Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Fänrikshjärtat - långblommande perenn

2007-04-20 13:14 #0 av: Christina

Fänrikshjärtat blir tidigt vackert ljusgrön i bladverket och de rosa blommorna återkommer hela sommaren. Trivs i halvskugga och blir bra som marktäckare.

Fänrikshjärtat - Dicentra formosa - är en släkting till det pampigare Löjtnantshjärtat - Dicentra spectabilis. Bladverket är buskigt och blir tidigt grönt. De små rosa blommorna hör till de första perenner som blommar och sedan pågår blomningen hela sommaren. Blir 30-40 cm hög och trivs i halvskugga i fuktig jord. Blir utmärkt som kantväxt och marktäckning under högre blommor och buskar. På bilden nedan döljer den plintgrunden till terrassen och blommar fint på den här kanten som ligger i skugga fram till eftermiddagen.

Den finns även i vitt.

Har du någon långblommande perenn att rekommendera, nu när många planerar sina nyinköp inför sommaren?

  

Artiklar om långblommande perenner.

 

 

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

  

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-20
Anmäl
2007-04-20 15:13 #1 av: elenor

Några av nävorna blommar länge t,ex Blodnävan, Biokovonävan och Spansknävan. Stjärnflockan är ju också en långblommare, som jag kommer ihåg nu.

Anmäl
2007-04-20 15:48 #2 av: Diana61

Jag planterade ett fänrikshjärta (rosa) förra året och jag hoppas den klarat vintern och kommer upp iår.

Måste nog säga att astrana blommar länge, borstnejlikorna och varför inte solhatten.

Anmäl
2007-04-20 17:03 #3 av: Bjornen

Förr räknade med med fänrikshjärta och kaptenshjärta (som numera ska heta furirhjärta enligt svenskt kulturväxtlexikon) som ganska lika blommor. Kaptenshjärtat hade lite flikigare blad än fänrikshjärta. Men numera finns det flera olika korsningar och den vanligaste är stort fänrikshjärta (Dicentra Formosa-gruppen). För bästa trivsel vill de ha lätt jord som är någorlunda fukthållande under sommaren och halvskugga eller skuggigare. Det är en av få perenna växter med blomning i stort sett hela sommaren.

Anmäl
2007-04-20 17:04 #4 av: Christina

Den är en av mina absoluta favoriter och en av de som jag haft länge, länge.

Anmäl
2007-04-20 20:28 #5 av: Humlan

Det fanns en massa fänrikshjärtan i min trädgård när vi köpte huset, i min dumhet rensade jag bort mycket av dom. Innan jag upptäckte vilken ypperlig marktäckare den är i bland annat norrläge. Som väl är så sparade jag en del, och eftersom dom sprider sig villigt så börjar jag få upp beståndet igen... I min ena häck trivs dom jättebra och jag tycker dom är så söta när dom blommar där inne. Andra trädgårdsfolk tycker att jag ska luka i häcken... Hmm, varför då, egentligen? För att kirskålen ska få bättre plats? Nej, sannerligen inte!!! Jag bara lyssnar, nickar och gör som jag vill ändå...

Anmäl
2007-04-20 20:35 #6 av: Christina

Ja man måste sovra bland de goda råden :)

Anmäl
2007-04-20 23:26 #7 av: evast

Ja jag håller med Elenor att Nävorna är ju i en klass för sig vad gäller långblomning. Inte lika långblommande men härliga är ju blå o vit Bolltistel och en av mina favoriter Alpmartorn.

Anmäl
2007-04-20 23:48 #8 av: Christina

Har just köpt Alpmartorn och Blå Bolltistel. Dessutom drev jag upp några Bolltistel från frö som övervintrat i en låda utomhus. Och jag tror faktiskt att jag ser några komma upp.

Anmäl
2007-04-21 00:01 #9 av: evast

Har blå Bolltistel sedan flera år som blommar underbart fint. Fick frö till vit bolltistel nu och den har kommit igång jättefint hoppas den tar sig lika bra som den blå. Alpmartornen är lite tjurigare att så tycker jag men det kommer en och annan framförallt får man ju vara lite rädd om det självsådda vad gäller Alpmartornen

Anmäl
2007-04-21 00:05 #10 av: Christina

Sådde Alpmartorn förrförra året och det kom inte en enda planta. Iofs slarvade jag bort stratifieringen. Satte ut en låda och täckte med snö. Reste sedan bort och under tiden smälte snön och lådan blev fylld med vatten.

Anmäl
2007-04-21 01:21 #11 av: Bjornen

Namnet på bolltistlarna grå bolltistel och grå bolltistel är lite förvillande eftersom av den blå bolltisteln (Echinops bannaticus förr E. ritro) har jag blommor med blå blommor förstås men även med gråa (vit) blommor. Den gråa bolltisteln (E. exaltatus) har jag ännu bara den med gråa blommor, men den finns också med blåa blommor. 

Martorn får inte stå fuktigt utan måste vara väldränerat och de brukar ofta självså sig där de trivs och desutom föröka sig med rotskott (åtminstone vissa arter) 

Anmäl
2007-04-22 00:09 #12 av: Alberta

Bladen till fänrikshjärtan tycker jag är så fina och sirliga. Jag brukar använda dem i buketter.

Anmäl
2007-05-13 13:39 #13 av: Christina

Från den 10 maj blommar fänrikshjärtat för fullt hos mig. I varmare lägen har den säkert kommit tidigare.

Anmäl
2007-05-13 14:20 #14 av: Margareta

Jag har haft marktäckande nävor som skydd nertill på en ovanlig clematis jag hade. Jag minns inte namnet på denna clematis och har inte hittat den på länge, översållad av pyttesmå vita blommor i klasar var den. Den ville ha rötterna i skugga och blommorna i sol och då var nävor lösningen. Jungfrunäva (liten rosa) blommade länge och villigt och spred sig också.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-08-04 16:19 #15 av: [clintan82]

Har du inte möjlighet att sköta graven? på www.gravplantering.se kan du beställa planteringsabonnemang, tvätt av gravsten, riktning av gravsten & ljuständning på Stockholms kyrkogårdar & begravningsplatse

Anmäl
2008-08-05 12:52 #16 av: Hekla

Är det läge att så bolltistel nu eller är det bättre att vänta tills nästa vår?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.