Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 12535 ggr
Bjornen
2007-04-25 11:52

Förberedelser före sådd på friland

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En tidig vår har gjort att många vill så tidigt. Men tidig sådd innebär mycket ogräs och sämre resultat eftersom många kulturväxter behöver ganska hög temperatur för att gro. För snabbare sådd behöver jorden bearbetas så att jorden blir varmare även lite djupare.

Så kan landet se ut där man ska så. Ett nyuppkommit plister eller hampdån och revsmörblomma samt sprickor i jorden.

Så kan landet se ut där man ska så. Ett nyuppkommet pipdån eller hampdån och revsmörblomma samt sprickor i jorden.

Många vill börja att så på friland så tidigt som möjligt, men det är sällan någon större förtjänst att så för tidigt. Många ogräs gror vid låga temperaturer. Det ettåriga gräset vitgröe gror och växer redan bara temperaturen har nått över minusstrecket. Det är då bra om ogräset har börjat gro innan man sår kultur-växterna som behöver lite varmare temperaturer för att gro.

Jorden uppvärms först i ytan och när det har varit så varma dagar kan jordtemperaturen i det yttersta skiktet vara ganska hög. Men en eller två decimeter ner i jorden kan det vara tjäle. Kölden tränger upp och kyler ner även ytan om nätterna eller när inte solen skiner. För att få ner värme ner i jorden bör man röra om i jorden och få upp kall jord och istället kommer varmare jord ner. Genom grävning blir temperaturen jämnare och det torkar också ur lite grand på djupare jordlager genom att torr jord från ytan kommer ner.

En omgrävning gör att ogräsfrön som ligger olämpligt till, börjar gro och snart kan landet vara helt grönt utan att man sått ett enda frö. Man bör därför vänta tills de flesta ogräsfröna har grott så att man kan ta gångskyffeln eller någon annan hacka och ta bort de små ogräsplantorna. Efter hackningen bör ogräset ligga en eller annan dag innan man förbereder för sådd av blommor eller grönsaker. Räkna med att det är mycket enklare att rensa före sådd än efter.

Små kålmolkeplantor på väg upp som efter blomning kan ge upphov till några tusen nya plantor.

Små kålmolkeplantor på väg upp som efter blomning kan ge upphov till några tusen nya plantor.

I samband med omgrävningen bör även gödseln tillföras om inte jorden är tillräckligt gödslad sedan tidigare. Det bör naturligtvis vara naturgödsel och den innehåller ofta en del ogräsfrön som också kanske hinner komma upp innan fröna sås. Köpt påsgödsel innehåller endast små mängder med ogräsfrön, men egen gödsel innehåller oftast mera frön.

Tunga och leriga jordar bör man inte ens gå på förrän jorden har torkat ut en del, annars blir jorden så kompakt och att det är nästan bara ogräs som trivs. Måste man ovillkorligen gå där, lägg ut en planka så fördelas trycket på en större yta.

På tunga jordar som man trampar och gör den ännu hårdare trivs åkertisteln och kanske inget annat.

På tunga jordar som man trampar på och gör den ännu hårdare trivs åkertisteln och kanske inget annat.

På sandjordar eller andra lätta jordar kan man börja bearbeta mycket tidigare. Eftersom dessa jordar fort torkar ur är det bra om man sår tidigt innan jorden har blivit för torr som gör att groningen av fröna försämras. Sandjord blir varm fortare och särskilt om det finns lite småstenar i jorden. Om jorden behöver förbättras bör man använda gödslad och kalkad torv. Jorden får ett högre humustal och lerjord blir mindre tung och sandjorden blir mera fukthållande. Ofta är torven torr och den påför man bäst före regnväder eller också gjorde man det i höstas.

Nu säljs mycket billig planteringsjord som många använder som jordförbättringsmedel. Men oavsett hur billig planteringsjorden än är, så är den gödslade torven mycket bättre och ofta även billigare per enhet. Torven är grövre och med den jordförbättringen räcker det många år, men om man förbättrar jorden med planteringsjord behöver man tillföra ny jord nästan varje år. På tunga jordar kan man också tillföra sand för att förbättra strukturen på jorden. Den egna kompostjorden är naturligtvis ännu bättre men även den kan gärna blandas med torv. Kompostjorden behöver inte vara helt förmultnad och det är ofta en fördel om den har grov struktur och lite oförmultnande löv är bara bra. Jorden kommer därigenom att få ett rikare liv med olika småkryp som förbättrar jordens växtkraft.     

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2007-04-25
Annons:
Christina
2007-04-25 15:13
#1

Vilken bra artikel! Precis rätt i tiden för mig som just ska börja göra i ordning för den första sådden. Har alltid haft som tumregel att så till Kristi Himmelfärdshelgen här ute i skärgården, så nu är det verkligen dags!

Christina
2007-04-25 21:09
#2

Har nog tagit bort 500 revsmörblommor idag ur rabatterna samt lokor - vilken sort det nu är jag har. Och maskrosor förstås. Tänkte att jag i år skulle göra ett ordentligt jobb.

Diana61
2007-04-26 00:54
#3

Vilken superbra artikel! Tack för den. Känner igen alla dessa och de finns här mer eller mindre :-(

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Upp till toppen
Annons: