Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 25150 ggr
Christina
2007-04-02 19:37

Änglatrumpeterna vaknar till våren

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mina två änglatrumpeter övervintrades i ett gästrum där elementet varit avstängt hela vintern. Nu ska jag snart ta fram dem och väcka dem.

Dags att väcka änglarna?

Brugmansia/änglatrumpet är mycket frostkänslig och ska helst inte utsättas för kallare väder än +5 grader. Det var inte de bästa förhållandena i mitt gästrum, men det var dock ett frostfritt utrymme som hölls mellan +2 och +12 under vintern, beroende på när vi var ute i stugan och värmde upp övriga rum till 20 grader eller mer. Krukorna har vattnats under vintern en till två gånger i månaden för att inte helt torka ut.

Jag hade tre stycken änglatrumpeter sommaren 2006, men bestämde mig för att jag bara klarade av att övervintra två. Här inne i gästrummet har jag också förvarat ett antal pelargoner, så det har varit knökfullt … och skräpigt.

Egentligen ska man beskära änglatrumpeterna kraftigt innan man ställer undan dem för vintern. Jag hade väl bråttom som vanligt och sedan blev det inte av.

På den mindre av de två änglatrumpeterna på bilden kan jag nu tydligt se vad som är dött. Ser du att den övre delen av grenen är gråbrun och skrynklig? Den är död och det gröna längre ned lever. Det döda ska klippas bort och en bit därunder t o m. Ett litet rotskott som dykt upp kommer jag att behålla och toppa något.

 

Se bilden nedan hur kraftigt den beskurits för att komma ned till frisk ved. Nu är det bara att börja gödselvattna litet försiktigt och vänta.

Den större växten är frisk i hela stammen och små blad är på väg längs grenarna. Den har också fått frisk grönska i toppen.

Jag borde korta ner den till 1/3 för att få en bred och rund buske. Men som en test kommer jag att låta den vara som den är. Den kommer antagligen att förbli rätt kal nedtill, men jag har en vrå på min terrass, där det passar fint med den här höjden och det inte gör något att det inte finns någon grönska nedtill.

1 april har jag börjat vattna med näringslösning och så snart nattemperaturen håller sig över +5 kommer jag att ta ut dem på terrassen. Det kommer nog att dröja till början av juni där jag bor. Ev får de därför en mellanplacering i mitt kallväxthus. I början både i kallväxthuset och utomhus ska de få en fiberduk över sig som skydd mot solen. Annars blir de nya bladen brända och bruna.

Uppdatering:

26 april ser de ut så här. Första veckan i maj tar jag ut den och ställer den under terrasstaket. Så att jag försiktigt vänjer den vid ljus. Den stora är förskräckligt stor och hög och står i vägen inomhus. Det kom små bladskott från stammen på den höga  men de torkade bort och föll av.

Den lilla har fått små nya skott från stammen.

I maj kommer jag att försöka tillföra så mycket ny jord som möjligt. Tänker ge dem hönsgödsel och lägga på ny jord ovanpå den gamla. Det allra bästa är att lyfta upp dem ur krukan, plantera om i ny jord och i samband därmed kraftigt beskära rotsystemet. Den nya jorden ska vara välgödslad. Jag planterade mina nyinköpta i juni året i ren ko-på-påse och gav dem även extra näring framåt sommaren.

Att jag inte planterar om mina är för att de är tunga och svåra att hantera. Försök plantera om dina om du kan!

Obs att änglatrumpeter är mycket giftiga. På engelska kallas de Dragon's flower (drakblomma). Saften, blomman - allt är giftigt så ha handskar på dig när du hanterar och beskär, så du inte riskerar få in gift i något litet sår. Saften kan också ge allergiska reaktioner på bar hud.

Så här såg mina ut när de blommade sommaren 2006:

Denna stod lite nödtorftigt invirad i kallväxthuset och frös ihjäl, vilket jag nog insett att den skulle göra.

Det här är den där halva grenarna dött.

Det här är den som är hög nu också. Den var den kraftigaste och har klarat sig bäst.

Få se hur de blir nu i sommar. Nu när jag inte planterar om, utan bara fyller på med gödning och den nya jord får plats ovanpå den gamla sedan jag pillat bort lite av ytskiktet.

Jag har några jättekrukor med pelargoner, som inte planterats om på flera år. Men de är lite anpråkslösare i sina krav.

Så här ser de ut i augusti 07 - de två ut som övervintrades. De doftar sött och starkt - lite som vanilj.

Denna har redan blommat en gång med femton klockor. Nu vid andra blomningen räknar jag till mer än femtio blommor.

Ängel nr 1 har redan blommat en gång med femton klockor. Nu vid andra blomningen räknar jag till mer än femtio blommor.

Den mindre som kallas rosa fick ett par helvita blommor. Annars ser den i formen ut precis som föregående år.

ängel nr 2 som kallas rosa fick ett par helvita blommor, som nu har blommat över. Annars ser den i formen ut precis som föregående år.

Tillägg i juni 2008

I år var jag sen med att väcka mina änglar. Tog ut dem avlövade och torra från gästrummet den 20 maj, klippte bort det som uppenbart var dött och planterade om i ren kogödsel och ställde dem direkt utomhus. Efter ett par veckor kunde jag se ännu tydligare var bladknoppar kom och var grenarna var döda och putsades en bit till.

Mycket möjligt att de inte hinner få några blommor alls i år med denna behandling. Men jag klarar inte av att väcka så stora plantor inomhus längre så jag har chansat. Går det så går det.

ÄNGEL nr 1

ängel nr 2

ÄNGEL nr 2

Återkommer med rapport om det blir någon blomning i år.

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-04-02
Annons:
Tilda-T
2007-04-02 21:50
#1

Jag har precis plockat fram min "jätte" från matkällaren och det ser ut att vara en hel del bruna grenar. Jag tänkte vänta med att klippa den tills jag ser vad som är levande material och omplanteringen får vänta ytterligare ett tag till.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

flaxss
2007-04-02 23:40
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

jätte vackra änglatrumpter , min har med vaknat , har haft dom ute i söder solen nu i 3veckor läger över skydd på nätterna .  men roligat att den överlevde detta året med fast den fick frost , min mormor har haft en änlgatrumpet som har överlevt en skånks vinter på  -21c , mormor trodde dom va döda då dom fick frost och blev slabb  så dom slängdes i skogen till våren kom där nytt från rötterna igen och lägsta va -21c . hoppas min vill blomma den har en jätte fin och tjock stam som den fick . min är en frösådd från förra våren

 här är en bild på hur den såg ut i mars , den har nu fått fler blad när den har stått ute i söder solen . lägntar tills den ska blomma hoppas hoppas den vill , den rosa du har på bilden va jätte vacker

MarieK
2007-04-02 23:41
#3

Åh, så bra.. nu vet jag hur jag ska göra.

flaxss
2007-04-02 23:45
#4

jag övervintrade min i en källare där det är ca +10c +12c igenom hela vintern och inget vatten , tog in den i höstas efter det blev frost . sen planterade jag om den i slutet av feb sen tog jag ut den nån gång i mars .

Tilda-T
2007-04-04 22:03
#5

Ska man klippa ner dom så att det bara återstår någon dm av stammarna? Det är första året som jag har övervintrat min ängel, förr om åren har jag alltid köpt nya skott varje år.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

flaxss
2007-04-04 22:33
#6

du ska inte klippa ner dom , bara  ta veck döda grenar .

Annons:
Diana61
2007-04-05 00:14
#7

Den där rosa ängeln är ju underbart vacker! Själv har jag bara vita. Fick en stor rackare av min mor som jag nu kapat några pinnar av och satt i vatten som nu är planterade och växer snabbt.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

davidia
2007-04-05 11:32
#8

dom är helt otroligt vackra.jag väntar på att mina ska ta sig.ska nog ta och ställa ut dom i solen på dagarna.nu väntar jag på att dom ska börja sälja dom i affären så jag får köpa ännu flera.

linasvovvar
2007-04-09 12:30
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#9

Hejsan, är det nåhon som har erfarenhet av  miniänglattumpeter ?

