Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rabatter, perenner och annueller.

Trädgårdsnattviol

2007-06-24 00:10 #0 av: Bjornen

Den nästan vilda trädgårdsnattviolen blommar nu för fullt i utkanterna av trädgårdarna med sin underbara kvällsdoft.

 
I många gamla trädgårdar finns det svagt rosa eller lila blommor av trädgårdsnattviol (Hesperis matronalis). Även en nästan helt vitblommande sort kan upptäckas ibland. Många gånger har de flyttat från trädgården och växer mest i utkanten eller strax utanför trädgården. Vid komposten trivs de särskilt bra och den är en fin växt som minskar insynen från komposten och om dofterna inte är särskilt goda från komposten, så döljer blomdoften oangenäma lukter.
På goda jordar kan plantorna bli riktigt yviga och uppåt dryga metern höga. På stora plantor är det lätt att bryta av grenar och för att de ska vara som finast bör man undvika att gå nära plantorna eller rensa alltför flitigt vid uppväxta plantor. Särskilt på kvällen doftar blommorna mycket och de besöks ofta av fjärilar som hämtar nektar ur blommorna. Eftersom den doftar gott på kvällarna är det tänkt att nattfjärilar ska besöka blommorna då de leds mest av blomdoften. Men även vanliga dagfjärilar besöker gärna blommorna under varma sommardagar.
Ursprungligen växer den vild i Italien och har därifrån spritt sig till norra Europa, och vi får dem från England. Den är ofta tvåårig eller kortlivad som planta, men genom bortklippning av överblommade blomstjälkar kan den lättare bli mera långlivad. Liksom alla tvååriga växter blommar de först efter en övervintring och om den blommar för rikligt utarmas rötterna så att den dör efter blomningen. Den har dock lyckats sprida sina frön från de små ärtskidorna. Genom nedklippning av överblommande blommor blommar den ofta om och man kan därför ha blomning långt fram under sommaren och hösten.
Den har med säkerhet odlats i vårt land åtminstone sedan 1600-talet. I slutet av 1600-talet infördes sorter med dubbla blommor. Dessa sorter är idag ovanliga och jag har aldrig sett något dubbelblommande exemplar. De dubbelblommande sorterna är svåra att så utan bör förökas som delningar och eftersom den har lite tendens av att vara tvåårig är de svåra att bevara under längre tid. Däremot är de vanliga enkelblommande sorterna lättodlade. De kan dock vara svåra att hålla kvar på samma ställe i rabatten. En noggrann rensning innebär ofta att de försvinner, utan man ska låta nya plantor komma upp. Detta innebär att plantorna ofta byter plats och kommer på olika ställen i trädgården.
De trivs bäst på lite tyngre och någorlunda välgödslade jordar, men kan leva även på den magraste sandjorden. De blir dock inte så praktfulla som på välgödslad jord. De är enkla att så med frön och mindre plantor kan lätt flyttas. Däremot kan det vara svårt att flytta större plantor med sin svaga pålrot. På våren kan man även ta sticklingar genom att man försiktigt tar en rosett från plantan och dessa bör planteras i kruka innan den planteras ut i rabatten. En vanligt odlad släkting är den lågväxta lövkojan som den liknar i både växtsätt och rotsystem.
Trädgårdsnattviolen fungerar också bra som snittblomma och blommar länge i vas särskilt om de tas relativt knoppiga, dock bör de putsas då och då för att ta bort vissna skräpiga blommor.
Förutom som prydnadsväxt har trädgårdsnattviol även odlats som ätbar växt. Både blad och blommor har använts i sallader med sin skarpa senapssmak och blommorna även som garnering. Bladen innehåller mycket C-vitamin och torkade blad har använts som förebyggande medel mot skörbjugg. Om man äter lite för mycket av trädgårdsnattviol kan den ibland förorsaka kräkningar. Även som läkeväxt har den använts och ingick i en sirap för att bota envis hosta och andra lungproblem.
Anmäl
2007-06-24 00:14 #1 av: Bjornen

Just nu fungerar inte min dator som jag vill och jag kan tydligen inte lägga in bilder och text utan jag får välja någondera.

Anmäl
2007-06-24 00:30 #2 av: Bjornen

Inga bilder tycks gå att publicera.

Anmäl
2007-06-24 02:22 #3 av: Bjornen

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Dalabygden under förra året.

Anmäl
2007-06-24 02:39 #4 av: Bjornen

En  av naturens nycker med denna färgkombination på trädgårdsnattbiolen.

 
 

 

 

 

 

Anmäl
2007-06-25 01:16 #5 av: Christina

Jag fick några plantor en gång för tio år sedan och har nu trädgårdsnattviolen överallt. Den inkräktar inte på livsrummet för andra växter så jag låter den med glädje sprida sig. Lägger in en bild i artikeln.

Anmäl
2007-06-25 01:30 #6 av: Christina
Lyckades inte jag heller. Annat än med en löpsedelsbild. Den hesperis jag har är den enkla syrenlila. Kvinnan som gav mig plantorna kallade den själv för sommarsyren. Vet inte om det är ett dialektalt namn, eller om det bara var hennes egen variant.
Anmäl
2007-06-25 01:46 #7 av: Christina

Nu lyckades jag, även om den bild jag hade till hands inte är den allra bästa.

Anmäl
2007-06-25 10:48 #8 av: Bjornen

Det var bra att det blev någon bild i artikeln när jag inte lyckas få dit någon. Just nu är jag osams med datorn och jag måste skriva alla inlägg i Word först och sedan klistra in dem. Om jag skriver direkt försvinner all text när jag ska publicera texten.

Anmäl
2007-06-25 19:17 #9 av: Margareta

Oj vilken vacker bild, jag känner doften och fick plötsligt habegär till nattviol... jag ÄLSKAR allt med doft...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-07-25 07:55 #10 av: SannaHolmgren

Nu är mina lila plantor igång med att blomma för andra gången denna sommar. Hoppas de kommer igen nästa år också, de doftar så ljuvligt.

Anmäl
2007-07-30 01:38 #11 av: Christina

Mina blommar också för andra gången den här sommaren. De nya blommorna är mindre och kortskaftade från stjälken men de är rikliga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.