Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Hortensia - engångsväxt eller övervintrare?

2007-02-15 00:18 #0 av: Christina

Jag köper blommande hortensior så här års och njuter av blomsterprakten. Med viss ansträngning kan man också få den att överleva vintern.

 

 

Så här års köper jag ofta hortensior för mina fönsterbrädor hemma. Jag njuter av blomsterprakten nu under våren och försommaren inomhus och slänger den sedan. Pysslar jag om dem med omsorgsfull vattning och näring kan de pryda sin plats inomhus ända till sommaren kommer.

Inomhus i rumstemperatur är den omöjlig att övervintra och för utplantering finns andra och härdigare sorter. 

De ska stå ljust men inte i direkt sol. Normal rumstemperatur går bra, men ju svalare den står desto bättre håller den sig. Vattnas rikligt utan att jorden står blöt. Hortensian får inte torka ut eftersom torka gör att blommor och knoppar faller av och att bladen blir bruna. Har blomman en gång torkat ut är det dessutom möjligt att den inte hämtar sig igen. En gång i veckan kan den få lite blomsternäring.

Blå, vita och rosa kan du välja bland. När de odlas ute blir de blå om det är ett lågt PH-värde i jorden och de blir rosa, röda och vita om pH-värdet är normalt. Vill du plantera ut ska du använda rhododendronjord och vill du behålla den blå färgen tillsätt lite rost. Rostiga spikar eller rostigt järnskrot i jorden kring plantan kan ge rätt effekt.

Jag har gjort försök i zon 3 att plantera ut den i juli. Jag klippte ner plantan för att den sedan under hösten ska utveckla nya skott och knoppar som ska ge blommor nästa år. Jag täckte min med granris och löv för att skydda de nya blomanlagen från att frysa bort under vintern.

Lyckades inte särskilt bra som synes av bilden här nedan. Några enstaka små blommor blev det - annars mest blad.

Egentligen rekommenderar man inte utplantering av dessa hårt drivna krukväxter som säljs som rumsväxter. Bättre i så fall ha den i en stor kruka, svalt (ca 5 grader) och ljust under vintern och ta fram den på våren och plantera ut med kruka och allt.

 

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-02-14
Anmäl
2007-02-15 11:00 #1 av: Diana61

Jag har övervintrat mina ute och den kommer åter, men jag har fel färg nu så lite rostigt skrit kanske gör susten Flört

Anmäl
2007-02-16 23:58 #2 av: Humlan

Jag har aldrig lyckats med hortensia i alla fall inte inne. Ute vet jag inte, än. Jag har ingen hortensia i trädgården, har fått för mig att dom är knussliga att ha med att göra...

Anmäl
2007-02-17 10:54 #3 av: Christina

Köpte en sort för utomhusplantering som heter Endless Summer. Har hört att den inte är så lätt att övervintra som förädlare/försäljare påstår. Har låtit den stå utan vintertäckning det här första året, så får jag se.

Däremot köper jag alltid några stycken Hortensia som engångskrukväxter. De gläder mig inomhus några veckor och brukar dessutom gilla att stå ute på terrassen. Men som sagt - engångsväxter behandlar jag dem som.

Anmäl
2007-02-17 14:05 #4 av: Diana61

Min hortensia är nu inne på sitt tredje år så jag hoppas den överlevt vintern igen.

Anmäl
2007-02-18 11:29 #5 av: AnnaO
Förra sommaren satte jag fem stycken vidjehortensior 'Annabelle', som är en tålig hortensia med stora vita blomställningar och en syrenhortensia 'Grandiflora'. Jag satte också ut en krukväxthortensia, men den åt sniglarna upp. Skall bli spännande och se hur de artar sig i år.
Anmäl
2007-02-18 11:33 #6 av: Christina
Jag planterade en sort utomhus som lanserats under namnet 'Endless Summer' men har hört att den lätt fryser bort i zon 3. Annars påstås hon blomma på såväl nya skott som fjolårsskott . Annabelle ser trevlig ut - ska kanske bjuda in henne.
Anmäl