Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Ampelpensé och Kornettblomma

2007-04-06 01:08 #0 av: Christina

Månadens blommor för april är Ampelpensé och Kornettblomma. Och visst är denna hängande pensé något som jag kan tänka mig falla för.

Blomsterhandelns branschorganisation Blomsterfrämjandet presenterar månaden aprils blommor. I pressmeddelandet kommer också skötselråden:

 

Tips vid köp av ampelpensé

När du själv vill plantera din penséampel kan du köpa penséer som specifikt är framtagna för att passa i amplar. Det är sorter som verkligen får rätta "hänget" över ampelkanten. Vi vill här plocka fram en sorts pensé som verkligen är en riktig ampelpensé och som får det där härliga hänget. Sorten heter Purple Rain.

- Placera ampeln i solen för mesta möjliga blomning men trivs även i ett skuggigare läge.

- Bra blomsterjord att plantera i och se till att det är bra dränering.

- Tänk på att ha kontroll på vattningen eftersom sol och blåst snabbt torka ut i ampeln.

Köper du färdigplanterade amplar så finns det i vissa fall vattenmagasin som sitter i botten. Kontrollera trots det att plantan får det vatten den behöver.

Ampelpensén Purple Rain,

Foto: Blomsterfrämjandet/Weibulls.

Så sköter du din kornettblomma

- Placera kornettblomman gärna i ett österfönster eller så ljust som möjligt men inte i direkt sol.

- Kan gärna stå lite svalt. - Svag näring ges med fördel varannan vecka under sommarhalvåret. - Vattna med rumstempererat vatten och håll jorden lätt fuktig. Den får trots det inte stå blött.

- Stänk av kallt vatten på bladen kan ge fula fläckar.

- Att bladen gulnar är normalt då plantan gör sig av med en del av bladen under vintern. Håll jorden något torrare under vintern.

 

Foto: Blomsterfrämjandet

 
 
 


 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-05
Anmäl
2007-04-06 10:10 #1 av: Pomperipossa

:) Visste inte att det fanns ett svenskt namn på streptocarpus...

Anmäl
2007-04-06 12:04 #2 av: Christina

Jo den är en gammal klassiker i svenska hem. Min mormor i Hälsingland hade alltid pelargoner och kornettblommor, minns jag från mina sommarlovsvistelser hos henne.

Anmäl
2007-04-06 16:22 #3 av: kickboard

Streptocarpus är en riktig mormorsblomma, men jag gillar den inte riktigt. Blommande växter inomhus är mest skräpiga. Grönväxter är bäst inomhus och på sommaren får blomsterprakten flöda utomhus.

Anmäl
2007-04-06 16:45 #4 av: Christina

Jag har heller knappt några krukväxter inomhus längre eftersom jag pendlar mellan stan och landet. Brukar ha lite orkidéer i stan. De tål ju att försummas, skräpar inte och tar nästan ingen plats.

Anmäl
2007-04-09 20:17 #5 av: Bjornen
Här kommer min artikel om streptocarpus i senaste numret av Dalabygden. 

Streptocarpus eller kornettblomma

Blomsterfrämjandet har utsett kornettblomma (Streptocarpus hybridus) som månadens växt i april. Släktet omfattar omkring 130 arter ett- eller fleråriga örter och några halvbuskar som växer bland annat i tropiska Afrika och några få arter i Asien. Det typiska för släktet är att de har rörlika blommor med fem flikar och håriga, skrynkliga blad. År 1826 kom de första plantorna av arten Streptocarpus rexii till Kew Garden i England. Från dessa plantor har man gjort olika korsningar med åtminstone två andra arter och sedan blev den en populär krukväxt. Särskilt under egnahemstiden på 1930-talet var streptocarpus en populär krukväxt. Då hade de flesta sorterna olika nyanser av blåa blommor med ett mörkare fint mönster i blomman. Det fanns flera olika nyanser som även gick i nästan vitt och rosa som grundfärg. De äldre sorterna var ofta storbladigare och är idag lite svåra att ha i fönsterbrädet.

Från 1800-talets trädgårdsbotanisk litteratur uppträder det svenska namnet spiralblomma, som dock aldrig blev etablerat. Det första svenska vedertagna namnet var kapprimula eller kapviva som var troligen en ren översättning av det internationella namnet Cape Primrose efter växtplatserna i södra Afrika. Det namnet är nu nästan helt okänt utan fortfarande är väl det latinska namnet streptocarpus det vanligaste namnet på växten även på svenska. Det svenska namnet kornettblomma har blivit vanligare först från 1980-talet och är nog nu mest känt av den yngre generationen.

Moderna sorter har stor variation i blomfärg och numera finns även röda blommor om än det fortfarande har en violett nyans. Moderna sorter har ofta enfärgade blommor eller också har svalget en ljusare nyans. Fortfarande sker korsningar och nya sorter lanseras. Det har även framställts olika korsningar inom närstående familjer. Bland annat figurerade en trolig korsning med gloxinia under 1920-talet. Flera nya sorter har lanserats på senare år som inte har blivit så populära som man förväntat sig och de har mer eller mindre försvunnit. Gesneriasällskapet är en förening som har intresserat sig för hela familjen Gesneriacea som även Streptocarpus tillhör. 

Kornettblomman växer naturligt i skuggiga berg och gärna vid norrsidan av bergsklyftor där regnvattnet snabbt rinner bort. De har en svagt rotsystem med tunna skira rötter som inte tål för mycket fukt. Den klarar temperaturer från drygt 10 grader upp till framemot 30 på sommaren. Men den vill inte stå i fullt sol utan trivs bäst i ett öster eller västerfönster. Idealet är omkring 12 grader på vintern och 20-25 grader på sommaren som väl motsvarar deras naturliga temperaturer. Den trivs bäst med riktiga genomvattningar och vill däremellan torka upp. Om man blandar vanlig planteringsjord med lite sand blir jorden mera dränerad och plantan trivs bättre.

Kornettblomman är lättodlad och kan blomma från våren till hösten och den vill ha lite blomsternäring varann vecka under blomningstiden. Den ska alltid vattnas med rumstemperat vatten eftersom rötterna inte vill ha någon större temperaturskillnader. Det uppstår lätt fläckar på bladen om det kommer vatten på bladen och särskilt om solen får lysa på vattendropparna.

Kornettblomman kan förökas med sina mycket små frön som är lite svårt att hitta i handeln eller genom delning av större plantor. Man kan också föröka plantor genom bladsticklingar och varje blad kan delas upp i flera bitar. Man kan också dela bladet på längden utmed huvudnerven och då bildas flera plantor längs med bladet som sedan kan delas till ett antal småplantor. Jordtemperaturen bör hålla lite drygt 20 grader för bästa resultat. Frösådda plantor blommar som bäst efter 3 år medan sticklingsförökade plantor växer lite snabbare.

Plantor kan ibland drabbas av bladlöss och vita flygare som är svåra att bekämpa eftersom bladen inte gillar att bli blöta. Om plantan har fått för mycket vatten och inte snabbt får torka upp om den står svalt kan de angripas av mögelsjukdomar. 

Anmäl
2007-04-09 20:21 #6 av: Christina

Tack för informativ artikel om denna gamla 'mormorsblomma'.

Har du fler artiklar att dela med dig av? Klicka på din Inkorg högst upp till höger på sajten - du har mail från mig.

Anmäl
2007-04-10 00:45 #7 av: cat-malou

Måste ju bara gå in och visa den vackra streptocarpusen som min mor köpte när vi var och köpte lite mer fuchsior till mig häromdagen...Oskyldig

Verkar vara en nyhet för i år, jag har i alla fall inte sett nån tvåfärgad förr. En liten aning orkidélik tycker i alla fall jag att den är.

Anmäl
2007-04-10 00:49 #8 av: Christina

Jättesnygg. Var hittade du den? Har den något namn?

Anmäl
2007-04-10 01:07 #9 av: cat-malou

Har sett den dels på Jordnära i Alingsås och dels på Bohusfuchsian i Hällevadsholm men något speciellt namn har jag inte sett på den. Det är inte alltid jag gillar nya färger på gammeldags blommor men just den här tyckte jag om. Om jag hade haft något fönster som inte mina katter tvunget ska upp i så skulle faktiskt jag också kunnat tänkt mig att köpa en men nu får det räcka med att den har stått här över påsken, imorgon åker både den och min mor hem igen...Skrattande

Anmäl
2011-09-12 22:31 #10 av: blomfian

din streptocarpus heter silvia.jag samlar på en hel del streptocarpus såsom gamla sorter med stora vågiga klockor och även nyare sorter,

Anmäl
2011-09-12 22:32 #11 av: blomfian

Här kommer ett kort på en gamla sort ifrån Nusnäs

Anmäl
2011-11-06 11:43 #12 av: Ottilia-Stav

Mina Streptocarpus har stått svalt och blivit angripna av mögelsjukdomar :(

Är det kört då? Behöver jag slänga eller bara ta bort det mögliga och plantera om dem?

Tacksam för råd.

Anmäl
2011-11-11 12:08 #13 av: Bjornen

Sval placering innebär ofta mögelangrepp särskilt vid normal eller riklig vattning. Varmare placering och mycket snål vattning kanske de kan räddas. Försöka duger.  

Anmäl
2011-11-11 12:08 #14 av: Bjornen

Sval placering innebär ofta mögelangrepp särskilt vid normal eller riklig vattning. Varmare placering och mycket snål vattning kanske de kan räddas. Försöka duger.  

Anmäl
2011-11-11 12:09 #15 av: Bjornen

Undvik omplantering !

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.