Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 61428 ggr
Humlan
2007-03-29 19:07

Ljuvliga Luktärt!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Luktärter är mångas, däribland min, favorit bland sommarblommorna. Den finns i många olika former och färger, det finns en Luktärt för alla! En del kan fylla sommarkvällen i trädgården med sin doft, andra har stora blommor på långa stjälkar som passar utmärkt att plocka in och sätta i vaser.

Lite historia.

Luktärt är en art i växtsläktet vialer i familjen ärtväxter, till skillnad från andra ärtväxter är luktärtens frö inte ätliga. Alla delar av växten är giftiga, särskilt fröna. Något att tänka på om man har barn.

Luktärten växer vild i södra Italien och på Sicilien. Den har odlats sedan 1600-talet och det finns en legend som säger att det var en munk med namnet Francisco Cupani som upptäckte den på Sicilien 1695. Cupani skickade frö till England där den fort blev mycket populär. Många sorter har odlats fram i England och landet har blivit något av luktärtens förlovade land. Där finns det hundraåriga sällskapet "The National Sweet Pea Society".

!["Cupani" Döpt efter munken i legenden.](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/cupani.jpg ""Cupani" Döpt efter munken i legenden.")

"Cupani" Döpt efter munken i legenden.

Som jag nämnde tidigare så finns det en luktärt för alla. Det finns sorter som har en bedövande doft, den är så stark att doftallergiker kan få problem av dom. Men för dom finns det de nyare hybriderna, de sk Spencer-sorterna. Dom blommar med stora blommor och har för det mesta knappt någon doft. Sen har vi de gamla sorterna som har mindre blommor men en fantastisk väldoft, och om man vill så kan man göra som jag, jag blandar både de gamla väldoftande sorterna med de nyare mer storblommiga i min trädgård så behöver jag inte vara utan vare sig doft eller stora blommor.

![Luktärt "Appleblossom"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/luktärt%20appleblossom.JPG "Luktärt "Appleblossom"")

 "Appleblossom"

Odling

Man kan göra på flera olika sätt när man ska dra upp luktärter från frö, man får välja den metod som passar en själv. Jag brukar förkultivera, för att få en lite tidigare blomning, men man kan direktså tom slutet av maj, eller om du bor i zon 1-2, redan i mitten av april, blomningen kommer då igång lite senare förstås. Man kan skydda de späda plantorna med fiberduk om det verkar bli frost under natten.

Om man förkultiverar kan man börja redan i februari och ha blommande luktärter redan i juni om allt vill sig. Jag brukar starta nu i mars, mest pga platsbristen inne eftersom jag förkultiverar lite annat också. Jag brukar blötlägga fröna över natten men jag har även provat att så direkt och det har gått bra det med. Det tar någon extra dag eller två innan de kommer upp bara.

![Luktärt "High Scent"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/luktärt%20High%20Scent.JPG "Luktärt "High Scent"")

"High Scent"

Vad man ska då så i? Tja, jag brukar sätta hela släkten på "toarulle-sparbeting", eller så gör jag egna av tidningspapper, det är jättelätt! Jag tar en tidning, rullar in en läskburk, tejpar ihop sidan och botten och ställer dom sen tätt ihop i en karamell eller glasslåda. Billigt och bra, när man sår många sorter. Fördelen med toarullar och tidningskrukor är att jag kan sätta dom direkt i jorden när jag ska plantera ut luktärterna och jag behöver då inte störa de känsliga rötterna. Krukan eller toarullen förmultnar i jorden under sommaren. Ibland bildas det lite mögel på rullarna men det stör mer mig än luktärterna.

Det finns även sk "roottrainers" som man kan öppna de olika facken och på så sätt lätt och smidigt få ut plantan. Jag har aldrig provat dom, det har funkat bra med mina rullar och tidningskrukor men jag har hört många som är jättenöjda med dom.

!["Painted Lady"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/luktärt%20painted%20lady.JPG ""Painted Lady"")

"Painted Lady"

Jag fyller krukorna med 2/3 vanlig jord och toppar med bra så-jord. I med det lilla fröet, ca 1 cm djupt, och vattna. Ställ ut sådderna i växthuset med frostvakt på 5-10 plusgrader eller i ett svalt förråd. Täck med tidningspapper tills det grott i krukorna.

