Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 31344 ggr
Christina
3/12/07, 5:14 PM

Penséer i mars

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En av de första blommorna vi kan sätta utomhus är pensén som också utnämns till Månadens Blomma för mars.

Blomsterfrämjandet utnämner varje månad en eller ett par blommor till Månadens Blomma och presenterar då också för branschen lite skötselråd.

Foto: Blomsterfrämjandet/Weibulls

Självklart är mars blomma Pensén. Den tacksamma violhybriden som blommar länge och även klarar lite frost. Hos mig i zon 3 är det ännu väl tidigt att sätta ut den, men jag brukar ha ett par krukor på uteplatsen frän början av maj.

Välbekant för oss alla. Blommar hela säsongen men jag tycker den ser lite risig ut mot högsommaren och brukar då gräva ner plantorna och sätta något annat i de krukor som står i blickfånget på min uteplats. Nyp av de vissna blommorna och fröhusen för bättre och mer långvarig blomning.

Olika nyanser för alla smaker. En nyhet i år är de storblommiga Matrix - se bilden nedan. Kanske är värd att pröva om du hittar den i din plantskola? Just den här varianten heter Matrix Blue Frost.

Foto: Blomsterfrämjandet

Jag har tidigare aldrig dragit upp den från frö själv, utan har alltid köpt färdiga plantor. Idag har jag frösått två varianter: Velour Choclate Frost (brunröd) och Hobbit Sam (mörkblå). Se bilder från fröfirman här nedan. Återkommer med rapport och med bilder om det går bra.

Hobbit Sam - minipensé

Viola Velour Choclate Frost

 Självklart har du sått dina tidigare än jag och har färdiga plantor redan i maj? Mina lär dröja till juni innan de blommar.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-03-12
Annons:
flaxss
3/12/07, 7:26 PM
#1

jag köpte nu förra veckan till att sätta på trappan , köpte en ny sort med fransiga blommor och lite dubbla svårt att förklara men underbart när man har dom på trappan då är det äkta vår

beem
3/12/07, 7:39 PM
#2

Oh underbara penseer.. Jag längtar till jag får sätta i en kruka på trappan. Än är det för tidigt men det kommer en vår även i norr.


Sorg är kärlek som blivit hemlös

Christina
3/12/07, 8:01 PM
#3

Kommer säkert att köpa jag också i väntan på att mina frösådda ska ta sig.

Pernilla
3/13/07, 4:05 PM
#4

 Oj vad jag blev sugen på penséer!

Bor i Stockholm - alltså zon 3 (väl). Tror ni det är för tidigt med penséer i en kruka på balkongen? Jag menar, märker man att det är frostnatt på G kan jag ju ta in de små stackarna..

//Pernilla

Christina
3/13/07, 4:15 PM
#5

Ja  Stockholm är zon 3. Tror absolut att du kan - som du säger går det ju att rädda in dem om det nu skulle slå om till stark kyla igen.

Pernilla
3/13/07, 4:16 PM
#6

Lycka lycka lycka! Ska ta en sväng förbi torget på hemvägen… :)

Annons:
KirkeMandragora
3/21/07, 6:08 PM
#7

Jag fyllde mina balkonglådor med penséer för ungefär två veckor sedan! Underbart vårtecken.

Humlan
3/21/07, 6:54 PM
#8

Jqag köpte mina första penséer i helgen. Dom står ute på verandan ännu men imorgon ska jag sätta dom i en korg så dom får pryda trappan. Ville inte sätta ut dom förrän jag städat entreén och det blev minsann gjort idag i snålblåsten!!

Christina
4/9/07, 12:31 AM
#9

Föll för tre färdiga krukor idag med blommande minipenséer. Ni vet den där sorten som ser ut precis som styvmorsvioler. I morgon ska jag trotsa kyla och blåst och sätta dem i amplarna under taket på min förstubro.

davidia
4/9/07, 12:03 PM
#10

jag köpte panseer för ca två veckor sedan och satte ut.köpte även iris.

Ahnna
4/9/07, 12:43 PM
#11

Jag köpte två 10-pack med röda och blå penséer för snart en vecka sen. Jag har inte vågat plantera ut dem, för det snöar och haglar juom vartannat här. Och jag har inte tillräckligt bra krukor för ändamålet heller. Men de verkar trivas i köksfönstret, de blommar och ser nöjda ut. Fast jag skulle bli nöjdare om de prydde mina nya rabatter istället… Oskyldig

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

davidia
4/9/07, 12:46 PM
#12

jag satte ut mina för två veckor sen och dom växer.men här har det varit sol varje dag förutom idag…men igår tog jag in dom då det snöade men dom klarar nog det med?.

Christina
4/9/07, 12:56 PM
#13

Penséer klarar någon frostnatt. Men inte ihållande kyla, så det var nog bra att ta in dem.

Annons:
Bjornen
4/9/07, 7:23 PM
#14

Väl avhärdade penseer klarar omkring 7-8 minusgrader innan blad, knopp och blommor skadas. Plantorna klarar sig dock eftersom de är vinterannueller. Icke avhärdade plantor kan skadas vid nästan nollgradigt. Någon decimeter snö är inget problem annat att blomstjälkarna kan brytas av. Numera är nästan alla penseer varmhusodlade och mycket sällan avhärdade i handeln. Plantorna trivs egentligen inte alls i rumstemperatur utan mår bäst med svala nätter.

Christina
4/9/07, 7:56 PM
#15

#14 Det är förstås drivhusodlade som vi alla har just nu. Om de är i blom vill säga. Klarar sig hyfsat utan avhärdning. I allmänhet har de stått utomhus i plantbutikerna åtminstone någon vecka p g a rena förvaringslogistiken.

Det svåra är ju för oss i vanliga boningshus att hitta rätt plats för avhärdning, så här års. Om det blir riktigt kallt flera nätter i sträck tar jag in dem och ställer dem på kallast möjliga plats inomhus. Nära ett köldinsläp i hallen t ex.

Upp till toppen
Annons: