Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsarbete allmänt

Trädgårdshandskar

2007-04-03 16:16 #0 av: Christina

Använder du handskar när du arbetar i trädgården? Eller föredrar du naken närkontakt med jord och ogräs?

Jag har i åratal gått omkring hela somrarna med småsår på handflatorna och djupa rispor på händernas ovansidor. De naglar som under vintervilan hunnit bli riktigt snygga hamnade under våren i olika rabatter.

Köpte visserligen handskar varje vår. De är ju så billiga, så jag köper dem i trepack i storköpet. Men jag kunde inte arbeta med dem på, så de hamnade i fickorna efter fem minuter.

Sent i livet börjar jag fatta att det gäller även trädgårdshandskar: man får vad man betalar för! Nu har jag börjat unna mig riktigt bra handskar som sitter som en andra hud på händerna och som går att arbeta med.

De mörkgröna på bilden köpte jag i ett av de otaliga stånden på Chelsea Flower Show förra året. Kostade dryga 100-lappen i svenska kronor. Finns antagligen exakt samma eller liknande att få tag på här hemma i Sverige.

Efter att ha övervunnit det första motståndet mot att smutsa ner mitt dyra nyinköp och nu börjat använda dem, har jag bestämt mig: aldrig ner något billigt krafs! Får istället sätta upp trädgårdshandskar på önskelistan för julklappar, namnsdag, födelsedag, Mors dag..... Kommer att bli en lättnad också för alla de vänner och släktingar som grubblar över presenter i lagom prisklass. Det finns mjuka och starka i skinn för omkring dryga 100-lappen har jag hört.  

Du är förstås så klok att du redan kommit underfund med att det är viktigt med bra arbetshandskar. Hur ser dina ut och var har du fått tag på dem? 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-03
Anmäl
2007-04-03 17:02 #1 av: Diana61

Jag använder 2 sorters handskar, ett par som är riktigt tjocka i semskin som jag kan ta i rosor utan att taggarna går igenom och när jag skall slita upp buskar eller stubbar ur marken. Sedan så har jag ett par nunnare i semskin som använs vid grävning, krattning ihopsamlande av löv ocgräshögar (tistlar och brännässlor) och grenar mm. Men när jag sensar ogräs så vill jag gärna känna dom mellan fingrarna.

De gula tjocka löste jag ut på praktikplatsen medans de tunnare blå/vita finns på alla trädgårdsbutiker och är helt underbara att jobba med.

Foto kommer senare för jag har ingen lust att nu springa ner till garaget med kameran och fota dom Generad Tills vidare så kan jag visa dessa:

De gula Det ser ut som om dessa är de jag har.

De blåa är dessa fast här på bilden är de röda. Har kardbordband över handleden.

Anmäl
2007-04-04 10:49 #2 av: elenor

Jag använder handskar, som är en stickad bomullsvante vars handflata och undersidor/sidor på fingrarna är doppade i någon sorts plastmassa. Köper dem på handelsträdgården eller vissa varuhus. De brukar kosta under 50-lappen.
Tycker att det är de första hanskar som jag haft, som verkligen är smidiga att jobba med. De är bekväma att jobba i, luftiga på ovansidan handen, så att jag inte blir fuktig, och de har så pass tjockt plastskikt att jag kan ta i rosorna utan att sticka mig. Finns i flera storlekar.

Köper aldrig några andra nu för tiden!

Anmäl
2007-04-04 11:03 #3 av: UlrikaA

Håller med elenor, precis sådana har jag också! Sen när det är lite varmare ute och man ska rensa ogräs kör jag med vanliga latexhandskar som jag får av en kompis som jobbar i vården.

Anmäl
2007-04-04 12:25 #4 av: Ahnna
Jag skulle kunna tänka mig att använda handskar till en viss gräns, om jag hittade några som passar mina händer och som inte går sönder efter en kvart. När vi byggde om stallet i höstas inhandlades 3-4 par handskar á 40:- kanske, och de gick sönder allihop så de hann jag inte ens använda i trädgården. Ett annat problem som jag upplever är att har de en gång blivit blöta så är de som cement sen...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-04-04 12:43 #5 av: Christina

#2 Låter som ett något billigare alternativ än mina ska kika efter dem. Jag strör handskar omkring mig, så jag vill ha dem liggande på flera ställen trädgården.

Anmäl
2007-04-04 17:38 #6 av: Lillianna

Jag har sedan något år tillbaka provat mig igenom affärernas diskhandskar och hittat blå latexfria handskar som jag väljer strl 7,5 på. Dessa är verkligen kanon!! Jag hade 1 par hela förra sommaren innan det blev en reva i dem. Jag har stora händer för att vara dam, det finns mindre oxå. Dessa använder jag till allt som ska göras med fingrarna i jorden. Jag hatar att få jord under naglarna och vill ha 'snygga' händer utan valkar och sorgkanter. När jag ska grovarbeta har jag nån billig variant från Granngården även det damstorlek men problemet är att sömmen som sitter vid handflatan/handleden sitter fel så jag får lätt skavsår mitt i handen. Ska nog prova något dyrare märke i år, det lär bli mycket gräva då det står 30 meterstora balar med torv ute i trädgården.

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2007-04-04 17:40 #7 av: Christina

Vad ska du göra av all torv?

Anmäl
2007-04-04 18:17 #8 av: Lillianna

Det ska bli ett STOOORT surjordsparti. Jag försökte med ett mindre, dvs inte fullt så djupt men där knalldog mina nya Roddar så nu gör vi på riktigt den här gången.

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2007-04-04 23:34 #9 av: Alberta

Jag använder smidiga Monteringshandskar vid trädgårdsarbete. De är sitter perfekt. Undersidan skinn och ovansidan grön töjbar textil. De finns i affärer som säljer arbetskläder. Utan handskar ... hugaligen. Efter ett par omgångar i trädgården tvättar jag dem. Då ser man verkligen (i smutsvattnet) vilken nytta man haft av dem.

Enda nackdelen är att de inte håller en hel säsong. Tummen och pekfingret på högerhandsken blir först utslitna. Jag brukar se till att ha ett par extra.

Anmäl
2007-04-04 23:49 #10 av: Christina

#8 Spännande projekt. Hoppas du ger oss bilder och mer beskrivning av vad du planterar när det är dags.

#9 Nu har jag hört det från ett annat håll också att monteringshandskar ska vara alldeles utmärkta. Bra passform och smidiga eftersom det ska användas för finlir. Idag har jag grovjobbat med grävning, plockat sten och rötter och faktiskt har jag använt handskar hela tiden.

Anmäl
2007-04-06 00:17 #11 av: Alberta

Skyddshandskar på tub(!) läste jag om i keramik.ifokus under tråden Handkräm. Kerodex heter den och finns att köpa på Apoteket. Jag har inte prövat själv.

Jobbar man med lera/keramik eller lera/trädgård blir händerna torra. I dena tråden fanns många tips.

Anmäl
2007-04-06 00:20 #12 av: Christina

Ska skynda mig att hälsa på dem och läsa.

Anmäl
2007-04-06 01:20 #13 av: Christina
Jättebra tips som passar även för oss med händerna i jorden. Jag länkar direkt till  tråden på Keramiksajten här.
Anmäl
2007-04-06 10:01 #14 av: Pomperipossa

Jag använder sånna handskar som egentligen är till för "fin mek" i verkstäder. Mjuka, smidiga hanskar med skinndetaljer. Ska jag lös på rosorna så använder jag en annan modell..:) Tänk på att jord och då främst matjord innehåller en kopiös mängd med bakterier...Inte bra att gräva barhänder.:)

Anmäl
2007-04-06 12:20 #15 av: Scilla

Jag använder helst ett par väldigt tunna och smidiga grå handskar från Tegera. Har tyvärr aldrig sett dem i butik. Ska ta bild sen, de är verkligen perfekta. Är mina handskar för klumpiga tar jag nämligen av dem, men dessa funkar!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.