Annons:
Etiketterköksträdgårdkryddorläkeörter
Läst 12913 ggr
Christina
4/19/07, 8:24 PM

Växelbruk - vad är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Odla inte grönsakerna på samma plats som förra året. Se till att de får byta plats med varandra! Det är det som avses med växelbruk.

  

Olika grönsaker har olika krav. Alla trivs inte i nygödslad jord och det gäller att hålla reda på var man ska så de näringskrävande och var man ska så de som tvärtom utvecklar förgrenade rötter om de växer i näringsrik jord. Odlar du potatis år efter år på samma plats kan det bli nematoder i potatislandet och kålväxter får lätt klumprotsjuka om du inte låter dem byta odlingsplats.Vissa undantag finns som rabarber t ex men de flesta grönsaker blir bättre om du inför växelbruk.

Det klassiska är att dela upp köksträdgården i fyra delar och ha ett schema över fyra år och sedan börja om från början. Då hushållar man med gödsel och näring och håller lättare jorden och därmed grönsakerna friska.

Första året

 Del 1

Kålväxter,squash, majs, melon, gurka vill ha välgödslad jord och de planterar du där du har gödslat nu i vår.

 Del 2

Rotfrukter alltså morötter, rödbetor, lök och även mangold och sallad.trivs inte på välgödslad jord och de ska sås där du gödslade året innan.

 Del 3

Potatis på den här delen av landet

 Del 4

Bönor, ärter, spenat bildar eget kväve och tillför jorden näringsämnen och lämnar jorden mer näringsrik efter sig än innan.

Andra året

Rotfrukter och sallad

Potatis

Bönor, ärter, spenat

Kålväxter,squash, majs, melon, gurka.

Tredje året

Potatis

Bönor, ärter, spenat

Kålväxter,squash, majs, melon, gurka

Rotfrukter och sallad.

Fjärde året

Bönor, ärter, spenat

Kålväxter,squash, majs, melon, gurka

Rotfrukter och sallad.

Potatis

Källa: Din trädgård. Bonniers

Annons:
Bjornen
4/20/07, 12:19 AM
#1

Det är endast ärtväxter som trivs att odlas på samma stäle varje år eftersom de kvävefixerande bakterierna trivs och blir väletablerade.  Kålväxter vill ha tunga och lerhaltiga jordar men gurka och melon vill ha porösare jord men alla är näringskrävande. Kålen vill ha gödseln djupare än gurkväxterna som har ett grunt rotsystem. Det bör poängteras att morötter kan lätt drabbas av morotsflugor och morotsbladloppa och det är inte bra att odla dem på samma område år från år. Därför är det bra om de olika landen är på olika ställen.

Christina
4/20/07, 2:17 AM
#2

Försöker själv följa rotation enligt ovan.

Diana61
4/20/07, 4:05 PM
#3

Jag roterar jag med och det har fungerat bra. Men ibland händer det att vissa saker stannar 2-3 år på samma ställe innan den flyttar på sig.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
4/28/07, 2:30 AM
#4

Vilka har börjat så på friland redan? Jag är sugen på det men nu ska det bli kallare. Jag ska också följa alla goda råd i Bjornens råd i artikeln om att förbereda jorden innan sådd, så det tar väl nån vecka-tio dagar till.

Upp till toppen
Annons: