Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lök- och knölväxter.

Plantera lökar

2007-09-02 18:41 #0 av: Christina

Redan september och det är dags igen att börja planera och plantera för vårens lökväxter.

Snart börjar påsarna med lökar dyka upp i butikerna igen. Det är bra att göra dina inköp tidigt och plantera dina lökar, innan de legat i butiken och torkat in.

Jag börjar nu sitta och bläddra i kataloger för att göra några väl övervägda inköpSkrattandeSedan kommer jag att köpa som en galning på lökrean och plantera även i november, då lökarna reas ut - men det är en annan historia.

När man planterar ska löken ner på ett djup som är 5 ggr lökens höjd. Det brukar stå på lökpåsen hur djupt löken skall planteras. Krokus, scilla, blåstjärna, pärlhyacint och andra som har små lökar ska alltså planteras ganska grunt, medan högre tulpaner, kejsarkronor, narcisser och liknande större lökar skall djupare ner.

Styv lerjord med stillastående vatten är inte lämpligt, annars är lökar inte så kräsna. De utvecklas bäst där jorden är näringsrik och väldränerad, och då kan också lökarna återkomma år efter år.

Med tanke på den växande sorkplågan är det klokt investera i allium och andra lökar som sorkar inte går på i första hand. Allium är ofta ganska dyra men det kan löna sig att sätta dem bland tulpanerna.

Jag planerar stora narcissbestånd på ängen, där det finns gott om utrymme. Kanske också ett par Kejsarkronor. Har aldrig testat dem tidigare. Lite påfyllning av liljor på slänten närmare huset för att njuta av den starka doften om kvällarna.

Vad planerar du ifråga om lökplanteringar? Vilka favoriter har du och vad har du blivit besviken på?

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2007-09-02
Anmäl
2007-09-09 02:18 #1 av: Ahnna

Jag har precis kommit på fötter igen efter att ha legat i rabatten i ett par timmar och planterat lökar. Jag beställde över internet, men har inte vågat titta i affärerna ännu. Jag lärde mig förra året att jag + lökar = dyrt!

De som kom med posten häromdagen var:
Kungsängsliljor - en mix av vita, ljuslila och vinröda med rutor.
Klotlök - allium förstås, min nya favorit! Stark rosa färg.
Azurlök - knallblå allium till min blåa rabatt.
Angelique - storpack rosa tulpaner.
White Emperor - kritvit kejsartulpan.
Perfect Partners - lila/vit blandning som ska växa runt ett träd.

De vita och rosa tulpanerna och Kungsängsliljorna har fått göra varandra sällskap i en ny rabatt, där det hittills bara finns backtimjan, vit och rosa aubretia och kantnepeta planterat. Borde bli en fin färgstämd vår-rabatt med vitt, rosa och vinrött, om allt blommar som det ska i april/maj.

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-09-09 22:12 #2 av: anki1

Jag har köpt kungsängslilja och blå allium, men kunde inte sätta dom pga vädret. Kejsarkrona kanske man ska sätta igen, den jag köpte för länge sedan har aldrig blommat. tulpaner är "rådjursmat", men om jag lyckas att skydda dom får dom vara ifred, när dom blivit sådär 2 dem höga och knoppen är ute, så vill inte rådjuren ha dom längre. små scilla under min hägg ska jag ha mera av, det är så fint och så vårlök.  Jag har frön till vintergäck oxå.

Anmäl
2007-09-10 12:00 #3 av: Bjornen

Kejsarkrona ska ha mycket näring för att kunna blomma. Den är nog den lökväxt som är mest näringskrävande av alla och om det är för magert blir det inga blommor.

Anmäl
2007-09-10 16:20 #4 av: anki1

Bjornen, Det är gammal hagmark. där vi har vår tomt. Lerjord, som jag blandat kompostmixat med "köpejord" och så slänger jag på lite gödsel med några års intervaller. tänker nog sätta nya på annan plats.

Anmäl
2007-09-12 19:18 #5 av: Christina

Idag blev det nedgrävning av 300 narcisser. Har tappat räkningen på hur många jag planterat genom åren. Har en äng på 3-4000 kvm som slukar hur mycket som helst.

Liljor och lite annat ska det också bli.

Anmäl
2007-09-12 20:23 #6 av: Ahnna

Har "råkat" handla lite fler lökar;

Jan Reus (nästan svart)
Blue diamond (blå)
Blue parrot (blå)
En blandning triumftulpaner (vit, rosa, gul, röd, lila, orange...)
Röda triumftulpaner
Golden Artist (grönstrimmig och orange)
Formosa (grönstrimmig och klargul)
Cummins (lila/vit med fransar)
Swan Wings (vit med fransar)
Triandus thalia (vit orkidénarciss)
Kirgislök (purple sensation)

Fler blir det säkert... Jag känner mig själv...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-09-13 14:41 #7 av: Christina

Ja det var en hel del. Visst är det roligt köpa lökar. Jag kommer nog att undvika tulpaner i år, eftersom de blir så utsatta i min minjö. Men det finns ju så mycket annat.

Anmäl
2007-09-13 23:04 #8 av: Ahnna

#7 Har du mycket rådjur? Det finns en hel del här, men eftersom jag har häststaket på 3 sidor av tomten och en väg på den fjärde sidan så håller de sig härifrån. Samt att jag har hundar som vaktar, det hjälper nog det också. I våras fick i alla fall alla lökväxter vara ifred, men jag vet inte om det kanske hjälper ytterligare att det kom upp i närheten av 5000 narcisser och påsk/pingstliljor. De var liksom överallt, så rådjuren tyckte nog inte att det var värt besväret att hälsa på...

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2007-09-13 23:34 #9 av: Christina

Ja - massor och dessutom dovhjortar som kommer i en flock om tolv. Några få tidigblommande enkla tulpaner har fått vara ifred, men de andra går åt.

Trädgården är omgiven av hasselskog och ängsmark.  Traditionen bjuder att man här sneddar över varandras marker och så vill jag nog att det ska vara. Därför stängslar jag inte in. Ännu. Men självklart har får- och hästägare stängsel runt sina hagar, men de har ju en bra anledning :)

 

 

Anmäl
2007-09-14 12:23 #10 av: EvaiHöga

Igår grävde jag ner tulpan "Green Spring", ett stort antal olika narcisser, kungsängslilja och slutligen hundtandslilja som jag upptäckte först i våras. Hundtandsliljan är ljuvligt vacker tycker jag. Hoppas att den vill växa hos mig. Har fått tag i frö av vildtulpanen Tulipa Sylvestris och sått dem, men det är väl tvivelaktigt om jag lyckas.

Anmäl
2007-09-16 19:21 #11 av: anki1

Jag försöker att lägga ut sk blå bärnät över mina tulpaner, jag "riggar" upp dom så att de kommer upp lite från marken. eller så lägger jag kompostgaller med lite höjd. Och då kommer rådjuren inte åt dom, när dom blivit ca 2 dm och knoppen är uppe ordentligt, får dom vara ifred för rådjuren. De som finns hos oss vill bara ha små "skott", så de är kräsna av sig.

Anmäl
2007-09-20 01:00 #12 av: Christina

#Ja det är en bra idé. Får nog ta efter dig och göra någon form av skydd.

Anmäl
2007-09-20 18:18 #13 av: anki1

Ja visst får du det. En annan bra grej som jag körde med förut, är att sätta kvistar av svarta vinbär eller hägg, för rådjuren gillar inte doften av dem, men numera så går de inte på det längre. Klipp av kvistar som är ca 2 - 3 dm långa stick ner dem intill tulpanerna där du vet att de kommer, så nära dom som möjligt. det tipset läste jag i en trädgårdstidning, precis när vi kommit till vår tomt. Och vi hade då 13 vinbärsbuskar på tomten, de flesta svarta. Hägg har vi oxå 2 st. Den största står precis vid uppfarten på framsidan till tomten. Det blev direkt mitt vårdträd.

Anmäl
2007-09-21 01:04 #14 av: Christina

Har flera häggar och vinbärsbuskar. Intressant och värt att försöka.

Idag upptäckte jag att ett antal av de nyss nedgrävda narcisslökarna på ängen var uppgrävde och rullade fritt omkring. Suck!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.