Annons:
Etikettrosor-allmänt
Läst 13948 ggr
Christina
3/28/07, 1:29 AM

Rosornas avmognad

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Rosor och andra vedartade buskar ska avmogna på senhösten för att vila under vintern och komma tillbaka med fullkraft nästa vår. Den milda hösten har inte varit bra för rosorna.

Bladen ska falla av och saften i stammarna dra sig ner mot roten. Många av mina Rosor har alldeles svarta stammar ser jag när jag idag gått en inspektionsrunda. Undrar hur mycket liv det finns i dem? Flera rosor har knappt vilat alls. Bladen härovan tillhör min Rosa Helenae Hybrida som står delvis under ett plasttak. Se bilden nedan.

Under själva taket har rosen haft liv i sig hela vintern och flera blad har alltså blivit stora redan nu. Väl tidigt tycker jag eftersom det nu på kvällen här är minusgrader ute. Grenarna på den liksom på flera andra kläterrosor har varit gröna och sett saftspända ut hela vintern.

Jag skrapar försiktigt med nageln på barken på de svarta grenarna för att se om det finns grönt under. Är det bara gråbrun och torr ved måste den döda delen klippas bort. Här kan man se att rosen i alla fall är grön nedtill.

Tumregeln är att rosorna ska klippas när björkarna blad är stora som musöron, men det som är helt dött kan kapas redan nu. Jag har så många Rosor att jag går på några av dem redan nu.

Det är också bra att ge alla Rosor en rejäl mängd gödsel under perioden april-maj. Benmjöl, kogödsel eller brunnen hästgödsel. Går och sneglar på en gödselstack jag sett utanför en bondgård på ön och ska gå och knacka på i veckan och ge dem ett erbjudande. De 11 säckar med ko-på-påse som jag med stor möda släpat ut förslog inte långt.

P.S. Använd också gärna guldvatten. 

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-03-27
Annons:
skogisen
3/28/07, 12:13 PM
#1

Hej!!

Det var intressant det du skrev om Rosor, Vad är Guldvatten?

Som sagt jag är en amatör  ;-)

Christina
3/28/07, 12:50 PM
#2

Guldvatten är urin. Kissa i en hink och blanda ut med vatten och släng i rabatten. Bästa tänkbara gödning som det är synd slösa med Skrattande

Många använder det dessutom även inomhus till krukväxter. Luktfritt om man bara använder det med en gång. Får inte stå kvar i hinken, det är då det luktar. Jag har så få krukväxter inomhus att jag dock kör med kranvatten och Blomstra till dem.

pjuck1
3/28/07, 2:52 PM
#3

*skrattar* min pappa har alltid envisats med att urin skulle vara bra för växter, vi har nämligen en clemantis som växer vid stugan som tyvärr är vid det ställe som "alla män springer till" när toaletten är upptagen, den växer så det knakar.

Trodde inte det var sant… :)

Humlan
3/28/07, 9:03 PM
#4

Tack för en bra artikel Christina! Gick som bäst och funderade på mina Rosor när jag gjorde en ockulärbesiktning av dom. Mycket har varit grönt hela vintern. Kopåpåse räcker, än så länge, till alla mina Rosor. Men jag brukar köpa rosgödning och lägga runt rosorna i april. Guldvatten ska jag prova i år. Det har man ju liksom aldrig direkt slut på! Skrattande Kan man hälla på det hela sommaren tills det är dax för dom och avmogna inför vintern eller?

Maken komme ratt få spader när jag ber honom kissa i en spann!! *skrattar*

Diana61
4/4/07, 7:59 PM
#5

Tack för en bra artiel Christina. Hur många Rosor har du ?

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/4/07, 8:59 PM
#6

Jag fick idag sju rotskott av en granne av tre olika sorter: planterade 3 st Rosa Multiflora i skogskanten och en som han kallade 'Gotländsk klätterros' och får rosa halvfyllda blommar. Så fick jag också tre Nuits de Young. Räknar jag med dessa har jag idag 280 rosbuskar och 117 sorter.

Annons:
Diana61
4/5/07, 12:15 AM
#7

JÖSSES! Vilken samling! Räcka ut tungan

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/5/07, 12:47 AM
#8

Det går åt mycket gödsel.

Den här veckan har jag lagt ut tio säckar ko-på-påse förstärkt med hönsgödsel. En svag doft av hönsgård hänger kvar ett tag men försvinner efter några dagar.

Ahnna
4/5/07, 12:22 PM
#9

Hur gödslar man med benmjöl på rosor - ska det myllas ner runt rosen eller räcker det med att lägga det runt?

Jag har ju gård med stall, så gödsel finns i överflöd. Det enda tråkiga med hästgödsel är att det ibland kommer ovälkomna havreplantor i rabatterna mitt i sommaren! Fot i munnnen

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
4/5/07, 12:47 PM
#10

Man ska mylla ner det i en ring runt rosen. Sedan är det en annan sak att jag själv inte ids mylla ner.  Jag slänger ett par, tre spadar av min gödselblandning på varje ros och litar på att maskarna och regnet drar ner näringen till rötterna. Det går bra det också.

Ahnna
4/5/07, 12:54 PM
#11

#10 Ja, det är ju en variant! Det är väl typ så jag har gjort med tulpanerna här, jag har slängt ut benmjöl runt dem men inte myllat ner det. Det är liksom över 100 som redan har kommit upp, så om jag skulle mylla ner det skulle det ta en hel dag, tror jag.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Upp till toppen
Annons: