Annons:
Etikettrabatter-perenner-annueller
Läst 22050 ggr
Bjornen
2007-05-20 11:37

Att köpa plantor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu säljs det blomplantor i och vid många affärer och naturligtvis i handelsträdgårdar och blomsterhandeln. Här följer några råd vid inköp av blomplantor.

Petunian är en av de vanligaste utplanteringsväxterna och fungerar bra både i rabatt och balkonglåda.

Petunian är en lättskött och en av de vanligaste utplanteringsväxterna som fungerar bra både i rabatt och balkonglåda.

Nu säljs det blomplantor i och vid många affärer och naturligtvis i handelsträdgårdar och blomsterhandeln. Här följer några råd vid inköp av blomplantor.

Som odlare vill man ha plantorna i så små krukor som möjligt. Plantorna tar mindre plats i växthusen och dessutom börjar de blomma tidigare om de står trångt i krukorna.

Som konsument ska du ha så stora krukor som möjligt. I en stor kruka har växterna utvecklats bättre och rötterna har kunnat växa mera naturligt. I en stor kruka finns det mera näring och plantan kan stå kvar i krukan ett tag utan att ta skada. I en liten kruka skadas rötterna mera när man tar ur plantan i krukan. Det innebär oftast att det tar längre tid innan plantan börjar växa och bli fin. En planta som är i full blom vid utplanteringen är oftast känsligare för omplantering och de flesta blommorna blommar fort över. Därefter kan det ta ett tag innan nya blommor kommer fram. En bra planta ska ha blommor, knoppar och tillräckligt med blad för att kunna blomma och växa hela tiden. Undvik att köpa plantor som har extremt mycket blommor. De kanske hinner blomma över innan de har planterats ut.

En del utplanteringsväxter och perenner har först odlats som pluggplantor (mycket små torvkrukor). Dessa plantor ska ha växt ut och vara bra rotade i krukan. Vänd krukan upp och ner och titta på rötterna, då ska hela krukklumpen följa med. Om inte pluggplantan har växt och utvecklat bra rötter i krukan, kan växten ta lång tid att etablera sig och i värsta fall dö.

Fuchsia tillhör de växter som kan se väldigt fin ut i butiken, men genom dåligt skött vattning kan knopparna ha ramlat av och då dröjer det innan nya bildas. Se därför efter att det också finns friska knoppar.

Fuchsia tillhör de växter som kan se väldigt fin ut i butiken, men genom dåligt skött vattning kan knopparna ha ramlat av och då dröjer det innan nya bildas. Se därför efter att det också finns unga friska knoppar.

En del blommor tål att torka utan att det syns att de skadats av torkan. Men bl.a. pelargon, fuchsia och marguriter blir lätt knopparna skadade av torka. Blommorna verkar helt fina men knopparna har torkat eller ramlat av, om de torkat för mycket en enda gång. Det är därför viktigt att dessa blommor är väl skötta innan du köper dem. Petunia och lobelia som blivit för torra kan lätt dö av uttorkning. Medan bl.a. tagetes och tomater tål uttorkning mycket bra och kan i vissa fall till och med utvecklas bättre om de får sloka lite grand.

Växter som står i en butik i närheten av fruktdisken mår inte bra utan de kan bli skadade av gaser från frukten. Dessutom står de ofta för mörkt och bladverket blir blekt.

Det är viktigt att utplanteringsväxterna är bra avhärdade när man planterar ut dem. En planta som kommer direkt ur ett varmt växthus och planteras i trädgården kan lätt bli chockade. Om dessutom temperaturen kommer under fryspunkten, kan även normalt tåliga växter frysa och bli fula. Jag har själv lyckats frysa bort de mycket härdiga perennerna prästkrage och edelweis. De kom direkt från växthus och det blev någon grad kallt på natten. Dessa frös faktiskt fullständigt ner och kom nätt och jämt tillbaks under sommaren. Om de hade blivit riktigt avhärdade har de klarat åtskilliga minusgrader utan problem. Men någon enstaka minusgrad knäckte dem fullständigt. Det är allra bäst om växterna redan är avhärdade före inköpet och de kan då planteras ut direkt. Bästa resultatet får man om växterna fortsätter att växa vidare utan att bli hindrade av utplanteringen.

Vissa växter är frostkänsliga som. t.ex. tagetes, dahlior, begonior och fuchsia och dessa bör man vara försiktig att plantera om det är risk för nattfrost. 

Trädgårdsnattviol är en växt som bör köpas som blommande exemplar i kruka. De har mått så illa att de nästan alltid dör efter blomningen eftersom den ofta påstås vara tvåårig. En liten planta som etableras på friland brukar ofta kunna leva flera år och blommar rikligt, men kanske inte hinner blomma första året..

Trädgårdsnattviol är en växt som inte bör köpas som blommande exemplar i kruka. De har mått så illa i krukan att de nästan alltid dör efter blomningen, eftersom den ofta påstås vara tvåårig. En liten planta som etableras på friland brukar ofta kunna leva flera år och blommar rikligt, men kanske inte hinner blomma första året. De har Svårt att blomma första året utan behöver helst en vinter på rosetten för att kunna blomma och fungerar därför som en tvåårig växt men kan leva många år om man har tur. 

En dyr växt behöver inte vara av bättre kvalité än en billigare växt. Men en billigare planta står oftare i mindre krukor och kan ha hanterats på ett mindre bra sätt. I fackhandeln får man ofta olika planteringsråd och andra tips. Vid andra försäljningsställen vet man ofta mycket litet om växterna. Växternas namn är det de är märkta med. Ofta kan de inte avgöra om växterna är felmärkta. Tyvärr förekommer felmärkning allt för ofta och är särskilt vanligt vid tillfälliga försäljningar. Felmärkningar är särskilt besvärande när det gäller perenner och buskar. Fel art eller sortnamn kan innebära att man planterar dem på fel växtplats och härdigheten kan vara sämre än man trodde.   

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2007-05-20
Annons:
chikan
2007-05-20 11:58
#1

Vilken bra information! Tack!

Bjornen
2007-05-20 12:18
#2

Artikeln har jag skrivit för tidningen Dalabygden och publicerad där tidigare med något förändrad text och andra bilder.

Christina
2007-05-20 14:31
#3

Toppenartikel med suverän info från ett proffs!

Jag får sneda ögon på mig när jag vänder upp och på plantor i plantskolorna - men gör det i alla fall. Jätteskönt att höra från Bjornen som själv har lång erfarenhet av planthandel att det är ok. Då är det bara bra att vi alla slår ihop oss och är kritiska.

Trädgårdsnattviol kan sprida sig enormt om den trivs. Jag fick en planta från en vän för ett antal år sedan och nu finns den lite här och var. Lätt att rensa bort eller flytta plantor som hamnat fel. Ganska anspråkslös men doftar ljuvligt mot kvällen.

Shannisen
2007-05-20 18:24
#4

Ja!

Jättebra artikel…jag brukar också kolla in krukor/knubbighet och knoppar etc…

Ibland när det gäller perenner så har jag dem i "karantän" några dagar för att se om det finns ohyra i dem..

Är det tidigt på säsongen så kan jag köpa t.ex hängpetunior som är "sticklingar" eller små…annars så köper jag de som är kraftiga men..ack så dyra…

Tyvärr så lyckas jag inte såå bra med att fröså petunior..jo..de kommer upp men de blir inte så många…därför köper jag dem hellre…

Humlan
2007-05-21 11:55
#5

Jag vänder oxå alltid upp och ner på plantorna innan jag köper dom. Dessutom plockar jag sällan till mig dom blommor som blommar mest, tvärtom! Jag gör tvärtemot vad många andra gör har jag upptäckt….

I år lär jag inte köpa många sommarblommor, har ju en och annan själv ute i växthuset… Flitiga Lisa misslyckades jag med, fattar inte vad jag gjorde för fel, men dom tar sig inte alls! Så dom får jag köpa till min norrvända rabatt.

Christina
2007-05-22 12:12
#6

Det där med frösådd ÄR ett mysterium. Mina ageratum tar sig dåligt i år. Sådde för evigheter sedan och först nu kommer det små, små plantor i krukorna. Det vill till att de växer på bra nu om de alls ska få en chans att utplanteras i sommar.

Jag har drivit upp dem två år i rad tidigare och det här tredje året trilskas de. Och jag som redan planerat in var jag ska ha den där kanten med blå kuddar.

Annons:
Christina
2008-05-02 01:30
#7

Puffar upp den här artikeln som känns högaktuell just nu.

Upp till toppen
Annons: