Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Köksträdgård, kryddor och läkeörter

Förodla grönsaker

2007-04-11 02:40 #0 av: Christina

Har du ännu inte börjat förgro grönsaker inomhus är det hög tid att börja nu för att få stadiga plantor att senare sätta ut på friland. Du som odlar mycket grönsaker har säkert börjat redan. Berätta!

Räkna med nedanstående tider från sådd till friland, dvs utplantering i början av juni. Titta i almanackan och beräkna när du ska så inomhus. Det skiljer ett par veckor för utplanteringen mellan de olika zonerna. I sydligaste Sverige kan du plantera ut från sista veckan av maj. I Mellansverige från början av juni och norrut omkring 10 juni.

Så här lång tid tar det vanligen från det du sått dina fröer till dess att plantan är färdig att grävas ner i jorden utomhus.

10- 12 veckor för selleri

8 - 10 veckor för paprika, purjo, äggplanta, kryddörter

6 - 8 veckor för tomat, kål av olika slag, majs

3 - 4 veckor för gurka, squash, melon, sallad

Dina fröer passar säkert in under någon av ovannämnda som kan ses som kategorier.

Jag förodlar ytterst få grönsaker numera. Det är egentligen bara tomater som jag förgror inomhus. Du som odlar mycket grönsaker, hur gör du?

 

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-11
Anmäl
2007-04-11 12:55 #1 av: Diana61

Jag har aldrig förkultiverat grönsaker utan sått direkt i marken och det har gått så bra så. Har visserligen inte plats för att så innomhus så det får nog bli somjag altid gjort ett tag till.

Anmäl
2007-04-11 17:36 #2 av: ikna

Jag förodlar tomat, paprika, gurka, squash, chili och purjolök. Hälften av purjon står redan på friland och alla andra småplantor bärs ut och in varje dag.Glad

Anmäl
2007-04-11 17:52 #3 av: Christina

Idag skiner solen överallt så jag förstår att du har fullt upp med avhärdningen.

Anmäl
2007-04-19 21:18 #4 av: Christina

Hade -1,5 i natt och + 0,5 i växthuset. På gränsen alltså inne i växthuset för vad mina småplantor klarar.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.