över ampelkanten. Vi vill här plocka fram en sorts pensé som verkligen är en riktig ampelpensé och som får det där härliga hänget. Sorten heter Purple Rain.

- Placera ampeln i solen för mesta möjliga blomning men trivs även i ett skuggigare läge.

- Bra blomsterjord att plantera i och se till att det är bra dränering.

- Tänk på att ha kontroll på vattningen eftersom sol och blåst snabbt torka ut i ampeln.

Köper du färdigplanterade amplar så finns det i vissa fall vattenmagasin som sitter i botten. Kontrollera trots det att plantan får det vatten den behöver.

Ampelpensén Purple Rain,

Foto: Blomsterfrämjandet/Weibulls.

Så sköter du din kornettblomma

- Placera kornettblomman gärna i ett österfönster eller så ljust som möjligt men inte i direkt sol.

- Kan gärna stå lite svalt. - Svag näring ges med fördel varannan vecka under sommarhalvåret. - Vattna med rumstempererat vatten och håll jorden lätt fuktig. Den får trots det inte stå blött.

- Stänk av kallt vatten på bladen kan ge fula fläckar.

- Att bladen gulnar är normalt då plantan gör sig av med en del av bladen under vintern. Håll jorden något torrare under vintern.

Foto: Blomsterfrämjandet

 

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-05
Annons:
Pomperipossa
2007-04-06 10:10
#1

:) Visste inte att det fanns ett svenskt namn på streptocarpus…

Christina
2007-04-06 12:04
#2

Jo den är en gammal klassiker i svenska hem. Min mormor i Hälsingland hade alltid pelargoner och kornettblommor, minns jag från mina sommarlovsvistelser hos henne.

kickboard
2007-04-06 16:22
#3

Streptocarpus är en riktig mormorsblomma, men jag gillar den inte riktigt. Blommande växter inomhus är mest skräpiga. Grönväxter är bäst inomhus och på sommaren får blomsterprakten flöda utomhus.

Christina
2007-04-06 16:45
#4

Jag har heller knappt några krukväxter inomhus längre eftersom jag pendlar mellan stan och landet. Brukar ha lite orkidéer i stan. De tål ju att försummas, skräpar inte och tar nästan ingen plats.

Bjornen
2007-04-09 20:17
#5

Här kommer min artikel om streptocarpus i senaste numret av Dalabygden. 

Streptocarpus eller kornettblomma

Blomsterfrämjandet har utsett kornettblomma (Streptocarpus hybridus) som månadens växt i april. Släktet omfattar omkring 130 arter ett- eller fleråriga örter och några halvbuskar som växer bland annat i tropiska Afrika och några få arter i Asien. Det typiska för släktet är att de har rörlika blommor med fem flikar och håriga, skrynkliga blad. År 1826 kom de första plantorna av arten Streptocarpus rexii till Kew Garden i England. Från dessa plantor har man gjort olika korsningar med åtminstone två andra arter och sedan blev den en populär krukväxt. Särskilt under egnahemstiden på 1930-talet var streptocarpus en populär krukväxt. Då hade de flesta sorterna olika nyanser av blåa blommor med ett mörkare fint mönster i blomman. Det fanns flera olika nyanser som även gick i nästan vitt och rosa som grundfärg. De äldre sorterna var ofta storbladigare och är idag lite svåra att ha i fönsterbrädet.

Från 1800-talets trädgårdsbotanisk litteratur uppträder det svenska namnet spiralblomma, som dock aldrig blev etablerat. Det första svenska vedertagna namnet var kapprimula eller kapviva som var troligen en ren översättning av det internationella namnet Cape Primrose efter växtplatserna i södra Afrika. Det namnet är nu nästan helt okänt utan fortfarande är väl det latinska namnet streptocarpus det vanligaste namnet på växten även på svenska. Det svenska namnet kornettblomma har blivit vanligare först från 1980-talet och är nog nu mest känt av den yngre generationen.

Moderna sorter har stor variation i blomfärg och numera finns även röda blommor om än det fortfarande har en violett nyans. Moderna sorter har ofta enfärgade blommor eller också har svalget en ljusare nyans. Fortfarande sker korsningar och nya sorter lanseras. Det har även framställts olika korsningar inom närstående familjer. Bland annat figurerade en trolig korsning med gloxinia under 1920-talet. Flera nya sorter har lanserats på senare år som inte har blivit så populära som man förväntat sig och de har mer eller mindre försvunnit. Gesneriasällskapet är en förening som har intresserat sig för hela familjen Gesneriacea som även Streptocarpus tillhör. 

Kornettblomman växer naturligt i skuggiga berg och gärna vid norrsidan av bergsklyftor där regnvattnet snabbt rinner bort. De har en svagt rotsystem med tunna skira rötter som inte tål för mycket fukt. Den klarar temperaturer från drygt 10 grader upp till framemot 30 på sommaren. Men den vill inte stå i fullt sol utan trivs bäst i ett öster eller västerfönster. Idealet är omkring 12 grader på vintern och 20-25 grader på sommaren som väl motsvarar deras naturliga temperaturer. Den trivs bäst med riktiga genomvattningar och vill däremellan torka upp. Om man blandar vanlig planteringsjord med lite sand blir jorden mera dränerad och plantan trivs bättre.

Kornettblomman är lättodlad och kan blomma från våren till hösten och den vill ha lite blomsternäring varann vecka under blomningstiden. Den ska alltid vattnas med rumstemperat vatten eftersom rötterna inte vill ha någon större temperaturskillnader. Det uppstår lätt fläckar på bladen om det kommer vatten på bladen och särskilt om solen får lysa på vattendropparna.

Kornettblomman kan förökas med sina mycket små frön som är lite svårt att hitta i handeln eller genom delning av större plantor. Man kan också föröka plantor genom bladsticklingar och varje blad kan delas upp i flera bitar. Man kan också dela bladet på längden utmed huvudnerven och då bildas flera plantor längs med bladet som sedan kan delas till ett antal småplantor. Jordtemperaturen bör hålla lite drygt 20 grader för bästa resultat. Frösådda plantor blommar som bäst efter 3 år medan sticklingsförökade plantor växer lite snabbare.

Plantor kan ibland drabbas av bladlöss och vita flygare som är svåra att bekämpa eftersom bladen inte gillar att bli blöta. Om plantan har fått för mycket vatten och inte snabbt får torka upp om den står svalt kan de angripas av mögelsjukdomar.

Christina
2007-04-09 20:21
#6

Tack för informativ artikel om denna gamla 'mormorsblomma'.

Har du fler artiklar att dela med dig av? Klicka på din Inkorg högst upp till höger på sajten - du har mail från mig.

Annons:
cat-malou
2007-04-10 00:45
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Måste ju bara gå in och visa den vackra streptocarpusen som min mor köpte när vi var och köpte lite mer fuchsior till mig häromdagen…Oskyldig

Verkar vara en nyhet för i år, jag har i alla fall inte sett nån tvåfärgad förr. En liten aning orkidélik tycker i alla fall jag att den är.

Christina
2007-04-10 00:49
#8

Jättesnygg. Var hittade du den? Har den något namn?

cat-malou
2007-04-10 01:07
#9

Har sett den dels på Jordnära i Alingsås och dels på Bohusfuchsian i Hällevadsholm men något speciellt namn har jag inte sett på den. Det är inte alltid jag gillar nya färger på gammeldags blommor men just den här tyckte jag om. Om jag hade haft något fönster som inte mina katter tvunget ska upp i så skulle faktiskt jag också kunnat tänkt mig att köpa en men nu får det räcka med att den har stått här över påsken, imorgon åker både den och min mor hem igen…Skrattande

blomfian
2011-09-12 22:31
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#10

din streptocarpus heter silvia.jag samlar på en hel del streptocarpus såsom gamla sorter med stora vågiga klockor och även nyare sorter,

blomfian
2011-09-12 22:32
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Här kommer ett kort på en gamla sort ifrån Nusnäs

Ottilia-Stav
2011-11-06 11:43
#12

Mina Streptocarpus har stått svalt och blivit angripna av mögelsjukdomar :(

Är det kört då? Behöver jag slänga eller bara ta bort det mögliga och plantera om dem?

Tacksam för råd.

Bjornen
2011-11-11 12:08
#13

Sval placering innebär ofta mögelangrepp särskilt vid normal eller riklig vattning. Varmare placering och mycket snål vattning kanske de kan räddas. Försöka duger.

Annons:
Bjornen
2011-11-11 12:08
#14

Sval placering innebär ofta mögelangrepp särskilt vid normal eller riklig vattning. Varmare placering och mycket snål vattning kanske de kan räddas. Försöka duger.

Bjornen
2011-11-11 12:09
#15

Undvik omplantering !

Ottilia-Stav
2011-11-20 11:23
#16

OK! Tack, vilken tur att jag tittade igen nu innan jag tog tag på dem från "undantagsplaceringen!

Gillar dem!

Upp till toppen
Annons: