Annons:
Etiketterträdgårdsdesignträdgårdstrenderträdgårdsprylar
Läst 44413 ggr
Christina
4/14/07, 12:18 AM

Gjuta i betong

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Någon som försökt sig på att gjuta i betong? Det första man brukar börja med är att göra ett rabarberfat. Titta på Zachs snygga fat och läs om hennes erfarenheter!

Allt som behövs är lite sand, ett rabarberblad och en säck finbetong. Sedan kan du gjuta ett fågelbad åt småfåglarna eller ett stort fruktfat. Betong är ett tåligt och starkt material som kan stå ute under vintern. Vänd i alla fall alla fat upp och ned innan höst och frost kommer.

Köp finbetong, ta en gammal hink och något att röra om i betongsmeten med och plocka ett snyggt rabarberblad. Välj ett blad med kraftiga nerver och den storlek du vill ha på ditt betongfat.

Steg 1: Lägg ut ett skydd på marken: en masonitskiva eller en presenning. Det här är ett kladdigt arbete och du vill inte spilla på marken.

Steg 2: Forma en liten kulle av sand som ska vara lika stor som rabarberbladet.

Steg 3: Lägg rabarberbladet över sandkullen med baksidan uppåt.  

Steg 4: Ta på dig handskar. Häll upp finbetong i hinken.  Se upp så du inte andas in dammet från den torra betongen. Häll i lite vatten i taget och rör om tills blandningen är tjock och grötliknande.

Steg 5: Häll ett betonglager över rabarberbladet. Har du blandat till för lite betong är det bara att blanda mer. Lagret rekommenderas vara 3 cm tjockt. Platta till det allra överst så det blir en flad botten för fatet att stå på när det är färdigt.

Steg 6: Täck över med plast och låt betongen bränna i två dygn. Lyft på plasten och duscha eller vattna med vattenkanna ibland. (obs skölj ur hinkar och redskap innan betongen torkar fast).

Steg 7: Ta bort plasten, vänd på fatet och dra loss rabarberbladet. Bitar av bladet kan ha fastnat men de torkar och ramlar bort så småningom. Putsa till fatkanterna med en kniv, så de blir jämna och snygga. Duscha eller vattna fatet en gång till och lägg på plasten igen och låt det härda ytterligare ett par dygn.

Klarar du av det här så kan du börja göra svårare saker. Som stora krukor eller en bänk eller skulpturer.

Zachs som är medlem i Trädgårdssajten har gått kurs i betonggjutning och  gjort föremålen nedan. Hon berättar:

Vi lade ut en sopsäck på ett plant ställe. Gjorde en sandhög av ganska grov sand. Lade över ett rabarberblad som vi klippt bort lite på dom grövsta bladnerverna. Sen blandade vi betong och vatten till en "gegga" . (Man skulle kunna forma till en köttbulle, skaka på handen lite och det skulle flyta ut till mera en hamburgare.) Sen täckte vi bladet med geggan c:a 4 cm tjockt.  Det bruna runt bladet är av sanden. Den vita kanten blev av betongen som kom ut på sopsäcken. Det får man ju välja om man vill låta betongen gå ut på sanden och säcken. En del täckte bara bladets yta, det blev också snyggt. Sen vattnade kursledaren alla våra grejer en vecka för att dom skulle bränna.

Det stora fatet är 60*60 och 14 cm djupt. Det mindre är 35*42 och 9 cm djupt. Foto: Zachs

_Jag gjorde 2 fat och en ljusstake också men dom blev inte så bra. Jag var för dålig på att trycka ut luftbubblorna. Det stora är nässelblad och det andra rönn. Faten är gjutna i plastlock. För att få bort locket sedan penslade vi med vanlig matolja först innan vi lade på bladen.
_

Foto: Zachs

Har du gjutit något i betong? Har du bilder att visa?

Av:

Christina och

Zachs

  • Personlig sida
  • Kontakta

Datum för publicering

  • 2007-04-13
Annons:
evast
4/14/07, 1:17 AM
#1

Oj vad kul detta har jag varit intresserad av att göra vill gärna gjuta lite krukor får se om det kan bli av i sommar bland alla andra projekt som är på gång

zeretki
4/14/07, 1:27 AM
#2

Åh kul! Jag blir så glad av den här sajten, allting är så inspirerande! :D

Faxlin
4/14/07, 2:52 AM
#3

Jag har inte gjutit några nytto saker än. Men i sommar ska det gjutas en liten grund pool liknadne sak till illrarnas nya utebur som vi bygger.
Så de ska få som en liten gjuten sjö inne i hägnet för att kunna busa i vattnet varma dagar. Ska försöka tänka på att fota mig igenom det hela. Eller det gör jag ändå, de ville visst se hur jag färdigställer buren sedan inne på iller. :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Christina
4/14/07, 12:01 PM
#4

Det vill vi nog alla se :)

zeretki
4/14/07, 12:47 PM
#5

Åsa, det låter jättekul! :) Kul att se dig här också. ;)

beem
4/14/07, 2:11 PM
#6

Jag har tänkt försöka i sommar i stugan.

Jag köpte en bok som heter "Betong som Hobby" av Malena Skote. Här finns också många bra tips.

Här köpte jag boken.


Sorg är kärlek som blivit hemlös

Annons:
zachs
4/14/07, 3:26 PM
#7

Jag gick på kurs förra sommaren och gjöt ett par fat med rabarberblad. När jag skulle bära in dom för vintern gick en stor bit ur botten. Vet inte om jag fick för tunt lager. Min make tror man måste armera med ett stålnät eller lite ståltråd för att få det att hålla bättre. Hoppas ni lyckas bättre än jag.

Christina
4/14/07, 4:18 PM
magma
4/14/07, 7:10 PM
#9

Gjöt sonens handavtryck häromdagen. Hade gjort en "rabattavslutning" med betong med nedtryckta stenar i, så det skulle bli lätt att klippa kanten med gräsklipparen.

Blev betong över, så jag fyllde en glassbytta med finkornig sand, sonen tryckte ned handen rejält i den och så hällde jag ned ganska lös betong i byttan- handavtrycket fylldes + ca 3-4 cm till. Skakade "bankade" byttan mot marken lite för att få luftbubblor och så fick den stå i två dygn. Blev bättre än jag hade trott, jättekul!! Lilltjejen gick det inte lika bra med, hon bara grävde med näven i sanden så där fick jag inget avtryck… *hrrm*

magma
4/14/07, 7:11 PM
#10

Asch, nu åkte det iväg för snabbt. Ville ju tillägga att det var en bra artikel också, och "redigerafunktionen" funkade inte. Så det fick bli ett inlägg till istället:) Tack för inspirationen!

Humlan
4/14/07, 7:56 PM
#11

Ett rabarberbad till fåglarna måste jag bara göra i år! Skulle gjort det förra sommaren men fick inte ur tummen.. Men i år så!

Tack för en, som vanligt, inspirerande artikel Christina!

Diana61
4/15/07, 12:43 AM
#12

Detta är något jag velat göra de senaste två åren men ej kommit mig för. Jag har ju så mycket på gång hela tiden spå jag finner ej tid. Men en dag skall det ske det vet jag.

Det var en himla bra beskrivning detta så jag tror nog att även jag kan följa denna och klara av det Flört

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Faxlin
4/15/07, 4:24 AM
#13

#5: Jadå jag brukar vakna till liv här inne lagomt till sommaren bara för att terra alla med mina små knäppa grejer, som brunnen och sådant :-)

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Annons:
Christina
4/21/07, 9:22 PM
#14

Runda klot är snygga och enkla att gjuta i betong. Man stjäl en av barnens bollar, gör hål i den och fyller den med betong.

Krukor likaså. En liten plastkruka i en större. Eller en liten kartong i en större. Glöm inte limma/tejpa fast en gammal vinkork i botten innan du fyller på betongen. Den blir dräneringshålet när man sedan slår bort den.

Men vad jag skulle vilja ha är andra former. Någon som sett en hobbyaffär med roliga former? En snigel, ett buddhahuvud? För den som är riktigt duktig går det väl att karva ut en modell i ett frigolitblock. För oss andra vore det fint med färdiga formar.

magma
4/21/07, 9:28 PM
#15

Aah, tack för tipset om frigoliten!!

Christina
4/21/07, 9:45 PM
#16

Är du duktig att skära fram former?

magma
4/24/07, 4:52 AM
#17

Nja, jag vet inte ännu:) Än så länge så har jag bara målat tavlor i olja (är konstnär "bredvid" mitt vanliga jobb) men skulle gärna vilja prova på någon form av skulpterande.

imoon
7/20/12, 6:30 PM
#18

Vilken bra artikel! Ser att den har några år på nacken, men frågar ändå och hoppas att någon som vet svarar.

Jag planerar gjuta i betong inom en snarframti, helst vill jag ha en rektangulär form (skall göra en gravsten till djurgrav). Kan jag gjuta i en kartong/kartonglock? Fastnar betongen, måste jag förbereda kartongen på något vis?

Tack för bra artikel och förhoppningsvis för svar.Glad

imoon - medarbetare på Marsvin i Fokus

[Forest]
7/24/12, 9:37 AM
#19

TS kan du visa de fina rabarbersfat igen så man ser större bild :)

Upp till toppen
Annons: