Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Trädgårdsdesign, -trender och -prylar

Välja krukor

2007-04-15 22:59 #0 av: Christina

Det finns oerhörda mängder av krukor att välja på för alla smaker och i alla prisklasser. Från ett par tior till tusentals kronor. Vilken kruka är bäst för plantorna? Vilken kruka tycker du bäst om?

Det finns en uppsjö av krukor att välja på i många material, storlekar - och prisklasser. Vilken kruka ska jag välja? Först måste jag förstås tänka över hur den ska användas. Vill jag att den står ute året om eller är krukan till för sommarens blommor på balkong, terrass och trädgård?

Form och storlek
Tumregeln är att krukan ska vara ungefär lika stor som växtens ovanjordiska delar. 

Lerkrukor
Lerkrukor är lätta och billiga men ganska ömtåliga och måste tas in i ett frostfritt utrymme under vintern, Under varma sommardagar avdunstar vatten genom den porösa krukväggen och avdunstar på utsidan, vilket gör att växter som står i lerkrukor måste vattnas oftare än växter i krukor av plast.

Glacerade och brända lerkrukor och stengods håller bättre men kostar mer. En eller ett par vackra är kanhända en bra långsiktig investering? Obs att mörka krukor blir varmare än ljusa.Betong
Betong är tungt men ett ganska idealiskt material till utomhuskrukor. Det är hållbart, suger inte åt sig så mycket vatten och liknar sten. vilket gör att betongkrukor ser väldigt naturliga ut. Kontrollera att det finns ett bottenhål i krukan.

Zink
Zink har fördelen att vara lätt och tätt men leder värme vilket gör att rotklumpen kan bli överhettad en varm sommardag. Zinkkrukor är därför bäst i skugga.

Plast
Plast är ett smidigt, beständigt och lätt material och behåller fukten i jorden vilket är bra för plantorna. Plastkrukor är också billiga. Tycker man plast är fult i en trädgård kan man sänka ner plastkrukan i en vacker ytterkruka.

Vilken kruka väljer jag? Jag har förstås genom året fallit för dem alla och försöker anpassa användningen efter behov och plats. Favoriten som jag aldrig tröttnar på är den tegelröda lerkrukan som patineras med kalkavlagringar och mossa, när den står ute i ur och skur hela sommaren. Den har jag i alla möjliga storlekar. Men jag har också glaserade dyra krukor, porslinskrukor, zinkhinkar, gamla korgar, emaljerade baljor och trälådor. Med plastkrukor kring själva rotklumpen blir det mesta användbart.

 


Har du någon speciell favoritkruka? Lägg in en bild och/eller berätta!

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-15
Anmäl
2007-04-16 12:18 #1 av: Diana61

Alla krukor är bra på olika sätt och det handlar ju om tycke och smak Själv är jag inte förtjust i plast trots att jag har några stora. Men ibland så är det plånboken som får styra köpen. Jag gillar lerkrukorna och glacerade, men även Zink är fint men jag äger ingen sådan.

Anmäl
2007-04-16 12:36 #2 av: Bjornen

Zink är ett giftigt ämne och vissa växter är känsliga för zink, i normalt pH-värde är det knappast något problem med urlakning, men surjordsväxter och användning av vatten eller jord med lågt Ph-värde kan innbära en viss höjd zink-halt i jorden. Jag skulle tro att nya zinkkärl är sämre än gamla väl använda. Zinkviolen kan dock växa i starkt förorenad jord.

Anmäl
2007-04-18 00:42 #3 av: Christina

Jag återkommer nästan alltid till tegelkrukorna och tycker de är finast när de hängt med några år. Den här sorten har vi väl alla massor av? De större glacerade har jag inte tagit fram ur förrådet ännu.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.