Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Stjärnflockan - långblommande perenn

2007-04-22 18:51 #0 av: Christina

Stjärnflockan är en gammal torpväxt som också går under namnet 'Linnés döttrar'. Ljuv i rabatten och fin i blandade buketter.

Stjärnflockan går också under namnet 'Linnés döttrar' och har funnits i odling i Sverige sedan 1700-talet.  Trivs bra i sol och halvskugga och vill gärna ha fuktig jord. En utmärkt bra snittblomma i blandade buketter.

Stjärnflockan valdes till årets perenn 2005. Den är en gammal torpväxt som ursprungligen fanns i blekrosa och vitt men under senare år har flera mörkröda sorter lanserats. Sprider sig med frö, men jag tycker det fungerar bättre med att dela plantorna, om man vill föröka dem. Blir ca 80-90 cm hög och är tålig i hela landet.

 

 

 

Artiklar om långblommande perenner.

Funkia

Fänrikshjärta

Nävor

Stjärnflocka

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-04-22
Anmäl
2007-04-22 22:14 #1 av: Alberta

Stjärnflocka fungerar bra som eternell också.

Anmäl
2007-04-22 22:26 #2 av: Bjornen

Av stjärnflockarna odlas fyra arter mer eller mindre sällsynt. Dels den vanliga stjärnflockan (Astrantia major) som är den vanligaste och den som är äldst av dem. Sedan finns alpstjärnflocka (A. carniolica) som odlas sällan som ren art utan nästan bara som korsning med den och den vanliga. Alla rödaktiga varianter är korsningar mellan dem och de har en mörkare stjälk. Den rena arten ser man sällan och själv är jag intreserad att plantera in dem om jag får tag i den. Sen är det stor stjärnflocka som numera ska heta kaukasisk stjärnflocka ( A. maxima) som förökas med "sidoplantor" eftersom den sprider sig med rotskott. Jag har inte sett några fröplantor av dem, men den vanliga stjärnflockan sprider sig lätt med frön och en del upplever den som ogräsartad med sin fröspridning. Det kan dock bli nya färgvarianter om flera får stå bredvid varandra. Sedan finns även liten stjärnflocka (A. minor) som blir ungefär 5 cm hög.  

Anmäl
2007-04-22 22:35 #3 av: Christina

Tyvärr blir bladen rätt ofta angripna av bladnematoder hos mig. De blir bruna och krullar sig. Särskilt den nedre delen av plantorna. Jag ska försöka flytta mina som står lite i morän idag till min fuktmark.

Anmäl
2007-04-22 22:42 #4 av: Bjornen

Det är minerarflugor som ofta angriper särsklit de gamla sorterna och särskilt när de är inklämda bland andra växter. En modern skadegörare som har etablerat sig i vårt land. Det verkar bli mindre angrepp op fuktigare mark. Jag har själv inte haft några större problem men jag har sett riktigt hårt angripna och en del har uteslutit stjärnflockan ur trädgården av den anledningen.

Anmäl
2007-04-22 22:51 #5 av: Christina

Jag vet att det blev en diskussion just när Stjärnflockan utsetts till Årets Perenn 2005. Just att man ville att folk skulle vara medvetna om att den kan få dessa angrepp. Mina Stjärnflockor står mycket riktigt trångt, eftersom jag planterat dem att vifta med sina blommor runt om och till viss del inne i rosor.

Anmäl
2007-04-23 05:41 #6 av: Humlan

Jag älskar mina Stjärnflockor, har inte haft det problmet med skadegörare som ni beskriver. Dom blommar snällt i de flesta lägen, passar ihop med många andra perenner, och tillsammans med rosor är dom ljuvliga tycker jag.

Anmäl
2007-04-24 15:38 #7 av: Diana61

Jag gillar denna och då särskilt de röda och nästan svarta sorterna.

Anmäl
2007-04-25 00:31 #8 av: anki1

Har oxå flerastjärnflockor,de står rätt så trångt. jag har inte sett något problemmed ohyran, men jag kände inte till den. Ska kolla när den kommer.

Anmäl
2007-06-11 20:15 #9 av: momma

hej alla! Är ny här men gammal blomstervän så det ska bli roigt att få utbyta erfarenheter. Bebor en gammal gård med fin gammal trädgård med djup fin matjord överallt. Det växer så det knakar, och torrtider får jag ta vatten ur älven nedanför. Men jag skulle vilja ha en stjärnflocka till min  samling av gammaldags växter..  Har försökt så från frö . Det lyckades inte, så mycket koll med temperatur och  passning  då fröet skulle strati .. stratisi hur var det nu stratifieras. Det bara inte grodde.

Anmäl
2007-06-11 22:38 #10 av: anki1

Jag har oxå stjärnflocka. Jag har dom på flera ställen i rabatterna, de står lite trångt eftersom jag gillar när det är mycket i rabatterna.

Anmäl
2007-06-11 23:38 #11 av: Christina

#9 Om du hittar någon i närheten som har kan du säkert tigga en planta. De sprider sig och delar sig ganska friskt. Jag har den vanliga vitrosa Stjärnflockan överallt och den klarar sig utan någon nämnvärd skötsel. Har också en planta av en röd sort 'Lars' men den växer inte alls lika villigt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.