Annons:
Etiketterträdgårdsdesignträdgårdstrenderträdgårdsprylar
Läst 16910 ggr
Christina
2007-04-15 22:59

Välja krukor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns oerhörda mängder av krukor att välja på för alla smaker och i alla prisklasser. Från ett par tior till tusentals kronor. Vilken kruka är bäst för plantorna? Vilken kruka tycker du bäst om?

Det finns en uppsjö av krukor att välja på i många material, storlekar - och prisklasser. Vilken kruka ska jag välja? Först måste jag förstås tänka över hur den ska användas. Vill jag att den står ute året om eller är krukan till för sommarens blommor på balkong, terrass och trädgård?

Form och storlek
Tumregeln är att krukan ska vara ungefär lika stor som växtens ovanjordiska delar. 

Lerkrukor
Lerkrukor är lätta och billiga men ganska ömtåliga och måste tas in i ett frostfritt utrymme under vintern, Under varma sommardagar avdunstar vatten genom den porösa krukväggen och avdunstar på utsidan, vilket gör att växter som står i lerkrukor måste vattnas oftare än växter i krukor av plast.

Glacerade och brända lerkrukor och stengods håller bättre men kostar mer. En eller ett par vackra är kanhända en bra långsiktig investering? Obs att mörka krukor blir varmare än ljusa.Betong
Betong är tungt men ett ganska idealiskt material till utomhuskrukor. Det är hållbart, suger inte åt sig så mycket vatten och liknar sten. vilket gör att betongkrukor ser väldigt naturliga ut. Kontrollera att det finns ett bottenhål i krukan.

Zink
Zink har fördelen att vara lätt och tätt men leder värme vilket gör att rotklumpen kan bli överhettad en varm sommardag. Zinkkrukor är därför bäst i skugga.

Plast
Plast är ett smidigt, beständigt och lätt material och behåller fukten i jorden vilket är bra för plantorna. Plastkrukor är också billiga. Tycker man plast är fult i en trädgård kan man sänka ner plastkrukan i en vacker ytterkruka.

Vilken kruka väljer jag? Jag har förstås genom året fallit för dem alla och försöker anpassa användningen efter behov och plats. Favoriten som jag aldrig tröttnar på är den tegelröda lerkrukan som patineras med kalkavlagringar och mossa, när den står ute i ur och skur hela sommaren. Den har jag i alla möjliga storlekar. Men jag har också glaserade dyra krukor, porslinskrukor, zinkhinkar, gamla korgar, emaljerade baljor och trälådor. Med plastkrukor kring själva rotklumpen blir det mesta användbart.

Har du någon speciell favoritkruka? Lägg in en bild och/eller berätta!

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-15
Annons:
Diana61
2007-04-16 12:18
#1

Alla krukor är bra på olika sätt och det handlar ju om tycke och smak Själv är jag inte förtjust i plast trots att jag har några stora. Men ibland så är det plånboken som får styra köpen. Jag gillar lerkrukorna och glacerade, men även Zink är fint men jag äger ingen sådan.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Bjornen
2007-04-16 12:36
#2

Zink är ett giftigt ämne och vissa växter är känsliga för zink, i normalt pH-värde är det knappast något problem med urlakning, men surjordsväxter och användning av vatten eller jord med lågt Ph-värde kan innbära en viss höjd zink-halt i jorden. Jag skulle tro att nya zinkkärl är sämre än gamla väl använda. Zinkviolen kan dock växa i starkt förorenad jord.

Christina
2007-04-18 00:42
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Jag återkommer nästan alltid till tegelkrukorna och tycker de är finast när de hängt med några år. Den här sorten har vi väl alla massor av? De större glacerade har jag inte tagit fram ur förrådet ännu.

Upp till toppen
Annons: