Lök- och knölväxter.

Amaryllisen som krukväxt

2007-11-22 11:48 #0 av: Bjornen

En del tips och råd hur man får amaryllisen att blomma fint år från år.

En fin julblomma är amaryllisen, som tidigare ansågs vara en lite dyrare och exklusivare växt. Numera är amaryllisen en relativt billig växt som kan köpas som färdigt andrivna med stora knoppar eller till och med utslagna blommor. De är dock sällan ordentligt rotade i sin kruka eftersom de har troligen planterats ganska nyligen i sin kruka. Därför är plantan lite känslig för urtorkning och i värsta fall kan löken ramla ur krukan och knopparna eller blommorna kan skadas. Amaryllis är en växt som också kan stå sig lång tid i vas och blomningen håller nästan lika länge i vas som när den blommar i kruka. Därför kan en skadad blomstängel sättas i vatten och oftast blir bomningen ändå fin. För att öka stabiliteten kan man försiktigt förstärka stjälken med en pinne som sticks in i den ihåliga stjälken.

Ju större löken är desto flera blommor brukar det bli och det är inte ovanligt att det kan bli tre stänglar med blommor. Blomningen blir därför ganska långvarig eftersom stänglarna brukar oftast komma i tur och ordning. De två första stänglarna kommer oftast ganska tätt och ibland blommar dessa nästan samtidigt. Däremot brukar den tredje stängeln komma lite senare. Normalt kommer bladen efter blomstänglarna och om det blir en tredje stängel kan denna komma samtidigt eller till och med efter bladen. Under blomningen ska amaryllisen vattnas regelbundet men det bör inte stå vatten i ytterkrukan. Blommorna behöver mycket vatten vilket syns ganska tydligt när blommorna står i en vas, hur snabbt vattnet minskar. Efter blomningen tas de överblommade blommorna bort så att de inte eventuellt behöver använda näring till fröbildning. Den gröna stängeln kan stå kvar tills den vissnar om den inte hindrar någon annan blomstängel. Eftersom den är grön hjälper den växten att samla näring genom fotosyntesen och eftersom bladen normalt inte har utvecklats fullt ut är det bra om den får stå kvar. Blomstängeln skrumpnar efter någon vecka och då kan den tas bort eftersom den inte gör någon mera nytta.

Amaryllis är en lättodlad växt och det är väl trevligt att själv kunna driva fram nya blommor till nästa jul eller oftast lite senare. Men för att det ska bli någon blomning nästa år krävs det att man sköter om amaryllisen. Blomningen tar mycket näring ur löken och löken minskar efter blomningen. Men sedan bladen har utvecklats behöver den näring och den ska gödselvattnas regelbundet. Det kan man börja göra även tidigare men eftersom rötterna inte är helt utvecklade är det inte så viktigt i början. Krukan placeras i ett ljust fönster där ser den ut som en bladväxt. Om man inte tycker att den är tillräckligt fin behöver den inte ha den mest framträdande platsen i fönsterbrädet. Den ska i alla fall stå ljust och inte allt för trångt eftersom bladen behöver utrymme och bladen kan skadas om de hanteras lite ovarsamt. Den bör stå i rumstemperatur och hela plantan och löken får aldrig utsättas för frost, ens en liten stund. Efter blomningen får den inte komma i skamvrån utan placeras direkt på en bra plats. Kasta inte den överblommade löken, om du inte vill ha den kvar kan du låta någon granne ta hand om den. Man ser tyvärr alltför många fina lökar som bara kastas.

Hela vintern ska den stå i en ljust fönster och gödslas regelbundet. När frostrisken är över kan den placeras ute i trädgården. Hela krukan kan grävas ner på något ställe i trädgården eller också placeras krukan under någon buske. Under sommaren är inte plantan någon större prydnad utan den kan gärna vara på ett lite mera undanskymt läge och den gillar inte den allra skarpaste solen. Se efter så att den inte får allt för mycket vatten under sommaren utan den ska ha lagom med vatten.

Före frosten tas löken in och förvaras mörkt och torrt. Om du har skött om löken bra har den växt lite på bredden och det finns goda förutsättningar för att det ska bli många blommor. Löken kan tas ur krukan och sedan omplanteras när de första knopparna börjar skymtas. Det är inte nödvändigt att omplantera amaryllisen varje år men det måste finnas utrymme åt löken i krukan. Normalt behöver den dock inte så stor kruka och istället för omplantering kan man fylla på med lite ny jord i krukan.

         

 

  Mer om Amaryllis

  

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2007-11-22
Anmäl
2007-11-22 11:52 #1 av: Bjornen

En något omarbetad artikel ur tidningen Dalabygden strax före förra julen.

Anmäl
2007-11-22 18:13 #2 av: ikna

Se bara upp så inte mördarsniglarna kalasar på löken, när den står planterad lite på "undantag" under sommaren. Min lök var ganska naggad i kanten när jag tog in den i höst!

Anmäl
2007-11-22 19:01 #3 av: flaxss

och hos mig åt sniglarna upp alla mina lökar . va inte alls kul

Anmäl
2007-11-26 22:02 #4 av: Christina

Tack för en bra artikel med tips som jag verkligen ska ta vara på!

Mina julamaryllisar förra året åkte ut i trädgården i april och fick antagligen både för mycket sol och för mycket vatten. Helt enkelt genom att jag glömde var de stod. Men ett par av dem blommade plötsligt i juli - och då fick jag ju syn på dem förstås.

Anmäl
2007-11-28 23:51 #5 av: KerstinP

Några av mina blommade också i somras. Jag hage dem i en balkonglåda på utetrappen.

Anmäl
2007-11-29 00:08 #6 av: KerstinP

Så här såg de ut.

Anmäl
2007-11-29 08:01 #7 av: Tilda-T

Dom är onekligen spektakulära även som sommarblomma!!Skrattande

Anmäl
2007-12-07 20:31 #8 av: Prizma_o_Kristall

Åh, jag har alltid velat veta hur man gör! Vi har 2 gamla lökar här hemma som inte vill blomma. Nästa sommar ska de planteras ut:) Sedan har jag en amaryllis som jag köpte iår, "Orange Souvereign" som den heter. Den har 2 stora stänglar med knoppar. Dessa kommer troligen blomma till lucia. Denna lök ska också ut nästa sommar så förhoppningsvis har vi 3 blommande flerårs amaryllisar här då:)

Tack för en jättebra artikel!

Kramar/Carro

Anmäl
2007-12-08 02:33 #9 av: svava

De Amaryllis som daglivaruaffären säljer, står ju ibland på utsidan. Tappa? dom knoppen om man köper en, nu och har den inne?
Jag har världens tråkigaste blomfönster, och ett ganska varmt rum, Behöver den sprayas.
hur vet man vilken färg det blir. Eller kanske bättre upp, vad heter det olika färgerna.
Det vore jätte roligt att kunna få ha lite fint med blommor, och då är det kanske fint att ha nu till Jul.
Jag är tacksam för tips och råd om ni har lust.

Anmäl
2007-12-08 08:19 #10 av: Bjornen

Amaryllis tål inte frost så finns de utomhus i temperaturer i närheten av noll ska man inte alls köpa dem. Numera finns det många olika sortnamn och många är helt nya för mig. Fråga i butiken efter vilken färg de har. Det måste de kunna svara på annars ska de inte sälja blommor. Blir det fel ska du ha pengarna tillbaka. Amaryllis klarar ganska låga temperaturer särskilt utan blad och blomningen varar längre vid lägre temperaturer. Dock bör det vara åtminstone vara 5-10 grader. Svala temperaturer vid knopptillväxt kan ge långa blomstjälkar. Om de blir för långa är det bättre att skära av dem, men vänta tills första blomknoppen är nästan utslagen. Om det är stora lökar som kan ge tre blomstjälkar kan de senare blomstjälkarna utvecklas bättre om den första blomstjälken används som snittblomma. 

Anmäl
2007-12-08 15:59 #11 av: flaxss

i usda z8 kan amaryllis växa ute om man täcker dom med exempelvis löv och i usda z9-11 växer dom utan problem .

Anmäl
2007-12-08 21:23 #12 av: Maria

Har fått två amaryllisar med knoppar (de är från förra julen) Den ena har en ganska kraftig knopp och lite blad nertill. Ser jättefin ut.

Den andra började bra men nu har det bara blivit enormt långa blad som börjat vika sig och lilla knoppen nertill ca. 5 cm börjar "torka". Det verkar som om bladen har tagit all kraft så idag klippte jag av de flesta. Förmodligen helt fel men jag vill så gärna se om knoppen orkar. Jag har lämnat två kortare friska blad. Så det kan bli...

/Maria

 

Anmäl
2007-12-09 08:12 #13 av: Bjornen

Den amaryllis vi odlar som krukväxt tillhör numera släktet Hippeastrum från Sydamerika och tål inte vårt utomhusklimat under vintern utom i sydligaste Sverige vid extremt milda vintrar (vilket man inte ska räkna med men det kan förekomma övervintring). Däremeot finns det Amaryllis belladonna  som går under namnet Kapamaryllis eftersom den kommer från Sydafrika. Den kan med täckning övervintra i sydligaste Sverige och anses åtminstone vara härdig i Danmark. Den tål lite frost och bör kunna odlas med täckning i södra Sverige.

Det händer att knopparna torkar i ett tidigt stadium, vilket oftast beror på att löken inte har tillräckligt mycket fukt i löken och att den inte har utvecklat tillräckligt mycket rötter för att ta upp tillräckligt med vatten i ett tidigt skede av knopputvecklingen. Om knoppen har börjat torka kan den inte räddas och borttagande av blad innebär sämre förutsättning för nästa års blomning.

Anmäl
2007-12-09 09:55 #14 av: Maria

Attans... Jag kände på mig att det var fel att klippa men nu är det gjort.

Tack för svar i alla fall...

/Maria

 

Anmäl
2007-12-09 15:04 #15 av: flaxss

och den vi odlar som krukväxte är den jag menar , tänkte bara upplysa dig om att dom tål sådant klimat ( och detta händer inte i sverige ) utan bland annat i medelhavsområdet och södra/östra usa där dom då är perenner och blommar vackert under den varma tiden . den som planterar en amaryllis ute i sverige kan inte veta mycket för den kommer garanterat ruttna ihjäl .

Anmäl
2007-12-10 07:58 #16 av: Bjornen

Under vilotiden krävs torka. Jag har stött på några som haft amaryllis ute under vintern och de har överlevt, men då har de hamnat i lövhögen.

Anmäl
2007-12-10 19:37 #17 av: flaxss

mest tur än skicklighet

Anmäl
2008-01-01 15:52 #18 av: EllaLind

Fick av svärmor

Anmäl
2008-01-01 17:07 #19 av: Christina

Den var snygg. Det finns så många färger att välja på idag. Förr såg jag bara de helröda och de helvita i handeln.

Anmäl
2008-02-02 20:37 #20 av: Sara

Så nu ska man ha Amaryllisen som en vanlig krukväxt tills nästa vinter?

 

Anmäl
2008-02-04 09:22 #21 av: Bjornen

Under sensommar eller höst behöver den en viloperiod och ska inte vattnas förrän den vaknar av sig själv igen. Vioperioden kan visserligen flyttas till andra tider också men då krävs det extra belysningar som rubbar årsrytmen dit man vill ha den.

Anmäl
2008-02-04 15:32 #22 av: Sara

Så i augusti lägger jag bara av att vattna den så den får torka ut? Ska man klippa ner bladen då?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.