När väl groddarna börjat komma upp ställ dom under lysrör eller i växthuset då blir plantorna korta och kraftiga med fint utvecklade rötter.

När plantorna har fått två "riktiga" bladpar (förutom hjärtbladen) knipsa toppen över det första bladparet så grenar dom sig. Gör likadant när ytterligare två bladpar till kommit på respektive gren så får man en fint grenade planta.

Ge gärna plantorna nåt att klättra i, håll koll så att dom inte klänger i varandra för det är svårt att få isär dom utan att plantan skadas. Vattna försiktigt, inte dränka dom, och ge gärna en svag gödselgiva. Sen är det tid att avhärda luktärterna, försiktigt, precis som med andra småplantor. Håll koll på frostnätterna. När risken för frostnätter är över sätt ut plantan med rulle eller papperskruka rätt ner i rabatten. Vill ni ha luktärtor i kruka så måste man ha en hög kruka som rymmer ganska mycket jord.

!["Pansy Lavender Flush"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/luktärt%20pansy%20lavender%20flush.JPG ""Pansy Lavender Flush"")

"Pansy Lavender Flush"

Växtplatsen.

När det gäller platsen där man ska ha luktärterna, bör den vara solig och luftig för att undvika mjöldagg. Man bör inte odla luktärter på samma plats mer än två år i rad, just för sjukdomsrisken. Det är  rätt bra att förbereda jorden ordentligt. Gräv upp en ordentlig grop, 40 djup ungefär och minst 20 cm bred. Luktärt vill ha lucker jord, har man lerjord så är det bra att bättra jorden. Jag har inte tillgång till välbrunnen hästgödsel som experterna tipsar om så jag brukar ta och lägga jord med kogödsel i, sån man kan köpa på plantskolor, i botten på gropen. På det strör jag lite benmjöl. På med plantjord av bra kvalité och blanda ordentligt, det ska vara luckert.

Luktärter ska inte torka ut, vattna och duscha på kvällarna när dagarna är varma och soliga. För att luktärterna ska orka blomma ut på hösten så behöver dom näring. Man kan tilläggsgödsla med flytande växtnäring samtidigt som man vattnar några gånger under sommaren. Ungefär varannan vecka med svag lösning är lagom.

!["Spencer Prince of Or"](/Sites/190291d9-1905-46a1-9199-3802134e2aaf/Spencer%20Prince%20of%20Or.jpg ""Spencer Prince of Or"")

"Spencer Prince of Or"

Stöd till luktärterna.

Man kan köpa färdiga växtstöd för slingerväxter i alla möjliga utföranden. Enklast kan man göra en själv genom att göra en pyramid av långa, smala bambukäppar som man binder ihop i toppen och förankrar väl ner i marken, rankorna blir rätt tunga. Eller så kan man ge sig på att fläta en i pil! Jag brukar låta mina klättra på kompostgaller som jag ställer på högkant mot väggar eller någon av mina häckar, buskar eller träd. Det gröna kompostgallret syns snart inte för alla blommor.

Det är egentligen bara ens fantasi som sätter gränser för var man kan ha sina luktärter. Vintergröna buskar är tacksamma att sätta färg på med hjälp av luktärter.

Så här såg en del av mina rabatter ut förra året, med luktärterna som bakgrundsväxt. Här har jag använt kompostgaller som stöd, de syns knappt alls.

Så här såg en del av mina rabatter ut förra året, med luktärterna som bakgrundsväxt. Här har jag använt kompostgaller som stöd.

Och till sist;

Är det något som man ska göra med luktärt är det att plocka, plocka och plocka! Om man inte plockar blommorna så bildar dom fröbaljor och slutar att blomma, genom att varje dag sätta en fräsch bukett med luktärter på köksbordet förlänger man blomningen så dom blommar tills frosten tar dom. En härlig lyx tycker jag!

Artikelserien: Lättodlade sommarblommor:

Blomman för dagen

Luktärt

Slingerkrasse

Solrosor  

Tagetes

  

Artikelserien: Odla från frö

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Av: Humlan

Datum för publicering

  • 2007-03-29
Annons:
Christina
2007-03-29 21:57
#1

Ljuvlig artikel! Jag skulle ha haft glädje av den redan i morse.

Och här fick vi också svaret på om luktärter äts upp av kaninerna eller inte. Om de är giftiga så äts de väl inte va?

Sådde ffg mina luktärter direkt i de stora krukor där de sedan ska stå på min terrass i sommar. Ställde sedan ut dem i kallväxthuset där jag i år kostar på mig att ha slagit på elementet för att klara de frostnätter som återstår. Sparade några frön utifall det inte fungerar/blir för kallt så att mina frön ruttnar.

AnnaO
2007-03-29 22:24
#2

Oj, vad jag fick lust att odla luktärter. Jag tycker verkligen om luktärter men jag misslyckas alltid med dem. De först gångerna jag försökte så blev det ingenting av dem. Jag satte dem nog på fel ställe, för skuggigt och blåsigt. Men vid senaste försöket satte jag dem i blomlådor nedanför verandan, och då blev det massor. De trasslade ihop sig och lade sig på marken i stället för att klättra längs snörena som jag hade satt upp. Och att trassla upp luktärter går bara inte. De fick ligga kvar och agera marktäckare istället. Men skam den som ger sig, denna gången kanske jag lyckas. :)

evast
2007-03-29 22:34
#3

Man blir ju alldeles sjuk när man ser alla fina Luktärtor

Har inga sått i år men tidigare år har jag också använt toarullar vid sådd och tidningskrukor som jag gjort med krukmakaren från Runåbergs den är kanonbra tycker jag

Humlan
2007-03-29 22:55
#4

Att ha luktärt som marktäckare funkar utmärkt, om man kan stå ut med trasslet, vill säga.

Man får med fast hand leda luktärterna uppför det tänkta stödet i början, annrs blir det mest trassel… Jag brukar försiktigt vira luktärterna runt stödet i början, sen går det av sig själv. Man får leda dom på rätt håll ibland men det är sällan. Jag hade en blå luktärt, "Heathcliff" som jag ledde upp i min gula klätterros som ändå är kal och tråkig ner till, det blev rätt effektfullt. Jag virade hushållssnöre mellan de grövsta delarna på rosen ner till, vidare upp skötte luktärten bra själv.

Christina
2007-03-29 23:13
#5

Så fiffigt att ha luktärt som extra kjol på en klätterros. Det har jag aldrig tänkt på. Blir alldeles till mig av lust att göra så. Toppentips!!!

Jag har också klättrande på huset Rosor som blir mer och mer kala nedtill och som dessutom är engångblommare. Låter jag luktärten ha dem som stöd blir det ju underbart även på sensommaren.

Hopi
2007-04-03 00:04
#6

Humlan: Verkligen en superbra artikel!!!!

Funderar på att göra som Christina och sätta frön direkt i en stor kruka, som dom kan fortsätta växa i hela tiden. Brukar det funka bra eller?

Har en lite stuga på tomten, som inte är uppvärmd, annat än av solen. Kanske det skulle gå att ställa krukan där i ett soligt fönster? Täcka med tidningspapper först, tills dom börjat gro.

Annons:
Christina
2007-04-03 00:14
#7

Det är första gången jag sår direkt i den stora krukan. Luktärterna behöver värme för att gro så det gäller att det är en varm yta. Jag får återkomma och berätta om jag lyckats.

För säkerhets skull har jag några småkrukor på groning som backup.

Humlan
2007-04-03 00:42
#8

Hopi; Det kommer att fundera alldeles utmärkt att så i den stora krukan, tänk på att den ska vara rätt djup för att luktärten ska trivas bara. Och en sak till, ska du ha mer blommor i krukan än bara luktärt? För i så fall hade jag nog sått i några tidningskrukor istället. Luktärter har känsliga rötter och att då plantera ner andra plantor i samma kruka i efterhand kanske inte är så bra. Jag har inte provat själv men jag hade nog sått dom enskilt i krukor först och sen när jag ska arrangera allt planterat den i den stora krukan.

Mina luktäter står nere i min källare och gror, tempen där ligger väl runt 17 grader i snitt (kallare nattetid). dom gror fint. Dom är inte så kinkiga med temperaturen som man tror. Mellan 16-20 grader är lagom. Annars kan fröet tydligen ruttna men jag har grott luktärter på köksbänken med gott resultat oxå.

Diana61
2007-04-03 12:38
#9

Älskar luktärter och har en del påsar som skall sås ute i år varav en är en perenn Glad

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

reddie
2007-04-03 15:38
#10

Är så dålig på att odla men luktärter brukar jag klara att få från frö till ljuvliga blommor.
Jättebra artikel, visste inte att de var giftiga.
De är verkligen vackra!

navarro
2007-04-05 23:14
#11

Jattevackra! Jag har sått i 3 krukor eftersom jag inte har nagot land. Men det var en valdigt bra artikel och eftersom det ar forsta gangen jag har sått passar det bra. Visste varken att dom ar sa giftiga och att man skall plocka och satta i vas for att fa battre blomning.

Ahnna
2007-04-06 20:47
#12

Sådärja, nu har jag också fallit för grupptrycket och skaffat luktärt-frön. Cool Det blev "Royal Scarlet", eftersom färgen tilltalade mig. Nu ska jag bara komma på var de ska planteras någonstans…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-04-06 20:56
#13

Inga problem. Du kan ju alltid ha dem i en kruka och flytta omkring.

Annons:
Ahnna
2007-04-06 21:02
#14

#13 Ja, det är ju en variant. Men blir det inte krångligt att ha en 150 cm hög växt på spaljé i en kruka?

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-04-06 21:22
#15

Jo kanske - så här såg det ut hos mig förra sommaren. Ändå bättre hade varit om jag tagit en pilställning. Eller helt enkelt satt ihop en kvast av torrt ris som de fått klättra på.

Humlan
2007-04-06 21:22
#16

# 14, Nja varför skulle det bli så krångligt? Tungt kanske eftersom luktärt vill ha ordentligt med jorddjup men annars en vacker pilkon nerstucken i en snygg kruka med luktärt är väl inte såå krångligt? Jag hade luktärt i en pilkorg med en hemmasnickra spalje intill ett träd, för nåt år sen. Kantad av hängpetunior blev det riktigt tjusigt…

Christina
2007-04-06 21:23
#17

Hihi - Humlan och jag skrev precis samtidigt.

Ahnna
2007-04-06 21:37
#18

Tack för tipsen!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Bjornen
2007-04-10 11:30
#19

Luktärter har odlats i Sverige åtminstone sedan 1750-talet, då de blommade i Linneträdgården. Luktärter gror bäst med en varierande temperatur och bästa stället att så luktärter är i ett kallväxthus, där det kan bli riktigt varmt på dagarna och ganska svalt på nätterna. Frost gör ingen skada och plantorna tål flera minusgrader under förutsättning att de är väl avhärdade. Däremot skadas lätt blommorna av frost på hösten om temperaturen kryper under minus 1-2 grader. Tåligheten beror på på omständigheter i form av luktfuktighet, fuktiga blommor skadas lättare och hur snabbt upptiningen sker dagen efter. Ett vanligt gammalt tips för var att lägga fröna i blöt ett dygn före sådd och det påskyndar groningen något, men blötläggningen får inte överstriga mer än drygt ett dygn eftersom frön lätt ruttnar bort då. Groende frön är extra giftiga. Vanligaste orsaken till att luktärterna inte gror beror på varaktigt låg jordtemperatur vid direktsådd. Liksom alla andra ärtväxter trivs luktärterna bäst om de odlas på samma ställe eftersom bakteriekulturen blir väletablerad och den samlar därför kvävet genom sitt symbios med kvävefixerande bakterier. Allt för fet jord innebär oftast mera blad än blommor.

Hopi
2007-04-11 00:13
#20

Humlan: Jag har tänkt bara ha luktärtor i den stora krukan. Inte plantera dit nåt mer. Så det borde ju gå bra. Tack för tipset, det att dom har känsliga rötter. ;) Då gäller det bara att få tag på frön, så man kan börja odla nu då! Räcka ut tungan

Annons:
Christina
2007-04-11 00:23
#21

De luktärter jag planterade direkt i stora krukan i kallväxthuset har börjat gro. Som kallast har det varit -1 grad inne i växthuset de senaste nätterna, men det tycks inte ha skadat groddarna.

Christina
2007-04-11 00:23
#22

De luktärter jag planterade direkt i stora krukan i kallväxthuset har börjat gro. Som kallast har det varit -1 grad inne i växthuset de senaste nätterna, men det tycks inte ha skadat groddarna.

zeretki
2007-04-11 00:30
#23

Åååhh!! Nu vet jag vad jag ska odla i år. :D En blandning av luktärtor. Stora blommor och doftande små!

Ahnna
2007-04-11 12:52
#24

Mina har legat i jorden i 5 dar, men ingen groning än. Jag trodde inte det heller, men fröna (olika sorter) jag planterade för en vecka sen har kommit upp flera centimeter! Jag trodde inte att det var sant först, efter så kort tid. Så nu väntar jag bara på luktärterna, och förstås de frön jag inte haft plats att så ännu…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-04-11 12:58
#25

#24 Det är nästan litet utomjordiskt med att en del fröer växer upp med en gång! Vilken kraft som har legat och väntat i det lilla torra fröet.

Flera av de jag sådde i mitten av mars är pyttesmå fortfarande, medan andra är färdiga för omskolning, dvs planteras i litet större krukor. Så ha tålamod. Allt kommer - nästan i alla fall.

Bjornen
2007-04-11 13:22
#26

Det är stor skillnad på hur snabbt olika frön gror. En del gror faktiskt efter bara timmar medan andra behöver år på sig och faktiskt ibland årtionden. Man kan skynda på groningen i vissa fall genom lämplig temperatur eller andra knep. Hög temperatur kan innebära snabbare groning men när det gäller luktärter är det bättre med någon period med lite svalare temperatur. Luktärten växer vild på Siciliens bergtrakter och där är det stora temperaturskillnad mellan natt och dag men inte så värst varmt när fröna gror.

Christina
2007-04-11 14:00
#27

Jag är så fascinerad av t ex aklejafrön som jag tror aldrig ska ta sig. Och så smälter snön och krukorna står där våta och eländiga och ser övergivna och tomma ut. Och så - poff - är plötslig hela krukan full med små plantor. om det bara är dela på att sätta ut i rabatten.

Annons:
La_Joz
2007-04-11 14:04
#28

Nu har jag också blivit lockad till att odla luktärt!

Jag har balkong, och tänkte väl odla i kruka. Har aldrig odlat luktärt tidigare, så det här ska bli spännande!

Christina: Hur många plantor har du i krukan på bilden i #15?

Christina
2007-04-11 14:08
#29

Fyra eller fem. Det var första gången jag drev upp luktärt själv, så jag deppade först över att så få frön växte till sig. Men de räckte ju!

La_Joz
2007-04-11 14:12
#30

Ja, verkligen! Det ser riktigt maffigt ut! Bra jobbat!

Vilken sort är det du har där? Underbar färg!

Jag tänkte försöka få till 2-3 krukor med olika sorter, så jag får väl läsa på om blomstorlekar och dofter. Eller ska man kanske blanda och ha olika i samma kruka? Nån som har nåt förslag?

Christina
2007-04-11 14:27
#31

Den hette 'Singing the blues'. Jag är väldigt svag för allt blått. I år har jag en kruka med blandade färger och en kruka med samma blåa. De blandade har tagit sig, men inte de blås. Ännu - de kanske kommer.

zeretki
2007-04-11 22:25
#32

Var får man tag på olika luktärtsfröer?

Christina
2007-04-11 23:05
#33

Plantskolorna ha förstås. Men det fins många bra postorderföretag, som bjuder på ett större urval än plantskolans. Du hittar några av dem under LÄNKAR här på sajten.

Dessutom ser jag just nu i varje större dagligvarubutik en monter med fröer. Men där är nog urvalet rätt begränsat.

Hopi
2007-04-12 15:03
#34

Köpte 2 påsar med blandade luktärtor på coop igår! ;) Så dom har legat i blöt sen igårkväll, så nu gäller det att plantera dom idag! ;)

Annons:
Christina
2007-04-13 22:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#35

De som jag sådde direkt i kallväxthuset i den kruka där de ska stå hela sommaren har nu vuxit lite grann. Såddes den 29 mars.

Christina
2007-04-13 22:23
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#36

De  jag sådde inomhus samma dag den 30 mars satte jag ut i förrgår i sin kruka i kallväxthuset. De tio dagarna inomhus gjorde viss skillnad. De har fått litet provisoriska stödpinnar. Ska köpa snygga koner av pil såfort jag kommer in till stan igen.

kickboard
2007-04-13 22:54
#37

Jo, det är nog bäst att så dem direkt i den kruka de ska stå i, för klängväxter är mycket jobbiga att få isär om man måste flutta dem senare.

Ahnna
2007-04-24 13:28
#38

Jag hittade mina luktärtplantor i en salig röra på golvet igår - en av katterna hade fått för sig att gräva i baljan som jag sått i. *mummel* Så jag passade på att skola om dem när de ändå behövde komma ner i jorden igen, och de verkar inte ha tagit skada på något sätt. Men de skulle nog behöva stödpinnar snart, den längsta är snart 15 cm lång. Men de har inte alls lika många blad som plantorna i #36. Är det olika mycket blad på olika sorter, kanske? Mina är Royal Scarlet.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-04-24 14:51
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#39

Nja - det är nog ungefär lika många blad. Kanske bilden förvillar.

Har redan satt på en nyköpt kon för att lite skydda mot det starka ljuset och för att få dem att börja klättra. Annars är det så svalt just nu att allt står stilla och hämtar andan.

Ahnna
2007-04-24 21:48
#40

#39 Här har det varit T-shirt-väder hela dagen och alla krukor på köksbordet torkade till redan på morgonkvisten. Så det gick åt ett par liter vatten för att hålla dem friska i eftermiddagssolen.

Söt kon! Jag hittade nåt liknande i "rostig" järn på Granngården, kom att tänka på mina luktärtor då. Kanske kan va nåt…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Humlan
2007-04-24 22:12
#41

Jag planterade ut ett gäng luktärtsplantor igår. Dom ska klättra på ett kompostgaller bakom några Rosor. Ett nytt gäng ska ut imorgon när jag vaknar efter nattens arbete. Luktärter är tåliga rackare, och verkar det som frostnatt är på gång så bäddar jag in dom med lite fiberduk. Platsbristen inne gör att jag får plantera ut dom lite tidigare, men jag har upptäckt under de åren jag odlat lukärter, att dom klarar nollgradigt utan större problem.

Annons:
Bjornen
2007-04-24 22:50
#42

Avhärdade luktärtsplantor tål flera minusgrader men blommorna fryser vid cirka 1-2 minusgrader. Det är viktigt att plantorna inte står för varmt eftersom de ränner väldigt lätt vid sådd inomhus.

Christina
2007-04-25 00:43
#43

Jag har haft omkring -3 om nätterna i veckan som gick, så jag törs inte plantera ut ännu. Väntar till ca 5-6 maj.

zeretki
2007-04-25 15:47
#44

Jag har sått några inne i en kruka. Attans så fort de tar sig! :) Vi får väl se hur det blir om blommor kommer eller inte, det är mest ett experiment. :)

Christina
2007-04-28 23:02
#45

Går tillbaka och kollar i mina anteckningar från förra året. Då var det fyra småplantor som fyllde den stora krukan i #11. Nu är det åtskilligt fler i varje kruka som tagit sig. Får antagligen gallra. Ska försöka ta upp och säta de utgallrade i nya krukor. Går det går det. Om rötterna går sönder - de ÄR väldigt sköra - så har jag ändå tre jättekrukor. Plus en liten. Blir fin inramning kring min frukosthörna.

Bjornen
2007-04-29 03:45
#46

Luktärtsrötterna är väldigt tåliga och lätta att få upp i någorlunda lucker jord.

Christina
2007-05-12 22:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#47

Idag fick mina luktärter i de tre stora krukorna flytta utomhus. Bilden är tre dagar gammal, så de har faktiskt vuxit lite till. Har några mindre krukor kvar i växthuset som ska ner i marken någonstans. Har inte bestämt mig för var bara. Funderar att ta efter Humlan och låta några få klättra på klätterrosen Amethyste som är rätt kal nedtill. Men just nu blommar tulplanerna fortfarande kring foten på rosen, så där är lite trångt.

Christina
2007-07-17 21:26
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#48

Så här ser mina luktärter ut just nu ikväll. De har gulnat lite nedtill och står rätt trångt i krukan. De snygga ställningar som jag kostade på mig syns inte längre, men de prydde ju sin plats innan luktärten hunnit växa till sig,

Annons:
Margareta
2007-07-18 00:39
#49

Oj vad fina… mina blev inget alls i år. Först hällde min man bort vattnet med fröna jag blötlagt, sen har katterna krafsat upp de sticklingar jag köpte i sorg efter de försvunna fröna….

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Christina
2007-07-18 01:28
#50

Jag drev upp lite väl många fröer i år inspirerad av Humlans artikel. Så nu finns det långa stänglar med luktärt mot var och varannan klätterros. Få se om de kommer i blom mot sensommaren, då rosenprakten avtagit.

Nu så här med facit i hand ser jag att det blev ingen som helst skillnad i tid för mig mellan att så fröer direkt i krukan i kallväxthuset jämfört med att driva upp i rumsvärmen.

Humlan
2007-07-18 11:37
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

Mina luktärter blommar oxå för fullt nu. En sort som jag är särskilt förtjust i är "Beaujolais", helt underbar!

Ledsen om jag isnpirerade dig lite för mycket Christina! Flört

Christina
2007-07-18 14:53
#52

Jag förlåter digKyss. Nu när jag dagligen plockar små doftbuketter är det skönt att ha gott om dem.

MaMaMade
2007-07-18 21:15
#53

Aha, detta förklarar mkt omkring mina försök m luktärtor. Har i år brutit en 17-årig tradition; har alltid sått luktärtor sedan vi byggde vårt hus men ej i år. Har tagit en rejäl trädgårdssiesta pga 2 minderåriga. Det känns jättekonstigt o jättefel men det sparar mig en del stress…det *går inte* att ha en bak i hälarna o en ännu mindre hängades i ena byxbenet samtidigt som man ska utföra trädgårdsarbete. Jo, mina döttrar är i fjollåldern… ;)

Iaf, jag har alltid sått (efter 1 dygns blötläggning) luktärtorna i  början av maj. De har de senaste 10 åren stått i växthuset, enbart uppvärmt m en kupévärmare, ända från sådd. De har kommit bra o vuxit fin. Mina problem kommer när jag planterat ut dem o nu har jag fått svaret! Jag har varit för dålig att gödsla! De år de varit hyfsat gröna o kraftiga är när jag haft 50/50 jord o sand samt täckt m gräsklipp.

Nästa år blir det nya tag i trädgården då jag hoppas att mina "SmåFjollor" växt till sig lite o släppt taget om mina brallor… ;)

Christina
2007-07-19 20:39
#54

Jag hade ingen trädgårdsambition alls när barnen var små. Iofs var vi också upptagna med att bygga vårt fritidshus och att röja sly och vass för att alls kunna röra oss på tomten. Då gjorde vi också rätt mycket utflykter, eftersom de små blir otåliga.

Småbarn och trädgårdspyssel får nog ha var sin tid.

Illan
2007-07-23 15:21
#55

#48 Å så fint du har gjort! Tack för tipset - så ska jag göra nästa år - en hel raaaad med luktärttorn. Så härligt. Barnen älskar luktärter för jag säger "plocka på" till dem. Vi har nya buketter varje dag. Dock har jag inte fattat det där med att man ska knipsa dem direkt när de kommit förbi hjärtbladen, så mina är typ… ganska gängliga…. Skrattande

Nåja, man lär sig nåt nytt varje år. Det där med toarullarna hade jag i alla fall snappat.

Annons:
SaJo123
2009-02-22 11:18
#56

Luktärter är ju så fint! Jag var nog lite för tidigt ute som redan sått…. Oj,oj,oj… Nu är det 20 cm långa redan och kommer ju att fylla köksfönstret innan mars är slut! :-)

jag får nog köpa en påse till så jag kan så flera lite senare…

Bjornen
2009-02-22 11:40
#57

Genom toppning och kylig placering (5-10 grader) och ljust kanske de överlever till våren.

Upp till toppen
Annons: