Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor allmänt

Flytta rosor

2007-04-10 02:38 #0 av: Christina

Rosorna borde ha hjul de första åren. Har du också planterat dem för tätt eller på fel plats?

Jag visste bättre, läste på och fick varningar. Så jag kan inte påstå att det var en överraskning när jag redan efter två år insåg att jag planterat flera av mina rosor alldeles för tätt.

Rosen på bilden är Celsiana - en damascenerros

Rosorna borde ha hjul de första åren suckar många. Och ja - det borde de faktiskt. Men i brist på hjul är det bara att gräva upp och flytta. När jag börjar inse att rosorna står trångt, är det ingen idé att vänta. Det är bara att flytta på någon av dem. 

Tid på året

Tidigt på våren och sent på hösten är den bästa tiden för flytt av rosorna. Samma tid som gäller för plantering av nya. Det är svalt och fuktigt och rosen är i vila.

Förbereder den nya gropen

Jag börjar med att göra den nya platsen färdig och förbereder den nya rosgropen. Gräver den djupt minst 50x50 cm och bottnar den med lite kompost, löv och rosjord. Se Plantera rosor. Det är bäst att göra i ordning den nya gropen i god tid.

Klipper ned rosen

Innan jag börjar grävningen klipper jag ned rosen rejält. Den blir lättare att hantera och dessutom blir det mindre bladmassa för rötterna att försörja nu när den ska etablera sig på den nya platsen.

Gräver runt om och djupt under

Sedan gräver jag runt rosen och så djupt jag bara kan. Gräver sedan ytterligare litet djupare ändå. Jag vill få med så mycket rötter som möjligt.

Vattnar - vattnar - vattnar 

Låter gärna rotklumpen dra i vatten ett par timmar innan jag sätter den i den nya gropen. Om den är för stor för alla mina kärl, får den gå direkt i gropen och jag fyller gropen med vatten. När vattnet runnit undan fyller jag på med jord upp till 2/3 av gropen. Trycker till jorden så det inte bildas luftfickor. Vattnar igen. Fyller gropen helt och trampar till lätt. Fyller på ytterligare jord så att det blir en förhöjning. Jorden sätter sig sedan och sjunker ihop.

När jag jort ett ordentligt jobb har rosen återtagit sin storlek samma säsong. Om jag slarvat och skadat rötterna, så tar det längre tid.


 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-09
Anmäl
2007-04-10 08:27 #1 av: Bjornen

Riktigt härdiga och rotäkta rosor är bäst att plantera sent på hösten eftersom jorden packas och jorden är riktigt genomblöt för ny etablering. Känsligare rosor eller klimatmässigt dåliga växtlokaler är vårplantering att föredra men det krävs normalt mera vattning. Viktigt att inte böja rötterna om gropen inte är tillräckligt stor för att undvika rotsnurr. Klipp hellre av rötterna. Rotäkta rosor som vill sprida sig kan böjning av rötterna minska spridningshastigheten. 

Anmäl
2007-04-10 09:38 #2 av: Humlan

Jag flyttade ju två rosor för inte så länge sen. Jag funderade på om jag inte skulle flytta en till nu i dagarna, den verkar inte trivas där den står och dessutom så ska hela den hörnan göras om i sommar, så då är det ju lika bra att ta tag i det nu under våren. Dessutom har dom ju lovat regn ett par dagar så då behöver jag inte vattna så mycket mer än precis när jag flyttar den.

Anmäl
2007-04-18 00:52 #3 av: Christina

Inte kom det något regn inte! Du har väl vattnat nu? Jag har fått en mängd rotskott av Pendulina och Multiflora som ska grävas ner och förhoppningsvis bilda stora buskage på ställen av tomten, som är lite allmänt risiga och som inte ska 'rabatteras'.

Gör ett lite dumdristigt försök med att INTE rensa ogräs, utan bara förbereda rätt stora gropar med bra jordblandning. Sedan får jag se om dessa rosor klarar av sin egen kamp mot omgivningen.

Anmäl
2007-04-18 17:17 #4 av: Humlan

Jodå, jag har vattnat. Speciellt i helgen när det var så varmt. Det är a och o, det har till och med jag förstått. Det ser lovande ut, där kommer små skott på plantorna så vi får hålla tummarna på att det fortsätter lika lovande!

Anmäl
2007-09-02 19:22 #5 av: Christina

Nu går jag återigen runt och funderar på vilka rosor som behöver flyttas. Tror jag ska flytta en del nu på senhösten. Har dokumenterat dem ordentligt med foto så att jag verkligen kommer ihåg hur de stod och trängdes under växtsäsongen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.