Annons:
Etikettlökväxter-knölväxter
Läst 14275 ggr
Christina
2007-09-02 18:41

Plantera lökar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Redan september och det är dags igen att börja planera och plantera för vårens lökväxter.

Snart börjar påsarna med lökar dyka upp i butikerna igen. Det är bra att göra dina inköp tidigt och plantera dina lökar, innan de legat i butiken och torkat in.

Jag börjar nu sitta och bläddra i kataloger för att göra några väl övervägda inköpSkrattandeSedan kommer jag att köpa som en galning på lökrean och plantera även i november, då lökarna reas ut - men det är en annan historia.

När man planterar ska löken ner på ett djup som är 5 ggr lökens höjd. Det brukar stå på lökpåsen hur djupt löken skall planteras. Krokus, scilla, blåstjärna, pärlhyacint och andra som har små lökar ska alltså planteras ganska grunt, medan högre tulpaner, kejsarkronor, narcisser och liknande större lökar skall djupare ner.

Styv lerjord med stillastående vatten är inte lämpligt, annars är lökar inte så kräsna. De utvecklas bäst där jorden är näringsrik och väldränerad, och då kan också lökarna återkomma år efter år.

Med tanke på den växande sorkplågan är det klokt investera i allium och andra lökar som sorkar inte går på i första hand. Allium är ofta ganska dyra men det kan löna sig att sätta dem bland tulpanerna.

Jag planerar stora narcissbestånd på ängen, där det finns gott om utrymme. Kanske också ett par Kejsarkronor. Har aldrig testat dem tidigare. Lite påfyllning av liljor på slänten närmare huset för att njuta av den starka doften om kvällarna.

Vad planerar du ifråga om lökplanteringar? Vilka favoriter har du och vad har du blivit besviken på?

Av: Christina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Christina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Christina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-09-02
Annons:
Ahnna
2007-09-09 02:18
#1

Jag har precis kommit på fötter igen efter att ha legat i rabatten i ett par timmar och planterat lökar. Jag beställde över internet, men har inte vågat titta i affärerna ännu. Jag lärde mig förra året att jag + lökar = dyrt!

De som kom med posten häromdagen var:
Kungsängsliljor - en mix av vita, ljuslila och vinröda med rutor.
Klotlök - allium förstås, min nya favorit! Stark rosa färg.
Azurlök - knallblå allium till min blåa rabatt.
Angelique - storpack rosa tulpaner.
White Emperor - kritvit kejsartulpan.
Perfect Partners - lila/vit blandning som ska växa runt ett träd.

De vita och rosa tulpanerna och Kungsängsliljorna har fått göra varandra sällskap i en ny rabatt, där det hittills bara finns backtimjan, vit och rosa aubretia och kantnepeta planterat. Borde bli en fin färgstämd vår-rabatt med vitt, rosa och vinrött, om allt blommar som det ska i april/maj.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

anki1
2007-09-09 22:12
#2

Jag har köpt kungsängslilja och blå allium, men kunde inte sätta dom pga vädret. Kejsarkrona kanske man ska sätta igen, den jag köpte för länge sedan har aldrig blommat. tulpaner är "rådjursmat", men om jag lyckas att skydda dom får dom vara ifred, när dom blivit sådär 2 dem höga och knoppen är ute, så vill inte rådjuren ha dom längre. små scilla under min hägg ska jag ha mera av, det är så fint och så vårlök.  Jag har frön till vintergäck oxå.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Bjornen
2007-09-10 12:00
#3

Kejsarkrona ska ha mycket näring för att kunna blomma. Den är nog den lökväxt som är mest näringskrävande av alla och om det är för magert blir det inga blommor.

anki1
2007-09-10 16:20
#4

Bjornen, Det är gammal hagmark. där vi har vår tomt. Lerjord, som jag blandat kompostmixat med "köpejord" och så slänger jag på lite gödsel med några års intervaller. tänker nog sätta nya på annan plats.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Christina
2007-09-12 19:18
#5

Idag blev det nedgrävning av 300 narcisser. Har tappat räkningen på hur många jag planterat genom åren. Har en äng på 3-4000 kvm som slukar hur mycket som helst.

Liljor och lite annat ska det också bli.

Ahnna
2007-09-12 20:23
#6

Har "råkat" handla lite fler lökar;

Jan Reus (nästan svart)
Blue diamond (blå)
Blue parrot (blå)
En blandning triumftulpaner (vit, rosa, gul, röd, lila, orange…)
Röda triumftulpaner
Golden Artist (grönstrimmig och orange)
Formosa (grönstrimmig och klargul)
Cummins (lila/vit med fransar)
Swan Wings (vit med fransar)
Triandus thalia (vit orkidénarciss)
Kirgislök (purple sensation)

Fler blir det säkert… Jag känner mig själv…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
Christina
2007-09-13 14:41
#7

Ja det var en hel del. Visst är det roligt köpa lökar. Jag kommer nog att undvika tulpaner i år, eftersom de blir så utsatta i min minjö. Men det finns ju så mycket annat.

Ahnna
2007-09-13 23:04
#8

#7 Har du mycket rådjur? Det finns en hel del här, men eftersom jag har häststaket på 3 sidor av tomten och en väg på den fjärde sidan så håller de sig härifrån. Samt att jag har hundar som vaktar, det hjälper nog det också. I våras fick i alla fall alla lökväxter vara ifred, men jag vet inte om det kanske hjälper ytterligare att det kom upp i närheten av 5000 narcisser och påsk/pingstliljor. De var liksom överallt, så rådjuren tyckte nog inte att det var värt besväret att hälsa på…

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Christina
2007-09-13 23:34
#9

Ja - massor och dessutom dovhjortar som kommer i en flock om tolv. Några få tidigblommande enkla tulpaner har fått vara ifred, men de andra går åt.

Trädgården är omgiven av hasselskog och ängsmark.  Traditionen bjuder att man här sneddar över varandras marker och så vill jag nog att det ska vara. Därför stängslar jag inte in. Ännu. Men självklart har får- och hästägare stängsel runt sina hagar, men de har ju en bra anledning :)

EvaiHöga
2007-09-14 12:23
#10

Igår grävde jag ner tulpan "Green Spring", ett stort antal olika narcisser, kungsängslilja och slutligen hundtandslilja som jag upptäckte först i våras. Hundtandsliljan är ljuvligt vacker tycker jag. Hoppas att den vill växa hos mig. Har fått tag i frö av vildtulpanen Tulipa Sylvestris och sått dem, men det är väl tvivelaktigt om jag lyckas.

anki1
2007-09-16 19:21
#11

Jag försöker att lägga ut sk blå bärnät över mina tulpaner, jag "riggar" upp dom så att de kommer upp lite från marken. eller så lägger jag kompostgaller med lite höjd. Och då kommer rådjuren inte åt dom, när dom blivit ca 2 dm och knoppen är uppe ordentligt, får dom vara ifred för rådjuren. De som finns hos oss vill bara ha små "skott", så de är kräsna av sig.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Christina
2007-09-20 01:00
#12

#Ja det är en bra idé. Får nog ta efter dig och göra någon form av skydd.

anki1
2007-09-20 18:18
#13

Ja visst får du det. En annan bra grej som jag körde med förut, är att sätta kvistar av svarta vinbär eller hägg, för rådjuren gillar inte doften av dem, men numera så går de inte på det längre. Klipp av kvistar som är ca 2 - 3 dm långa stick ner dem intill tulpanerna där du vet att de kommer, så nära dom som möjligt. det tipset läste jag i en trädgårdstidning, precis när vi kommit till vår tomt. Och vi hade då 13 vinbärsbuskar på tomten, de flesta svarta. Hägg har vi oxå 2 st. Den största står precis vid uppfarten på framsidan till tomten. Det blev direkt mitt vårdträd.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Annons:
Christina
2007-09-21 01:04
#14

Har flera häggar och vinbärsbuskar. Intressant och värt att försöka.

Idag upptäckte jag att ett antal av de nyss nedgrävda narcisslökarna på ängen var uppgrävde och rullade fritt omkring. Suck!

catcat69
2007-09-21 12:37
#15

I onsdags var jag och hälsade på en gammal arbetskamrat som driver Tulpanens Hus i Åkeshov,han hade några säckar med narcisser som namnlapparna hade åkt av,jag fick några att gräva ner hemma…..ska bli kul och få se vad det blir av dem. Köpte några tidlösa som ska ner bland rhodarna.

Jag är nu på jakt efter en sen dubbelblommande tulpan som heter Black Hero, min lilla butik ville inte ta hem fler i år och jag vill verkligen HA dem NU!!!! Är det nån som vet var de finns att inhandla gärna i Sthlm´s området. Vet att de finns på Lillafiskaregatansträdgårdsbutik på nätet, men vill gärna titta in i butik också. Stuiffbergen hade de lökarna,nån mer firma?

Torparmor
2022-11-08 09:24
#16

Jag har planterat Kungsängslilja och Guldlök i lökkorgar. Nu har vi fått närmare 70 mm regn, Bör jag ta upp lökkorgarna och låta lökarna torka upp så de inte ruttnar? Vitlök och annan matlök ruttnar ju om det blir för blött


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

Upp till toppen
Annons: