Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Växthus, uterum och vinterträdgård.

Rengöra växthuset inför vintern

2007-10-02 17:53 #0 av: Christina

Växthuset behöver rengöras ordentligt en gång per år. Förra året gjorde jag det i slutet av oktober. Just när jag plockat de sista tomaterna och vindruvorna. Snart är det alltså dags igen.

Rengöring inför vintern

Mitt växthus har blivit ganska nedsölat med jord och växtdelar under växtsäsongen. Verktyg och spadar och använda krukor finns lite här och var. En grundlig rengöring behövs innan vintern för att få bort sporer och snigelägg, som jag inte vill ska övervintra.

 

Vårvinter eller sen höst är den tid som brukar passa de flesta. I år blev det storrengöring 28 okt. Den tiden passar mig bäst. Nu är de sista tomaterna plockade och alla vindruvor uppätna. Chilikrukorna bärs in till stugvärmen. Några perennplantor står kvar, som jag snart ska gräva ner på friland. Det enda som egentligen står kvar är vinrankan.

 

Jag tvättade väggar ute och inne, renggjorde hyllor, redskap, bunkar och golv. Det finns särskilt växthusrengöringsmedel att köpa som ska förebygga algbildning. Själv använde jag en mild såplösning som jag sprayade på. Gick över stora ytor med långborste och använde en diskborste för hyllorna och vrårna. Sedan sköljde jag efter med vattenslangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Gnuggade i skarvarna

 

Sköljde med strilen

 Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så...

Spola utsidan är kanske en överloppsgärning så här på hösten. Men när man i alla fall håller på och när maken har högtryckssprutan tillhands så...

Rent och snyggt till våren då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

Växthuset insvept av rök från brasan och inne är det nu Rent och snyggt till våren, då jag börjar joxa med jord och krukor igen.

 Kallväxthusets växter  inför vintern

Min vinranka får ordentligt med vatten när bladen börjar gulna och falla. Detsamma gäller alla andra vedartade växter som man vill ska övervintra i kallväxthuset.

 

Vindruvorna och chilin överträffade mina förväntningar. I ett kallväxthus ska jag kunna testodla växter som egentligen inte är härdiga i min klimatzon. Rotsystemet kan behöva täckas med t ex löv eller glasull. Som ett extra skydd mot kylan kan växterna svepas in i fiberduk eller juteväv.

Isolera växthuset

Ett knep för att övervintra växter är att bygga en övervintringskammare i växthuset eller uterummet. Hur varmt det ska vara beror på vilka växter jag vill övervintra. Man kan skapa olika övervintringstemperaturer genom att dela in växthuset i flera odlingskammare. Isolera golvet med frigolit, sätta in en värmefläkt och hänga ett lysrör i taket. Bubbelplast är ett enkelt och bra isolermaterial. Själv avstår jag med tanke på den höga elförbrukning som det trots isoleringsmaterialet skulle medföra att försöka hålla mitt lilla, rätt otäta hobbyväxthus frostfritt.

Drömmen om en vinterträdgård 

För riktiga medelhavsväxter som citrus, lager, oliv, rosmarin, myrten, granatäpple, kamelia, fuchsia m fl som kräver 5-10°C för att klara vintern skulle jag behöva ett äkta varmväxthus eller vinterträdgård. Flera andra växter så som änglatrumpet, afrikas blå lilja, potatisblomma, pelargon, heliotrop vill övervintra i växthus eller uterum vid en temperatur om 10-15°C. En dröm att kunna sitta bland växterna och se ut över snön!

Och så förstås en pool i vinterträdgården! Ska man drömma kan man ta till! Medan man står där och huttrar med vattenslangen i högsta hugg! Och just då egentligen är tacksam att jag inte har större ytor att tvätta. Och att vintern ger mig en paus att tänka över, planera, sortera anteckningar och bilder.

 

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-10-02
Anmäl
2007-10-02 23:03 #1 av: Torparmor

Christina, hur gör du med vinrankan? Låter du den behålla sina blad vid rengöringen och sen plockar bort dom under vintern vartefter dom faller av? Min vinranka har äppelmynta runt fötterna, och i innanför dörren finns en stor citronmeliss. Ska jag klippa ner dem i samband med rengöringen?

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2007-10-03 00:15 #2 av: Christina

Nej - jag viker bara undan vinrankan så gott det går. Bladen får falla av sig självt och sedan beskärs vinrankan kraftigt mellan jul och nyår.

Jag skulle lämna citronmeliss och äppelmyntan ifred. De är väl vissna ner naturligt de också framåt november.

Anmäl
2007-10-03 01:02 #3 av: Torparmor

Jag funderade på det där med snigelägg och ohyra. Vi har myror till och från i växthuset och jag har aldrig sett några sniglar, vi har som tur är inte haft så många i trädgården heller, så det räcker kanske att ta bort allt som vissnat ner i samband med rengöringen.

Jag har fortfarande en tomatplanta som ger frukt och en chilli. Sista vindruvsklasarna ska jag plocka av i helgen och lite mer persilja ska nog åka i frysen. Spar nog ett par veckor till med rengöringen. Har tur så skorstenen från pannan går genom växthuset, så blir det för kallt för att få allt och torka får jag väl fulelda några timmar så skorstenen kan värma upp luften.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2007-10-03 13:18 #4 av: Christina

Jag jag väntar också till sista veckan i oktober i år också. Hoppas på en solig dag så det inte känns för motigt.

Anmäl
2007-10-03 19:54 #5 av: flaxss

man måste komma i håg att äkta medelhavs växter behöver en kylig vinter så som det är i medelhavet där dom växer . en del behöver även frost för att blomma bra  . och en del kan man övervintra i ett kallväxt hus om man bara virar in dom i nån väv

citrus - vinter temp +10c  +15c klara -3c  , kommer från asien

lager -ska ha en vinter temp på  +5c  0c  och klara rejält med frost ner till -8c

rosmarin - funkar på friland i zon 0-2 i 2 med skydd, klarar -17c -15c , inne ska dom ha en vintertemp på -5c 0c +5c .

kamelia - härdig i zon 0-2 klara -15c -22c i zon 2 behövs skydd ibland .öppnade knoppar klara inte frost vill helst övervintra 0c .

oliv - kräver frost för att blomma bra,övervintrings temp  0c -5c .  tål  -15c

granatäpple - härdig i zon 0-1 kräver lite frost på hösten för att somna in - vinter temp -5c 0c +5c

afrikas blå lilja- har jag på friland och är oftast härdiga i zon 0-1(2-4) vill  övervintra +5c är den vintergrön så ska den ha ljuse .

 

 

Anmäl
2007-10-07 22:07 #6 av: Torparmor

Om jag förstått rätt, så kan det största problemen med att övervintra växter i kallväxthus vara värmen på senvintern. Då kan det bli för stora temperaturskillnad mellan dag och natt.

Jag har några av mina växter i tt isolerat hus som jag försöker hålla +5 grader i och som har små fönster. De växter som ska vila mörkt ställer jag på golvet under några bänkar

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2007-10-08 22:44 #7 av: flaxss

värmen under dagen klarar medelhavsväxter . hjälper ju bara till om natten

Anmäl
2007-10-25 13:28 #8 av: Bjornen

Största problemet i kallväxthus är torkan och djup tjäle. En normal vinter kan tjälen gå mer än 2 meter djupt och det kan dröja till midsommar innan den går ur. Ingen snö som isolerar och ingen smältande snö som tinar jorden om man inte vattnar ordentligt förstås.

Oftast är övervintringen mycke bättre på friland där det inte blir så torrt och mindre temperaturskillnad och ev. snö. På vårvintern kan det vara minus 30 på nätterna och plus 30  på dagarna och mycket torr luft. Urtorkning dygnet runt.

Endast växter som är mycket känsliga för vinterfukt klarar vintern bra i kallväxthus som t.ex. dårört.

En rejäl genomvattning på senhösten och tidigt på våren kan rädda växterna i växthuset.

 

 

Anmäl
2007-10-29 18:21 #9 av: flaxss

Björnen -- var bor du ? norr om Sibirien . 2m djup tjäle i ett växthus som inte går ur förens midsommar ?? och +30c på dagen och -30c på nätterna .

 var och besökte ett gammlat växthus som ingen skötte , där inne växte det fikon,kiwi,vindruvor tror inte dom hade klarat den behandligen du skriver . och det var inte i zon 1-2 . och det var ett vanligt kallt växthus .

Anmäl
2007-10-30 10:13 #10 av: Bjornen

Jag bor norr om Falun i växtzon 6. Vintertemperaturer ner till - 42 grader har förekommit. Vanligen är det någon natt temperaturen kryper under 30 minusgrader och vissa år kan det vara tiotals nätter. En vinter höll det under minus 36 grader i nästan 2 veckor. Kring vägar är det inte ovanligt att tjälen går ner till drygt 1½ meter. Skogsbilvägar kan vara avstända på grund tjällossning in i juni månad. Även utomhus kan det finnas tjäle kvar till åtminstone mitten av maj och kanske även längre. Medan andra år kan tjälen vara obefintlig genom tidig snö.

I år har det varit frost varje månad, men skadorna i juli var obefintliga då det var så kort tid temperaturen var under nollstrecket. 

 

Anmäl
2007-10-30 17:20 #11 av: flaxss

ute ja - men kan det verkligen bli så kallt även ui ett växthus ? och så djup tjäle som 2m i ett växt hus . borde det inte va mildare i ett växthus .

Anmäl
2007-10-30 18:28 #12 av: Bjornen

I ett växthus finns ingen snö som isolerar och tjälen går ner djupare vid temperaturskiftningar. Oftast är det i samband med omslag från kallt till blidväder som tjälen vandrar ner på djupet. I ett växthus blir temperaturvariatioonerna större än utomhus. Dessutom är det ofta ett torrare klimat i ett växthus, vilket innebär mindre vatten som håller emot och därför kryper tjälen ner djupare.

Anmäl
2007-10-30 18:43 #13 av: flaxss

hur menar du

varför blir det torrare på vintern i ett växthus ?

och exempel sandjord släpper tjälen snabbre än lerjord, och är det då torr jord i växthuset så borde det bli mindre tjäle då det är vatten som fryser och gör att det blir mer tjäle .  

Anmäl
2007-10-30 21:27 #14 av: Bjornen

Inget höstregn eller snöslask kommer i ett växthus. Normalt vattnas sällan växthus under oktober, då det naturligt kommer relativt mycket nederbörd. I sandjord går tjälen djupare och den släpper tidigare genom att ju mer vatten jorden innehåller desto långsammare sker övergången från is till vatten och tvärt om. Lerjord innehåller mera vatten och tjälen går långsammare ner i lerjorden. Blöt jord uppfattas ofta att den tjälar snabbare än torrare jord, men genom vattnets tröghet att omvandlas till annat tilstånd är det tvärtom. I fuktig jord syns tjälen bättre än i torrare jord och man tror därför lätt att fuktig jord ger djupare tjäle. Men det är tvärtom. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.