Jag har beställt en sort som heter Acnistus australis.

<Detta blir min första änglatrumpet. Hoppas jag lyckas med den !!!

davidia
2007-04-09 12:38
#10

du lyckas nog med den ska du se.nu när du skaffat en så vill du bara ha mer och mer för dom är så otroligt vackra.köpte du fröer eller stickling?

Christina
2007-04-09 12:44
#11

Ljuvlig färg. Har aldrig förut sett den blå ängeln.

davidia
2007-04-09 12:47
#12

min svärmor beställde fröer ifrån tradera.1 av 5 fröer var det som tog sig.och det var en blå mini.dom verkar vara fina.

davidia
2007-04-09 12:48
#13

mina änglatrumpeter har inte kommit ännu så dom har nog dött……….

Annons:
Christina
2007-04-09 12:55
#14

Men än så är det vinter. Än så sova björk och ljung, ros och hyacinter…..

Dina änglatrumpeter kanske kommer. Hur ser stammarna ut? Är de torra och skrynkliga hela vägen ner till jorden?

davidia
2007-04-09 13:04
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

nej dom är bara skrynkliga ca 30 cm.tog några bilder.här är på den ena

davidia
2007-04-09 13:05
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#16

här är på den andra

linasvovvar
2007-04-09 17:06
#17

#10 Jag köpte sticklingar, ska hämta dom på torsdag. Hittade annonsen på blocket =0) Hon skickar även stod det !!

Jag antar också att det är en sån blomma man blir beroende av !

flaxss
2007-04-09 17:07
#18

ser på lappen att det står datura och domär bara ettåriga , brugmansia är dom man övervintrar och har från år till år , har du någon sån ?

flaxss
2007-04-09 17:08
#19

kollade igen och ser att blommorna hänger ner då är det en brugmansia  alltså ingen datura som det står på lappen .

magma
2007-04-09 18:48
#20

#9: Tyvärr så är Acnistus australis ingen änglatrumpet alls, dock en släkting då de båda tillhör släktet Solanaceae. Har sett att den på många ställen på nätet allmänt kallas "miniängel".
 
Det verkar råda en viss förvirring- på vissa ställen har jag sett att en del tror/vet att den blivit "omdöpt" till Iochroma Australe men om det egentligen är en helt annan växt eller exakt samma som a.australis, det vet jag inte.

Annons:
linasvovvar
2007-04-09 19:03
#21

#20 Jaha oki, men jag ska nog provaq en ändå jag har redan beställt och ska hämta ett par sticklingar i veckan. Dom såg ju otroligt vackra ut !

Tilda-T
2007-04-09 19:04
#22

En fråga: hur lång tid tar det innan det börjar att skjuta skott på gamla änglar, min har stått i ljus och värme i snart 1,5 vecka och det händer absolut iiiiiingenting!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
2007-04-09 19:49
#23

Det är säkert olika från planta till planta. Den stora höga som jag visade på bilden i artikeln fick skott och löv redan innan den togs in i rumstemperatur. Den andra som klipptes ner visar ännu inga livstecken.

Försök duscha lätt på stammarna. Litet fukt kan hjälpa till att locka fram bladskotten.

magma
2007-04-09 21:35
#24

Linasvovvar: Blommorna är relativt små (3 till knappt 5 cm) men väldigt söta, det blir som en förvedad buske eller om man vill det uppstammat litet träd. Mina exemplar dog efter några år under övervintringen, men jag funderar på om jag kanske ska köpa några frön igen? Lycka till!

davidia
2007-04-09 21:41
#25

ja daturan eller vad den nu heter är hängande.blommorna spretade neråt förra hösten.tror ni att dom kommer?

flaxss
2007-04-09 21:53
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

nej , bild googla datura och sen brugmansia så ser du skilland , är blommorna uppåt så är det en datura är de nere så är det en änglatrumpet alltså en brugmansia .

 här är en bild på min ängel nu , vuxit på jätte bra ute i söder solen nya blad .tar dock in den på nätterna än

davidia
2007-04-09 22:15
#27

det står ju att daturan(spikklubba)är noppriga innan blomman öppnar sig.och det var inte min.såg ut som en änglatrumpetsblomma.

Annons:
flaxss
2007-04-09 22:27
#28

det du har i krukan kan du veta enkelt  igenom att kolla hur blommorna va upp eller ner , va dina blommor ner så är det inte rätt namn 'datura' utan en brugmansia

davidia
2007-04-09 22:30
#29

ok.tack så mycket för hjälpen!

linasvovvar
2007-04-09 23:10
#30

# 24 tack, jag väntar med spääning på om jag kommer att lyckas med den !!! Klart du också ska köpa ett par frön =0)

Diana61
2007-04-10 00:24
#31

Chrisitna, Doftar den där rosa trumpeten?

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
2007-04-10 00:50
#32

Nä - inte vad jag minns.

Bjornen
2007-04-10 02:53
#33

Till synes helt döda änglatrumpeter kan väckas till liv om hela plantan dränks och jordklumpen blir riktigt genomvattnad. Problemet med övervintringen är att de får torka ur för hårt och torr jord är svår att fukta eftersom allt vatten rinner av. Det råder fortfarande ganska stor förvirring när det gäller  Datura och Brugsmansia. Tidigigare hete de alla Datura men för ett bra tag sedan bröt man ut Brugsmansia släktet, som nu omfattar 5 eller flera arter och dessutom många hybrider som blir större buskar eller mindre träd och med hängande blommor. Datura är numera 8 arter av ettåriga eller kortlivade perenner. De har ofta en stark karaktärsdoft och frukterna är oftast taggiga. Spikklubban är ett bra namn på den vanligaste arten som förekommer förvildad här och där och frökapseln ger verkligen själ för namnet. Bägge släkterna är giftiga. Änglatrumperna kan ge skador på ögonen om man får växtsaft i ögonen.

Christina
2007-05-11 23:08
#34

Håller verkligen med dig om att de torra plantorna är svårvattnade. Vattnet rann över fatet på golvet gång på gång, även när jag tyckte jag vattnade försiktigt. Har perforerat jordklumpen med en pik och de hjälpte lite grann.

Nu idag lyfte jag min stora planta ut på terrassen, där den får stå på en bänk under plasttaket. Risken finns nog att det blir frost igen någon natt så jag bäddade in hela plantan i bubbelplast. Ser inte kul ut Fundersam Men nu kan jag börja skvätta på nytt jordlager och gödsla med stinkande hönsgödselvatten.

Annons:
Christina
2007-05-11 23:08
#35

Håller verkligen med dig om att de torra plantorna är svårvattnade. Vattnet rann över fatet på golvet gång på gång, även när jag tyckte jag vattnade försiktigt. Har perforerat jordklumpen med en pik och de hjälpte lite grann.

Nu idag lyfte jag min stora planta ut på terrassen, där den får stå på en bänk under plasttaket. Risken finns nog att det blir frost igen någon natt så jag bäddade in hela plantan i bubbelplast. Ser inte kul ut Fundersam Men nu kan jag börja skvätta på nytt jordlager och gödsla med stinkande hönsgödselvatten.

Shannisen
2007-05-12 19:39
#36

Jag har två nyinköpta änglatrumpeter, de är ju jättefina..

Sedan har jag en som jag sparade av någon märklig anledning…*typiskt mig*…Generad..

Läste nu att de kan "komma igen"…men hur rackarns järnspikar vet man att plantan inte är HELT död!?

Min är "skrumpen" å ser torr å trist ut..men finns det liv i den?..ska den vara liiiiiiiiite grön??…som stammarna på de nya?…

Christina
2007-05-12 20:13
#37

Är den skrumpen är den med stor säkerhet död. Titta på bilden i artikeln, där jag visar vad som är dött och ska klippas bort. Är den skrumpen hela vägen ner är det dött.

Prizma_o_Kristall
2007-05-12 21:23
#38

Min ena gula änglis är alltid skrumpen ner till jorden, varje vår. Den har alltid varit sån…. Men den kommer varje vår, fast när halva sommaren gått. Har en stickling från den på några år, den är likadan… Så den kan ju leva. Men jag undrar om man kan slänga den på komposten så den kanske får sig en chock så den aldrig vågar annat än att sätta nya blad till världen;)

Christina
2007-05-12 22:24
#39

#38 Skrämseltaktiken alltså? Har kört den med några Rosor med gott resultat- "passar det inte så blir du uppgrävd och bränd".

Det var intressant att höra att det funnits liv i din änglatrumpet fast den var rynkig och skrumpen ända ner. Jag har räknat ut de skrumpna delarna som varande helt utan liv och klippt ner till frisk ved.

Prizma_o_Kristall
2007-05-12 22:50
#40

#39 Jag ska prova det, för väldigt många år sedan slängde mamma och pappa en änglatrumpet som vi trodde var död. Men året efter kom den. Nu är den världens vackraste, är alltid grön och fin!

Kramar

Shannisen
2007-05-13 15:34
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#41

#37

Ja, det är det den är..och jag har petat bort lite av "barken" på den, den ser inte ut att skjuta något från stammen..

MEN!!

Jag kollade min änglatrumpet i morse..

Har ju haft den ute sedan någon månad tillbaka och trott den varit död..fast hopp har ju haft..se inlägg #36..och den är verkligen skrumpen..

Men nu såg jag att det kommer "jordskott" ..är det det änglisarskott eller är det något helt annat?….*suck*..

OM det är änglatrumpetskott så blir jag deppig..efter som jag slängt flera plantor då jag trott de inte överlever..har kasserat dem redan hösttid..

Jag håller koll på den plantan iaf..

Kolla den suddiga bilden…inte vet jag..kan va nå´t annat som skjuter skott?..

:)

Annons:
Christina
2007-05-13 16:09
#42

Tyvärr är bilden för suddig så jag kan inte se. Men jag fick också rotskott på båda de plantor jag sparat. Ett rotskott står kvar och ett annat tog jag loss och satte i en egen kruka och det växer som bara den. Om bladen och stjälken känns litet ludna, så är det utan tvekan änglatrumpetsskott.

Bjornen
2007-05-13 17:01
#43

Änglatrumpet kan lätt bryta från roten om den har torkat för mycket brukar ofta roten klara sig. Trots att den utsatts för ordentlig frost kan själva huvudroten ha klarat sig och den skjuter rotskott. Därför är det viktigt att man dränker urtorkade rötter och efter några veckor kan det skjuta nya skott om roten har något liv.

Christina
2007-05-13 17:17
#44

Vilken livskraft va? Och rotskotten blir snabbt stora och fina.

Shannisen
2007-05-13 17:51
#45

#42 Jooooo..jag VET!..*skäms*…Generad..bilden är ursuddig men jag iddes inte gå ner igen och fotografera om den..men det ser ut som det skjuter från roten..

Och JA!!!…bladen verkar ludna.. ska bryta lös ett av "skotten" och plantera om..så får vi se..

I´ll be back!

#43 Herregud!..jag som är förälskad i änglatrumpeter!!…jag har slängt dem i onödan..fast oftast redan på hösten…nu ville jag kolla denna..som kanske, kanske…blir nå´t…*jisses…gäller tydligen att "aldrig" ge upp…

Ses…

*mot krukan för omplantering*

flaxss
2007-05-13 19:36
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#46

så här ser min ut nu ,,, har planterat ut den i marken och så får den stå där nu till nov . kommer en massa nya grenar överallt ska bli jätte roligt å se när den blommar

Christina
2007-05-13 19:52
#47

Den har verkligen tagit sig. Såg likadan ut som min nedklippta förut och den har  inte alls kommit så långt. Men är på väg.

Shannisen
2007-05-13 20:37
#48

ÅH! vilken fin planta!

Skrattande

Mina nya står inomhus…de är ju fina…massor av blad etc..ser "kraftiga" ut..

MEN den "döda" (se #41)…den står nu inne i växthus…får vi se om det blir nå´t av den..men en låååååååååååååååååååååååååång väg att gå….inte i närheten av de blad jag ser hos er…

nåja…kul att se vad det blir av allt..

Skrattande

Annons:
davidia
2007-05-13 21:36
#49

jag har köpt 4 nya trumpeter iår.då mina ´gamla aldrig kom.

Prizma_o_Kristall
2007-05-15 17:58
#50

#45 Vart har du slängt dina änglar?? På en kompost i närheten och är den i såfall tömd?? För om jordklumparna finns kvar och rötterna lever, så kan det komma upp en änglatrumpet där en dag!

Kramar

cosmonita
2007-05-15 20:14
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#51

Jag har införskaffat tre plantor från odla.nu, de flesta vet det där erbjudandet med tre olikfärgade plantor för ett överkomligt pris. De är planterade och verkar trivas ganska bra i fönstret.

Idag hade jag besök av en väninna som jag inte träffar så ofta, och när hon kom så undrade hon om jag ville ha en änglatrumpet som "blivit över" hos henne pga platsbrist. Det ville jag ju förstås och se vilken fin och kraftig planta jag fick:

Shannisen
2007-05-15 20:54
#52

#50 En sparade jag ju..och den verkar ju skjuta skott från roten…

Den andre är i min kompost..nånstans..jovisst jag kan ju gräva och se om jag hittar den..frågan är bara..när…och om…etc….jar orkar gräva..

Jag slängde också för 3 - 4 veckor sedan en sparrisplanta som såg helt….död..torr ut…fasen..tänk om den OCKSÅ lever!?!?!?

Förvånad

Så snart så blir komposten en egen liten avdelning av trädgården där änglatrumpeter och sparrisar växer tillsammans…*haha*..Fundersam

#51 ÅH!..den såg jättefin och kraftig ut!

Vad kul! Sådana vänner är trevligt att ha!

Prizma_o_Kristall
2007-05-16 17:01
#53

#52 Min änglatrumpet växte upp från komposten våren efter hösten då vi slängde den… Så jag tror att om din lever så kommer den säkert fram av ren nyfikenhet… Alltid kul med en ny "planteringsplats";) Och hoppas att din sparrisplant lever den med, har dock ingen erfarenhet av dem:)

Kramar

drutten53
2007-05-17 16:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#54

har även en änglatrumpet..som jag beskärde i vår..fick då tre nya..så här har mina kommit nu…

davidia
2007-05-17 16:14
#55

oj vad många du fick!

Annons:
drutten53
2007-05-17 16:20
#56

hej..jag dela på stammen till tre bitar…satte dom i vatten..det tog inte lång tid för det kom massor av vita prickar på sammen  sen kom rötterna….ser oxå på stammen som var kvar..att det är massor av nya skottblad som kommer ut…se sen om det får några blommor i år..förra året när jag köpte den så kom inga blommor…min är rosa med gult inslag i…kram

davidia
2007-05-17 16:34
#57

jag köpte en rosa på tradera.och två vita.och en vit på plantaget.letar nu efter flera.då jag älskar dom så otroligt mycket::)

flaxss
2007-05-17 18:51
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#58

köpta denna vackar brokbladiga ängel ,,,,, har planterat den i marken och hoppas jag får se blommor på den till nästa år . ska bli spännande och se hur den växer i sommar

Prizma_o_Kristall
2007-05-17 19:22
#59

#58 Vad spännande! Vart kan man köpa brokbladiga??

flaxss
2007-05-17 21:04
#60

jag köpte min på bogrönt ,, kolla runt där dom säljer änglatrumpter du kanske hittar den som stickling eller planta på plantskolor,butiker

Bjornen
2007-05-18 10:23
#61

Brokbladiga växter är mycket svagare och det innebär sämre blomning och troligen även sämre övervintringsförmåga. Jag tycker att vissa perenna växter som sedan tidigare är starka ger ett fint inslag om de finns som brokbladiga. Men änglatrumpt känns inte rätt att använda brokbladigt eftersom bladverket blir annorlunda och jag tror en mager blomning inte passar så bra till brokbladighet. Men det är min åsikt.

Prizma_o_Kristall
2007-05-18 14:26
#62

#60 Ok, har bogrönt så att man kan skicka efter från internet eller måste man åka till affären för att köpa?? I så fall, vart finns affären??

#61 Jo, det tror jag fatiskt med. Men kan ju vara kul att prova;) Om inte annat så är ju änglatrumpeten vacker som den är, även när den inte blommar.

Kramar

Annons:
Shannisen
2007-05-18 19:52
#63

JÄRNSPIKAR!!!!

Mina 2 "nyinköpta" (köpta i april) änglatrumpeter ÄR brokbladiga!!!!

De är jättefina..täta etc…men vaf*en!?…blommar de mindre än helgröna???

Får jag hoppas på att min "överlevda" grönis blir fin..men skottet jag tog som sköt upp ..det skottet är ju minst sagt mini..

Gråter

'suck'

Bjornen
2007-05-19 10:13
#64

Brokbladiga växter har inte lika mycket klorofyll i bladen och därmed blir näringstillförseln till växten svagare och därmed kan blommorna bli mindre. Man får vara observant så att inte brokbladigheten uppträder som helt gröna blad och helt vita blad. Jag vet inte hur stor risken är på just änglatrumpet men andra växter kan det uppträda t.ex. pelargon är det vanligt. Delar av växten som bara får helt vita blad dör bort och helgröna blad innebär att brukbladigheten upphör. Sticklingar väljs på bara delar av växten som har lagom brokighet.

flaxss
2007-05-19 17:55
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#65

sämre övervintring ?? nej det kommer troligen inte bli sämre övervintirn för att den är brokbladig . den kommer klara sig fint i +12c och ljust övervintern . och jag ska nog göda den så den orkar att blomma praktfult .

och skulle den nu bara få 10blommor så whatever jag har ju kvar dom underbara vackar bladen

lånad bild från en änglatrumpet som blommar  fint occh har alla gröna bladen kvar då den ser ut att vara gammal

flaxss
2007-05-19 17:58
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#66

en vacker bild till även den ser ut till att ha några år på nacken och blommar vackert med alla bladen brokbladiga . såå köpt du en brokbladig änglatrumpet du kommer ha mycket glädje av den . och dte är ljuset som gör om den är brokbladig eller grön har du dne skugga så försvinner borkbladigheten då den inte orkar med det och bladen blir gröna ,, men vem sätetr en brokbladig ängel i öst?? man sätter den i söder eller väst .

flaxss
2007-05-19 17:59
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#67

äsch fel bild

här kommer den rätta bilden

flaxss
2007-05-19 18:02
#68

rättar mig själv förra posten ser ni alla dom brokbladiga bladen är kvar ,, sen blev det dubbel inlägg ,, huet är inte på skaft i dag

Christina
2007-05-19 21:23
#69

Spännande variant med de brokbladiga. Kanske ska jag skaffa en sådan också, men mitt problem blir snart att jag redan har för många växter att övervintra inomhus.

Nu är den här tråden så lång att det börjar bli besvärligt att hitta ner till slutet, så jag låser den och öppnar en ny som jag kallar Änglatrumpeterna har vaknat .

Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: