Det är spännande att själv försöka föröka sina rosor och andra buskar. Sommarsticklingar eller vintersticklingar är två vanliga metoder. En tredje metod är att ta vara på rotskott och den är allra säkrast.
För första gången har jag tagit sticklingar för att föröka mina rosor. Jag valde metoden med sommarsticklingar som man tar från vedartade grenar - se bild.
Vedartad gren med korta årsskott som jag rev av för att ha som sticklingar.
'klack' som ska klippas ned till ca 2 cm.
Klacken på sticklingen kortades ned, om den blev för lite lång, och stacks direkt i jord. Jag satte dem tätt i en plastkruka, tio sticklingar per kruka. Mager torvblandning med lite sand i eller vanlig planteringsjord är lämplig.
Mellan åtta till tio sticklingar får trängas i krukan.
Klippte bort blommor och knoppar och lämnade högst två blad kvar i toppen. Kraften i sticklingen ska gå till att bilda rötter inte till att försörja grönska. Tog också bort taggarna för att lättare kunna sticka ner halva sticklingen i jorden. Jag hade också en burk med rotningshormon, köpt i England i våras, som jag doppade klacken i. Vet faktiskt inte om det ger någon positiv effekt, men ville gärna testa. Rotningen kan ta olika lång tid men vanligt är att sticklingarna rotat sig efter 4-6 veckor. De får aldrig torka ut - vattna så att jorden hålls fuktig men inte blöt så att sticklingarna ruttnar.
Vattna igenom och håll ständigt fuktigt!
På hösten tänker jag plantera dem i en bit av köksträdgården och täcka över med löv. Då ser jag också hur många sticklingar som börjat växa. Om två av tio per kruka tar sig är jag nöjd. Plantorna får stå kvar i "barnkammaren" hela nästa år och först våren därpå kommer de att kunna planteras ut på sina växtplatser. De första åren rekommenderas att man tar bort blommorna för att all kraft ska gå till rotbildning. Jag tog sticklingar från pimpinellen Aïcha, honungsrosen Lykkefund, gallicorna Tuscany och Complicata, frankofurtanan Valamorosen, polyanthan Bonica, damascenan Celsiana, Balsgårdsrosorna Anna och Balder samt alban Suaveolens. Se min rosensida för beskrivning av de olika rosorna. Återkommer och berättar om hur jag lyckas eller misslyckas. Det finns andra metoder att föröka sina rosor: ta vara på rotskott (allra enklast) och vintersticklingar (tas av vedartade grenar). Mina rosor är unga - planterade mellan hösten 04 och hösten 06 - och jag hoppas på rotskott i framtiden. Avläggare - att böja en gren mot marken och få den att rota sig - är ytterligare en metod som jag kommer att försöka med vissa rosor. Någon annan som förökat rosor och har något att berätta? 2 september ser sticklingarna ut så här:
Frankfurter - valamorosen.
Balsgårdsrosen Anna - klätterrosen balder ur samma familj verkar också ta sig. Bonica - polyanthan Lykkefund - den nästan taggfria honungsrosen Gallicarosen Tuscany Superb - som dock har en hel rotskott som kanske blir säkrare att föröka med. Mina två clematis - Warszawaska Nike och alpina verkar också ta sig.
| Av: ChristinaDatum för publicering
|