Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rosor allmänt

Rosornas avmognad

2007-03-28 01:29 #0 av: Christina

Rosor och andra vedartade buskar ska avmogna på senhösten för att vila under vintern och komma tillbaka med fullkraft nästa vår. Den milda hösten har inte varit bra för rosorna.

Bladen ska falla av och saften i stammarna dra sig ner mot roten. Många av mina rosor har alldeles svarta stammar ser jag när jag idag gått en inspektionsrunda. Undrar hur mycket liv det finns i dem? Flera rosor har knappt vilat alls. Bladen härovan tillhör min Rosa Helenae Hybrida som står delvis under ett plasttak. Se bilden nedan.

Under själva taket har rosen haft liv i sig hela vintern och flera blad har alltså blivit stora redan nu. Väl tidigt tycker jag eftersom det nu på kvällen här är minusgrader ute. Grenarna på den liksom på flera andra kläterrosor har varit gröna och sett saftspända ut hela vintern.

Jag skrapar försiktigt med nageln på barken på de svarta grenarna för att se om det finns grönt under. Är det bara gråbrun och torr ved måste den döda delen klippas bort. Här kan man se att rosen i alla fall är grön nedtill.

Tumregeln är att rosorna ska klippas när björkarna blad är stora som musöron, men det som är helt dött kan kapas redan nu. Jag har så många rosor att jag går på några av dem redan nu.

Det är också bra att ge alla rosor en rejäl mängd gödsel under perioden april-maj. Benmjöl, kogödsel eller brunnen hästgödsel. Går och sneglar på en gödselstack jag sett utanför en bondgård på ön och ska gå och knacka på i veckan och ge dem ett erbjudande. De 11 säckar med ko-på-påse som jag med stor möda släpat ut förslog inte långt.

P.S. Använd också gärna guldvatten. 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-03-27
Anmäl
2007-03-28 12:13 #1 av: skogisen

Hej!!

Det var intressant det du skrev om rosor, Vad är Guldvatten?

Som sagt jag är en amatör  ;-)

Anmäl
2007-03-28 12:50 #2 av: Christina

Guldvatten är urin. Kissa i en hink och blanda ut med vatten och släng i rabatten. Bästa tänkbara gödning som det är synd slösa med Skrattande

Många använder det dessutom även inomhus till krukväxter. Luktfritt om man bara använder det med en gång. Får inte stå kvar i hinken, det är då det luktar. Jag har så få krukväxter inomhus att jag dock kör med kranvatten och Blomstra till dem.

Anmäl
2007-03-28 14:52 #3 av: pjuck1

*skrattar* min pappa har alltid envisats med att urin skulle vara bra för växter, vi har nämligen en clemantis som växer vid stugan som tyvärr är vid det ställe som "alla män springer till" när toaletten är upptagen, den växer så det knakar.

Trodde inte det var sant... :) 

Anmäl
2007-03-28 21:03 #4 av: Humlan

Tack för en bra artikel Christina! Gick som bäst och funderade på mina rosor när jag gjorde en ockulärbesiktning av dom. Mycket har varit grönt hela vintern. Kopåpåse räcker, än så länge, till alla mina rosor. Men jag brukar köpa rosgödning och lägga runt rosorna i april. Guldvatten ska jag prova i år. Det har man ju liksom aldrig direkt slut på! Skrattande Kan man hälla på det hela sommaren tills det är dax för dom och avmogna inför vintern eller?

Maken komme ratt få spader när jag ber honom kissa i en spann!! *skrattar*

Anmäl
2007-04-04 19:59 #5 av: Diana61

Tack för en bra artiel Christina. Hur många rosor har du ?

Anmäl
2007-04-04 20:59 #6 av: Christina

Jag fick idag sju rotskott av en granne av tre olika sorter: planterade 3 st Rosa Multiflora i skogskanten och en som han kallade 'Gotländsk klätterros' och får rosa halvfyllda blommar. Så fick jag också tre Nuits de Young. Räknar jag med dessa har jag idag 280 rosbuskar och 117 sorter.

Anmäl
2007-04-05 00:15 #7 av: Diana61

JÖSSES! Vilken samling! Räcka ut tungan

Anmäl
2007-04-05 00:47 #8 av: Christina

Det går åt mycket gödsel.

Den här veckan har jag lagt ut tio säckar ko-på-påse förstärkt med hönsgödsel. En svag doft av hönsgård hänger kvar ett tag men försvinner efter några dagar.

Anmäl
2007-04-05 12:22 #9 av: Ahnna

Hur gödslar man med benmjöl på rosor - ska det myllas ner runt rosen eller räcker det med att lägga det runt?

Jag har ju gård med stall, så gödsel finns i överflöd. Det enda tråkiga med hästgödsel är att det ibland kommer ovälkomna havreplantor i rabatterna mitt i sommaren! Fot i munnnen

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-04-05 12:47 #10 av: Christina

Man ska mylla ner det i en ring runt rosen. Sedan är det en annan sak att jag själv inte ids mylla ner.  Jag slänger ett par, tre spadar av min gödselblandning på varje ros och litar på att maskarna och regnet drar ner näringen till rötterna. Det går bra det också.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.