Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Julblommorna efter julen

2007-12-30 08:56 #0 av: Bjornen

Lite råd och tips hur man ska bevara julblommorna tills de kan placeras ute i trädgården eller hur de kan användas som mångåriga krukväxter.

Våreld eller höstglöd

 

Nu när julhelgen har farit framkanske julgruppen har blivit lite mindre fin och den behöver friseras, om den överhuvudtaget ska vara kvar.

Om julgruppen har stått för nära fruktfatet eller granen har blommorna troligen blommat över lite snabbare. Julstjärnan är säkert fortfarande fin om den har fått lagom med vatten och sluppit drag. Numera kan julstjärnan se likadan ut nästan ända fram till nästa jul. De röda högbladen eller vilken färg den nu har brukar visserligen bli lite bleka och dammiga. Julstjärnan kan därför sparas så länge man vill och den kan försiktigt omplanteras i en vanlig blomkruka. Placera inte julstjärnan så att småbarn kan tugga på den eftersom den är giftig.

Hyacinterna har troligen redan blommat över om det inte kommer flera blomstänglar nerifrån. Den första blomstängeln bör skäras bort. Löken kan sättas om i en ny kruka och placeras på ett ljust och undanskymt ställe och vattnas och gödslas tills löken kan placeras ute i rabatten i vår. Där kan den ge blommor i flera år.

Amaryllisen ska hanteras försiktigt och planteras mycket försiktigt i en ny kruka om den nu inte står i en särskild kruka. Efter blomning klipps blomresterna bort men den gröna stjälken bör stå kvar tills den vissnar och skrumpnar. Endast om den hindrar nya stjälkar att komma fram bör de tas av. Om krukan blir sned och ojämn och plantan riskerar att falla, kan hela stjälken tas av och blommorna sätts i en vas. Blommorna håller nästan lika länge i vas som i kruka. Låt bladen komma fram och ställ den i ett ljust rumsfönster. Sköt om den med vatten och gödselvattna den regelbundet. Nu ska löken ta igen det den har förlorat vid blomningen. Om amaryllisen sköts bra ska löken ha blivit lite större till hösten och då kan den ge ännu flera blommor till nästa jul.

 

 
Saint Paulia eller usambaraviol som kan finnas i större julgrupper kan bli en långlivad krukväxt i mindre soligt fönster. Men då måste de planteras i en egen kruka och skötas som en vanlig krukväxt.

 

Många bladväxter kan användas som vanliga krukväxter efter julen. Murgrönan kan bli en riktigt fin slingerväxt och kan bli riktigt stor. Bladväxterna bör planteras i egna krukor försiktigt och vattnas lagom och placeras i ett ljust fönster. En del har ett dåligt rotsystem och kan behöva lite extra skötsel och extra ljus för att överleva den mörka tiden.

Det används också sticklingar som bara har stuckits ner i julgruppen, dessa har troligen redan vissnat. Om de fortfarande lever kan de sättas i ett vattenglas eller planteras i sandblandad jord och placeras ljust. Om jordklumpen är väldigt torr bör den nersänkas i vatten ett tag så att jorden genomfuktas ordentligt. Om jordklumpen är mycket fuktig bör man låta klumpen torka upp innan man planterar om den i ny kruka.

Rumsen eller andra barrväxter i julgruppen måste hållas lagom fuktiga. Om de torkar ur för mycket brukar de ganska snart dö bort. När en barrväxt slokar då är det mycket bråttom att ge den vatten. Silverek och silvergirland förekommer också i julgruppen. De bevaras så länge de är fina och kan eventuellt planteras i rabatten i vår. En allt vanligare växt i julgrupperna är olika suckulenta växter. De ska helst planteras i sandblandad jord. Bäst är vanlig planteringsjord som har blandats med sand eller köpt färdig kaktusjord eller såjord. De ska stå i väldränerad jord och ska vattnas lite mera sällan.

Julgruppen kan även innehålla härdiga taklökar som kan planteras ute i stenpartiet i vår. Men det finns många olika sorter som kallas taklökar (ibland felaktigt) och en del är mycket härdiga medan andra tål inte närheten av minusgrader. Den vanliga vårelden säljs numera året runt med varierande namn beroende på årstiden. Den förekommer också som julblomma och den kan planteras om i ny kruka och bevaras så länge den blommar. Den är visserligen flerårig som krukväxt, men den lönar sig sällan att försöka få den att blomma om igen.

Tazetten sparar man så länge den blommar och sedan är det dags för komposten. Den är mycket svår att få att blomma om och den övervintrar inte i norra Europa.

 

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2007-12-30
Anmäl
2007-12-30 08:58 #1 av: Bjornen

En tidigare artikel skriven för tidningen Dalaabygden med lite omarbetning.

Anmäl
2007-12-30 14:04 #2 av: pyromanen

Trevlig och högaktuell artikel!

Fjolårets julglöd blommade fint ända till sommaren, sen åkte den ut bakom en buske ihop med andra andra mindre omtyckte krukväxter när vi åkte på semester, och fanns kvar där vind för våg till dottern kom in med den i november och sa att den skulle dö om den var ute på vintern...  Nu blommar den igen!

Anmäl
2008-01-01 17:02 #3 av: Christina

Toppenbra artikel med nyttiga anvisningar för oss alla som vill att de fina julblommorna ska leva fram till påsk - och ännu längre.

Anmäl
2008-01-06 23:44 #4 av: altavista

opps

jag har missat något: vad är en tazett för något (OK, jag vet den är en växt Glad )

Jag har fått en gång en julstjärna att överleva i flera år, den har även blommat, fast på sensommaren. Den blev till sist en ganska spretig liten buske men tyvärr den har inte överlevt när jag har flyttat 

Anmäl
2008-01-07 00:32 #5 av: Bjornen

Tazett (Narcissus papyraceus) är en art av narciss och alltså släkt med pingstliljan som den i viss mån liknar. Den är frostkänsliga och kan endast odlas som krukväxt.

Julstjärnan är en buske och kan bli rejält stor där den har ett varmt klimat.

Anmäl
2008-01-08 16:28 #6 av: Margareta

Tack bjornen - i år skall jag spara alla hyacinter och gräva ner dem till våren - bra tips - har alltid kastat dem för att jag inte vetat!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-02-02 20:31 #7 av: Sara

Ska Amaryllisen stå framme året om?

Har för mig att jag läst någonstans att den ska läggas mörkt och svalt tills det är dags att plantera om den.

Kan tillägga att jag har inga gröna fingrar.

Anmäl
2008-02-04 09:19 #8 av: Bjornen

Amaryllis behöver en violoperiod under hösten då de kan stå mörkt eller ljust men utan vatten. Se även separat artikel.

Anmäl
2008-02-07 07:58 #9 av: rakuLotta

jag fick två jättefina julrosor som julblommor. Men det märktes att de inte trivdes innomhus för de blev bara torra och fnöskiga de blad som blommatöver så att säga, men ett gäng nya tappra kom i mitten ... kände att den aldrig skulle härda ut ända till våren ... så jag planterade helt sonika ut dem i rabatten nu(ska väl tillägga att vi bor söder om Göteborg och här har inte direkt vart nån vinter att tala om...snarare höst) men de ser ut att må bra mycket bättre ute än de gjorde inne.

Hade även ett par plantor i kruka (små suckulenter för stenparti) som stått ute i en rabatt som jag bara glömt bort att få ner i jorden. En hade t.o.m. börjat blomma och en anna vuxit utav bara den. Rötterna hade sökt sig ner i jorden genom de små hålen i krukans  undre...Fantastiskt...det har ju trots allt varit lite minusgrader här emellanåt.

Jag tog i alla fall upp dem och planterare ner dem oxå. Vet inte om det var rätt att göra det när de ändå hade rotat sig lite...det återstår att se. Men håller sig höstvädret så rotar de nog på nya platsen oxå får jag hoppas.

Ja, om det är vårt illa handskande med miljön eller moder jord som har sina naturliga förändringar vet jag inte...men konstigt är det !!!

Läste i tidningen en artikel om att vi skulle få klimat här uppe som södra frankrike....får se vad det blir för växter som gillar det...Skrämmande!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.