Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Verbena eller järnört

2007-05-28 18:31 #0 av: Bjornen

En vanlig utplanteringsväxt är verbena eller järnört, men det finns många flera arter av verbena som kan odlas i våra trädgårdar.

Blomsterfrämjandet har utsett pelargon och verbena som maj månads växter. Jag passar därför på att skriva lite om Verbena-släktet. Första gången jag kom i kontakt med släktet var i form av järnört som utplanteringsväxt i början av 60-talet. Det var en lågväxande utplanteringsväxt med klart röda eller blålila blommor med vitt öga som passade väldigt fint tillsammans. Den rödvit kallades förstås Dannebrogen efter danska flaggan.

 
Några hängverbena i olika färger.

 

 Järnört är ett släkte som omfattar drygt 250 arter. I en del böcker anges att det är 250 arter från Amerika och 3 arter från Europa, Asien och Afrika. De vanligaste utplanteringsväxterna är kommen från ett varmt sydamerikanskt klimat och är därför frostkänslig. De som odlats längst är den lågväxta rabattväxten som tidigare hette järnört men kallas väl numera oftare kantverbena. De finns i många olika färger mellan vitt, orange, rosa, röd och blå. De har framställs genom olika korsningar och går under det latinska namnet Verbena hybrida. Hängverbena kom också som ampelväxt och hade till en början bara en lila färg och gick under det latinska namnet Verbena speciosa. Numera har man korsat dem ytterligare och nu finns även hängverbena i olika skarpa färger och bladen liknar kantverbena. De är också mera blomvilliga och lite kompaktare än den gamla lila sorten som ofta blev onödigt yviga med långa revor och inte så lysande blomfärg. Bladen på verbena är sträva och djupt mönstrade och de ser inte ut att vara frostkänsliga, men det är de. Blommorna är samlade i färgglada huvud och efter några dagar är hela huvudet utslaget. För att få en lång och bra blomning bör de överblommade blommorna tas bort, men se efter så att det inte är knopparna som tas bort eftersom knopp och överblommade blomhuvud liknar varandra men de överblommande blomhuvuden har rätt långa skaft. Verbena som ampelväxt gör sig ofta bättre tillsammans med någon annan växt som lättar upp de numera skarpa blomfärgerna t.ex. rabatteternell eller snöflinga. Verbena är solälskare men får inte torka ut för mycket eftersom de blir ovanligt fula efter ordentlig urtorkning med bruna bladkanter och utebliven blomning. Som ampelväxt är det därför mycket viktigt att de vattnas regelbundet och lämpligen sänks ampeln ner i vatten någon gång för att den ska vara riktigt genomvattnad. En ampel som hänger i skarp sol torkar ur väldigt fort genom att den är utsatt för urtorkning från alla håll. Verbenan gödslas inte för mycket eftersom de då ofta ger onödligt mycket blad och sämre blomning. Både kantverbena och hängverbena är fleråriga växter och hängverbena förökas oftast bara med sticklingar medan kantverbena bara frösås. Men de kan alla både frösås och förökas med sticklingar. Övervintring sker i vanlig rumstemperatur så ljust som möjligt och vattnas regelbundet.

 

 
Den högväxta jätteverbenan besöks gärna av fjärilar.

 

Några Verbena-arter kan också odlas som perenna växter i vårt land. Jätteverbenan (Verbena bonariensis) kan bli uppåt 2 meter hög på en styv stjälk från Sydamerika som kan övervintra på skyddade ställen och frösår sig ibland. Den tål ovanligt mycket torka och kan övervintras i källare under vintern för att de lättare ska överleva. Violverbena (Verbena rigida) säljs ibland som utplanteringsväxt med sina knölformiga jordstam, kan också övervintras i källare och ev. även på friland i de sydligaste delarna av vårt land. Doftverbena (Verbena canadensis) är en kortlivad perenn växt med mörkt lilarosa blommor som oftast odlas som ettårig växt och säljs ibland som utplanteringsväxt. Det är inte ovanligt att dessa arter blandas ihop och får felaktig namn när de säljs i butik, eller kanske till och med är vanligare med felaktiga namn än med korrekt namn.

