Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 19640 ggr
Bjornen
1/18/08, 10:50 PM

Brudorkide

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Brudorkide är en lättodlad växt som blommar under lång tid och till prydnadsvärdet är de relativt billiga. Här kommer lite beskrivning om brudorkiden.

 

Brudorkidé är en av de mest lättodlade orkidéer och de fungerar bra som krukväxt och numera säljs de  året runt. Det är en lämplig presentblomma med praktfulla och hållbara blommor.

Det finns omkring 50 arter av brudorkidéer som alla växer i tropiska Asien och Australien. De är epifyter som lever i regnskogsträdens grenklykor eller andra ställen där det samlas förmultnande växtdelar. Där är det bra ljus och de blir skuggade från den värsta brännande solen. Trots periodvisa regnperioder så rinner allt vatten bort från rötterna och ner till marken. Även torrperioder förekommer och de tål därför att torka ur. Blad och rötter är köttiga och kan därför lagra vatten som kan utnyttjas vid senare torka.

Det latinska namnet är Phalaenopsis amabilis som betyder nattfjärilsliknande och älskling. Den ursprungliga arten är relativt svårodlad och kräver nästan ständigt växthusklimat. Tusentals olika hybrider har framställts och dessa är mycket mera lättodlade än de rena arterna. Blommorna liknar verkligen en fjäril och de förekommer i  grön, vit, rosa eller rödaktiga nyanser. Varje blomma har lång livslängd både som krukväxt och som snittblomma. Blommorna sitter i toppen på en kal stängel och är därför även lämplig som snitt. De kan blomma på vilken tid som helst under året och blomningen kan vara några månader.

Brudorkidén vill ha ljust men bör skyddas från stark sommarsol. Under vinter tål den mycket väl sol och det skadar inte med extra ljus under de mörka årstiderna. De bör vattnas med kalkfritt vatten som enklast fås genom att vatten får stå i ett kärl åtminstone över natten, och då sjunker kalken ner på bottnen. Använd inte avhärdat vatten, eftersom det innehåller för lite näringssalter.

 

Brudorkide

Vattnas en gång i veckan och eventuellt något mera under blomningen. Slå alltid bort eventuellt överskottsvatten efter vattningen. Gödselvattnas varann vecka under sommarhalvåret och övrig tid högst en gång i månaden. Man kan använda särskild orkidénäring eller lika gärna vanlig krukväxtgödsel, men med bara kvarts dos.

Brudorkidén ska inte planteras i jord utan man bör använda något grovt och poröst odlingssubstrat. De har grönaktiga luftrötter som också samlar näring genom luften. Därför är det bra med genomskinliga krukor som ger rötterna ljus, och göm inte krukan i någon förmörkande ytterkruka.

Efter blomningen bör blomstjälken vara kvar. Det kan ibland komma nya blomknoppar från samma stängel och ibland även små skott. Dessa skott kan man försöka sätta i särskilt orkidéjord och då man få fram nya plantor. Förökning av dem svårt, men kan lyckas ibland. Frön brukar inte bildas och om det än skulle bildas frön så är det svårt att få plantor från frön. Fröna på orkidéer är extremt små och det krävs ständig fukt för att fröna ska kunna gro.

Bästa odlingstemperatur är 20-25 grader och de tål under sommaren uppåt 30 grader. Nattetid kan temperaturen vara lite lägre. En tillfällig period med lite svalare temperatur (omkring 15-16 grader) stimulerar knoppbildningen. Hela växten är frostkänslig och temperaturer under 10 grader är olämpliga. Låg temperatur och om det står vatten i bladvecken kan leda till att svampsjukdomar angriper dem och de kan dö.    

Av: Bjornen

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Bjornen', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-01-18
Annons:
Tilda-T
1/19/08, 10:37 AM
#1

Fin beskrivning av en härlig växt som har gett mig mycket blomglädje, kan verkligen rekommenderas och allra helst till den som har svårt att komma ihåg att vattna!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
1/25/08, 10:47 PM
#2

Jag har dem i mängder. Eller mer korrekt - gick runt och räknade - 16 st. Fem är i blom just nu - och de övriga är just i vila. Eftersom jag märker att jag tillbringar mer och mer tid i fritidshuset där vi har vår trädgård, så är brudorkidéer de enda krukväxter jag har i stan. De står där då snällt och bryr sig inte om att de blir försummade långliga tider.

Upp till toppen
Annons: