Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Solrosor - lättodlade sommarblommor

2007-04-12 02:55 #0 av: Christina

Solrosor har väl alla odlat som barn någon gång? Bara för tjusningen i att se plantan växa upp högt över ens huvud.

Solrosen är så lättodlad att man brukar föreslå den för barnens första odling. Precis som med krasse kan den sås direkt men förgros om man vill ha litet tidigare blomning.

Jag använder solrosen på omöjliga ställen i mitt fuktiga del av tomten. För att den ska överleva bland älggräs och sly brukar jag förgro den till en stor och stadig planta.  Då vet jag att den kommer att klara sig i 'vildmarken' utan att jag behöver rensa ogräs kring den. Bara den får vatten och hyfsat djup jord brukar den växa sig stor och bilda ett rejält buskage. Dessutom förbereder den djupa jorden marken bra för nästa år, då jag kommer att vilja plantera något mer permanent.

Förutom den vanliga gula solrosen finns många andra att välja bland: rödskiftande, helröda eller mycket blekt vaniljgula. Många varianter blir buskiga och ger en hel mängd blommor. Det finns också minisolrosor som passar för balkonger och krukor.

Jag sådde mina frön i halvliterskrukor direkt i växthuset den 31 mars. Den 11 april ser jag groddar i nästan alla krukor.

De här sådde jag i år:

 

 

 

 Solros 'Magic Roundabout'

Solros 'Red Sun'

Minisolros

Min plan är att denna sommar bygga en häck om 30 meter här för ge ett intryck av att här blir en gång.

 

 

Nästa år har marken mått bra av solrosraden och då kanske jag gör en mer permanent plantering här. Den vanliga gula solrosen får jag dessutom alltid 'gratisplantor' av. Vi matar fågarna på vintern med solrosfrö och jag vet att det kommer att dyka upp plantor på alla möjliga ställen, som jag kommer att lirka upp och flytta på.

Nedan bilder från förra året - så mycket kraft ur ett enda frö!

 

  

 

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

 

Blomman för dagen

Luktärt

Rosenskära

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

 

 

Artikelserien Odla från frö

 

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

    

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-12
Anmäl
2007-04-12 03:07 #1 av: Humlan

Jösses! Det var en hög en rackare! Man blir lika imponerad varje gång det blir nåt ur de små fjuttiga fröna...

Anmäl
2007-04-12 12:40 #2 av: Diana61

He he  he jo jag kommer ihåg denna bild sedan en tid bakåt och det var då jag fick upp ögonen för Magic Roundabout som jag nu har + en hel del andra varianter. Min man älskar solrosor så han har retan 10 st som gror fint i garaget. Han tar fröna från solrossäcken till fåglarna för det är så spännande att se vad det blir för det är ju en massa olika sorter i säcken. Lika spännande varje år är det.

Själv vill jag ha koll på vad jag sår.Skrattande

Anmäl
2007-05-07 14:15 #3 av: Tiia

om man vill så solrosor på balkong....hur många frön sätter man i en stor kruka?

går det bra om man sätter några stycken?

Anmäl
2007-05-07 18:52 #4 av: Lillianna

Solrosor har väldigt litet rotsystem så du kan säkerligen sätta flera i samma kruka, men vatten behöver de ju iallafall sas.

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2007-05-07 20:24 #5 av: Christina

Sen finns det solrosor som buskar till sig lite grann och då gör de ett fylligt intryck, även om det är en enda planta.

Anmäl
2007-05-07 21:35 #6 av: Humlan

Jag har satt fyra olika sorters solrosor i år;

  • TeddyBear (låg sort)
  • Firecracker (flammande röd, som namnet antyder)
  • IceCream (vaniljvit)
  • Claret F1 (röd)

Inte en enda i den klassiska gula sorten. TeddyBear är förstås gul men mer fylld och gult öga, inte det bruna som "vanlig" solros har. Eftersom den är så låg, 60 cm,  tänkte jag ha den i olika krukor med sommarblommor. Sen var jag ska göra av alla, det är en senare, delikat, fråga...

Anmäl
2007-05-07 23:17 #7 av: Christina

Du får väl öppna plantbutik Skrattande Jag har också en förskräcklig massa solrosplantor, som jag hoppas blir buskiga. Har ytor som är helt orensade. Fulla med älggräs och vass. Förra året gick det riktigt bra sätta ner solrosplantor mitt i denna vildmark och tanken är att ha solrosor lite som avgränsare mellan gräsmatta och 'fula' vilda områden.

Anmäl
2007-05-08 00:23 #8 av: Tiia

Tackar för svarenGlad

Anmäl
2007-05-08 02:32 #9 av: Grodan77
Jag har några solrosor på gång bland alla andra plantor under ljusrör o i fönster, när kan jag plantera ut dem, o kan jag inte så fröna på friland nu????
Anmäl
2007-05-08 03:22 #10 av: Bjornen

Solrosor kan sås på friland tidigt men utplantering av plantor kräver avhärdning först. Normalt är solros inte frostkänslig men själva blomman kan frysa på hösten och nickar då. Solros har inte så väldigt djupt rotsystem men ganska kraftigt om det finns plats. De har ett  grunt huvudrotsystem men därunder ett rätt djupa sugrötter. Stabiliteten på plantorna blir sämre om de planteras i krukor men det fungerar bra särskilt om de inte blir många meter höga. Välj hellre lägre sorter för balkongen.

Anmäl
2007-05-08 13:53 #11 av: Lillianna

Jag väntar med spänning på min variegerade solrosor köpta från Holland. Sådde 7 frön och nu har 4 kommit upp. Alla har inte hunnit bekänna bladfärg ännu.

/Lillianna 

~ Lillianna ~

Anmäl
2007-05-08 19:53 #12 av: Christina

Funderar på att sätta ut mina solrosor och mina rosenskära i morgon. Nu är det väl inte många frostnätter kvar?

Anmäl
2007-05-08 20:09 #13 av: Bjornen

Solrosen tål frostgrader efter avhärdning, men rosenskäran är frostkänslig.

Anmäl
2007-05-08 20:53 #14 av: Christina

Solrosen åker alltså ut ur växthuset i morgon. Får ändå inte plats längre. De får stå ute tills jag hinner gräva ner dem.

 

Anmäl
2007-07-17 21:30 #15 av: Christina

I år verkar inte solrosorna alls bli lika höga som förra året. Inte ens de som står i det 'fukthål' som min bamsing i artikeln ovan. Brist på sol och värme?

 

Anmäl
2007-07-18 11:40 #16 av: Humlan

Jag tror oxå att det beror på att det inte varit så varmt och soligt, mina har inte heller blivit särskilt höga, men dom börjar så smått att blomma, dvs dom som klarat siog från sniglarnas framfart... Gråter

"Firecracker" blommar nu och är fantastiskt vacker!

Anmäl
2007-08-13 07:38 #17 av: Pehpsii

#6 jag ska ev flytta till Bårslöv snart så isf kan jag vara intresserad av att "lätta din börda" (=

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.