Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Portlandrosor

2007-07-04 21:52 #0 av: Christina

Den som letar efter remonterande rosor som också är relativt pålitliga ur friskhets- och härdighetssynpunkt bör ta sig en titt på Portlandrosorna Madame Boll och Madame Knorr.

Portlandrosor är i huvudsak resultatet av korsningar mellan gallicarosor och höstdamascenerrosor. De doftar gott och blommar länge och återkommer med flera flor under säsongen. Klipp bort överblommade rosor så belönas du med en så gott som kontinuerlig blomning från slutet av juni till frost. De är relativt små buskrosor och gör sig mycket bra i rabatter.

 

Madame Knorr
Madame Knorr

 

Vi är flera här på Trädgård iFokus som har berättat om hur stor glädje vi har av våra Madame Boll (ofta kallad Comte de Chambord i Sverige), Madame Knorr och Jacques Cartier - för att nämna de tre vanligast i handeln förekommande Portlandrosorna.

 

Madame Boll
Madame Boll

 

Härdiga till zon 4-5, enligt vissa uppgifter går Jacques Cartier ända till zon 6.

Jag har haft problem med att få Austinrosor att övervintra, men Portlandrosorna har varit helt problemfria. Enda nackdelen kan vara lite veka grenar som inte klarar att bära upp de stora, fyllda blommorna utan kräver lite stöd. Men allteftersom busken växer till sig i ålder och blir mer förvedad blir den också stadigare.

Jag ger dem kogödsel (från påse) och gärna ett lager kompost i slutet av april/början maj när de börjar växa. Sen får de ytterligare en omgång i början av juni. Dessutom en kompostomgång eller ko på påse efter det första större floret i mitten av juli.
Barnbarnet är nytt för året och råkar av någon anledning hamna på många av mina bilder numera.

Barnbarnet är nytt för året och råkar av någon anledning hamna på många av mina bilder numera.

 

De flesta är djuprosa till karminröda men det finns också en vit Jacques Cartier.

Har du några bilder på Portlandrosor? Kanske Jacques Cartier eller någon annan? Lägg gärna in en bild och berätta om dina erfarenheter av rosen.

 

 

Relaterade länkar

Datum för publicering

  • 2007-07-04
Anmäl
2007-07-05 17:49 #1 av: Margareta

Mme Boll tillhör mina favoriter och den har funnits i alla mina tre föregående trädgårdar. I år har jag inte hittat den...ännu.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-07-05 18:36 #2 av: Humlan

Som vanligt en toppenartikel om rosor Christina! Mme Boll har min mor och hon älskar den! Så småningom så kommer den att finnas i min trädgård med! Den med många andra...

Anmäl
2007-07-06 01:17 #3 av: Christina

Glöm inte Madame Knorr som nästan är finare. Egentligen har jag svårt se skillnad, men Knorr är en lite mer fylld.  Synd med det fåniga namnet bara.

Anmäl
2007-07-08 18:48 #4 av: Margareta

Jag skall absolut titta efter Mme Knorr, namnet går ju inte att glömma och det är bra...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.