En verbena är helt härdig i vårt land och det är blåverbena (Verbena hastata) från canada med små mörkt lila blommor. Jag har haft den några år och den förökar sig och blir större och dessutom frösår den sig gärna.

Läkeverbena (Verbena officinalis) har sedan länge odlats i Europa som läkeväxt. Det är en ettårig eller kortlivad perenn med små ganska oansenliga rosalila blommor. Jag har provat den några gånger men den har svårt att övervintra för mig. Den har rostbruna stjälkar och därigenom kommer namnet järnört. Enligt signaturläran skulle den därför kunna läka sår som orsakats av järnvapen. Läkeverbenans forna användning som läkeväxt är nu mycket urvattnad och används numera nästan bara litet som urindrivande medel. Släktnamnet Verbena kommer från Romarriket och användes för alla olika växter som brukades vid religiösa ceremonier t.ex. lager, myrten, tamarisk och verbena, som egentligen kan översättas till ris.     

 

Av: Bjornen

Datum för publicering

Anmäl
2007-05-28 18:47 #1 av: Bjornen

Tidigare publicerad i tidningen Dalabygden, där jag varje vecka skriver trädgårdsartiklar.

Anmäl
2007-05-29 00:36 #2 av: elenor

Tack för den fina artikeln om Verbenor, Bjornen!

Är de släkt med Lantana? Tycker att de liknar varandra litet.

Anmäl
2007-05-29 09:08 #3 av: Bjornen

Lantana hör också till Verbenaceae.

Anmäl
2007-05-31 20:49 #4 av: Christina

Fina bilder också. Och mycket bra råd om vad man ska tänka på när man har blommor i hängande amplar. Jag har alltid ett par amplar som hänger vid min förstubro i full sol. Jorden torkar till en hård torr klump och vid vattning ovanifrån rinner vattnet runt omkring denna klump och ut igenom hålet i botten av ampeln.

Det tog mig någon vissen växt - minst - innan jag förstod att göra som du säger: sänk ner i krukan i vatten en gång i veckan så att jorden får suga åt sig vatten.

Anmäl
2007-06-19 16:31 #5 av: Mervi

Jätteintressant. Den som är härdig skulle jag vilja ha, måste kolla på planstkolorna. Jag brukar ha verbenor i ampel men lyckas inte så bra med dem, kanske jag är slarvig med vattningen.

Anmäl
2007-06-19 16:33 #6 av: Mervi

När vi var i Turkiet så växte den en sort som liknar verbena, stora buskartade växter, jättefina var de.

Anmäl
2007-06-19 17:05 #7 av: Bjornen

Verbena tål inte urtorkning och särskilt viktigt i amplar eftersom det torkar från alla håll.

I Turkiet finns ju lite större möjlighet att övervintra andra arter än hos oss och det finns flera andra arter som jag inte beskrivit som tål lite frost och övervintrar.

Anmäl
2007-06-19 17:48 #8 av: flaxss

tack för infon ,, jätte bra info

 mig egen jätteverbena på friland blommar jätte fint små gulliga blommor . min tål ca -15c -17c . så min är väl en av dom som är mer härdiga .

 

är det dina egna blommor på bilderna ?? tyckte dne orange va fin vet du vilken namn dne har ??  

Anmäl
2007-06-19 20:38 #9 av: Bjornen

Det sådana jag säljer av och jag vet inte vad den heter, men säkert är det en namnsort. De är ju sticklingförökade alla hängverbena.

Jätteverbenan har övervintrat även hos mig någon gång, trots zon 6. Den ska dock ha lagom fuktigt även på vintern. Även självsådda fröplantor blommade förra året på friland. De kan övervintras inomhus men även då ska det vara lagom fuktigt. 

Anmäl
2007-06-19 21:00 #10 av: Åsa S

Fast de har börjat stöka om bland Verbena släktet har jag upptäckt i SKUD, flera av Verbenorna har placerats till släktet Glandularia ex. Verbena x hybrida ska nu heta Glandularia x hybrida, vet inte varför botanikerna bestämt sig för att krångla till det bland Verbenorna.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.