Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksträdgård, kryddor och läkeörter

Så på friland

2007-04-11 02:38 #0 av: Christina

Vissa grönsaker sås helst direkt utomhus. Att så på friland ska man vänta med tills jorden reder sig, dvs att den torkat upp så pass att den kan bearbetas.

 

 

De flesta grönsaker kan sås utomhus så fort jorden torkat upp så pass att den kan bearbetas. Såbädden bör bestå av finfördelad jord utan klumpar och stenar. Innan jorden torkat upp kan man inte kratta en såbädd.

Maj är såmånaden framför andra i större delen av Sverige. I sydligaste delen av landet går det för det mesta att så i april. Bönor, ärter och gurka ska man dock vänta med till dess att jorden blivit varm - minst 10°. Det brukar vara lagom att så dem i mitten av juni. Inte heller rödbetor ska sås för tidigt på grund av risken för att gå i blom, s.k. stocklöpning.

För min skörd av rödlök och gul lök använder jag sättlökar och tycker inte det är värt besväret att dra upp lök från frö.

En del snabbväxande grönsaker sår jag flera gånger under odlingssäsongen - och bara lite varje gång. En påse salladsfrö på en gång är slöseri för ett vanligt hushåll. Jag får massor av sallad på en gång och ingenting till senare förbrukning. Försökte mig förra året på frötapet för sallad, men det blev för stor skörd för snabbt för mitt hemmabruk.

Förutom sallad är det rädisor, spenat, dill och salladslök som bör sås i omgångar. Även morötter och rödbetor brukar jag så två gånger. Tidigt för sommarskörd och i juni för höst och vinterskörd. Av morötter finns sommar- och vintersorter.

Vi har ett litet hushåll till vardags sedan våra barn blivit vuxna och flyttat hemifrån. Förr sådde jag mycket mer, men nu nöjer jag mig med att par rader av varje sort.

Jag har också ett litet kryddland med gräslök, dill, persilja, timjan, citronmeliss, salvia och ett par myntor.

Du kanske odlar mycket mer i din köksträdgård än ärter, bönor, morötter, rödbetor, sallad och litet kryddor?

 

Bra länk till info om olika köksväxter 

  

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-11
Anmäl
2007-04-12 20:58 #1 av: Christina

Sparrisärt tänker jag så för första gången. Måste ju bara prova något nytt varje år Skrattande

Anmäl
2007-04-17 08:58 #2 av: Bjornen

Spenat ska sås tidigt på våren och sedan ska man vänta till juli månad särskilt för oss som har långa sommardagar. Spenat är en långdagsväxt och går normalt i blom när dagarna är långa. Men eftersom vi inte är intresserade av blommorna utan bara bladen ska man aldrig så spenat i juni månad. Ju längre norrut desto kinkigare. För mig är ungefär den 15 juli en lämplig tidpunkt för sådd av spenat om man inte har hunnit i första delen av maj månad. Ska man så i maj-juni är det bättre med mangold eller den fleråriga nyzeeländsk spenat (bör helst förodlas och är tveksamt härdig i Sverige).

Även sättlök bör man inte sätta för tidigt för att minska risken för stocklöpare. Lite beroende på sommarens väder hur stor risken för stocklöpare.

Anmäl
2007-04-17 17:06 #3 av: Diana61

Bjornen, dessa var helt nya informationer för mig, och tack skall du ha. Spenat skall jag så för första gången i år så vi får se hur det går. Mangold odlade jag mycket under 80-talet.

Anmäl
2007-04-19 21:06 #4 av: Christina

Blir man otåligare med åren istf tålmodigare? Eller är det bara att den tidigare våren som försvann fick mig i startgroparna. Jag går varje dag och väntar på att jorden ska reda sig,  så jag kan så. Förr var det alltid Kristi Himmelfärdshelgen och så var det inte mer med det.

Anmäl
2007-04-24 17:26 #5 av: Christina

Har inte sått ännu utan tänker vänta till första veckan i maj. Jorden är iskall hos mig.

Anmäl
2007-05-01 22:08 #6 av: usvead

Här i norra Helsingland får man nog vänta ett tag till. Var lite för optimistisk ett år, satte ut förgrodda plantor för tidigt. Allt frös, det var bara att börja om.

Anmäl
2007-05-01 22:28 #7 av: Bjornen

Avhärdning av plantorna är viktigt även av växter som normalt är frosttåliga. Jag vet ett år när jag fick hem perenner och det blev frost på natten och jag täckte alla frostkänsliga växter såsom astilbe, funkia, löjtnatshjärta och fänrikshjärta. Men prästkragar och edelweis bredde jag inte och de frös fullständigt ner och kom nästan inte igen på hela sommaren. De var växthusodlade och chockades av nattfrosten men normalt skulle de ha klarat uppåt 10 minusgrader som avhärdade plantor.

Anmäl
2007-05-01 23:23 #8 av: ikna

Jag sätter alltid lök tidigt, redan i mars, och det har alltid gått bra. Att det fanns risk för stocklöpare visste jag inte. Men det gäller kanske inte i zon 1...Oskyldig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.