Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Volym på krukor

2007-04-16 02:01 #0 av: Christina

Odling i krukor och lådor kräver rymliga kärl, bra jord och regelbunden vattning och gödsling. Större är alltid bättre!

 

Odling i krukor och lådor kräver rymliga kärl, bra jord och regelbunden vattning och gödsling. En större jordvolym kan hålla mer vatten och näring än en liten. Stora kärl kräver mindre skötsel, samtidigt som växterna har en jämn tillgång till allt de behöver.

Det är viktigt att jorden är av god kvalitet. Jorden ska vara porös och bra på att hålla  vatten och näring. Välj en jordblandning som innehåller flera sorters torv och dessutom t ex lera, kompost och stallgödsel.

En bra jord förser sommarblommorna med allt vad de behöver under ungefär en månads tid. Resten av sommaren får man gödselvattna minst en gång i veckan, eller med svag dos vid varje vattning. Ett alternativ är att blanda långtidsverkande gödsel i jorden redan vid planteringen.

Balkonglådan bör vara minst 15 cm, men hellre 20 cm bred och lika djup.

Ampeln bör rymma åtminstone tre liter jord. Men det är lättare att få ett fint resultat om den rymmer dubbelt så mycket.

Höga, vasformade krukor är snygga till uppstammade växter och höga gräs men tänk på att de lätt välter av en vindpust. Tyng ner krukans botten med stenar eller förankra krukan i en vägg för att den ska stå stadigt.

Rundade former på krukor är extra utsatta för spänningar och särskilt buktande lerkrukor spricker lätt. Dessutom är det väldigt svårt att få ut en rotklump ur en kruka som är bredast på mitten med en trång öppning. Undvik rundade former eller räkna med att behöva slå sönder krukan för att kunna plantera om växten.

Vida krukor passar fint till låga växter med krypande eller hängande växtsätt. Krukor som både är vida och grunda torkar snabbt upp. Plantera växterna tätt för att minska avdunstningen från den stora jordytan.

Alla kärl måste vara dränerade. Det löser man oftast genom att göra hål i botten. Om kärlen står skyddade från regn kan ett rejält lager lecakulor i botten räcka. Men då gäller det att vattna med måtta, så att det inte blir för blött om rötterna.

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-15
Anmäl
2007-04-16 03:34 #1 av: Faxlin

Bra artikel. En del att tänka på för en annan som alltid bara köper efter utseendet i vanliga fall. Men nu ska jag börja tänka på formen också.
Tackar för det. ;-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2007-04-16 07:19 #2 av: Bjornen

Inom romarriket slog man alltid sönder lerkrukorna när växterna planterades ut på på friland. För att få en växt att börja blomma tidigt ska plantorna stå trångt eller mycket trångt och först sedan blomningen börjst anläggas försiktigt omplantera dem i större krukor. Det är rotsystemet som bestämmer krukstorleken och inte växtens storlek. Tänk efter hur växter växer i sin naturliga miljö och efterlikna den så mycket som möjligt. Alla hål som görs i krukor ska borras, alltså ingen spik eftersom krukan eller lådan spricker ovanligt lätt. Välj färg efter placering och inte bara hur färgerna passar. På soligt och gassiga ställen ska man undvika mörka plastkrukor. Välj hellre ljusare lerkrukor som får en jämnare temperatur under dygnet. Plastkrukor blir fort varma men temperaturen sjunker också snabbt under natten. Vissa växter är känsliga för hög jordtemperatur och mot en svart plastkruka kan rötterna brännas sönder. På soliga och varma ställen bör man vattna mitt på dagen så att temperaturen sjunker något. Vattna aldrig på kvällen utan hellre tidigt på morgonen.

Anmäl
2007-04-16 12:09 #3 av: Diana61

Mycket bra artikel Christina! Den tackar vi för :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.