Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Tidig sådd

2008-01-25 11:23 #0 av: Bjornen

Lite om den första sådden och vilka växter som är bra att så tidigt. Men ha inte för bråttom.

 

 
Paprikafrön som är i ordning att myllas över.

Frökatalogerna börjar komma, som erbjuder både många gamla och nya sorter. Det är lätt att bli inspirerad att börja så många frön, allför tidigt.

Överlag är det inte förrän i mars-april-maj som är en lämplig tid för olika sådder inomhus. Men en del plantor behöver lång tid för att hinna utvecklas till sommaren. Därför går det bra och lämpligt att så några enstaka sorter redan i januari månad. Tidiga sådder kräver nästan alltid extra belysning eftersom solljuset är otillräckligt. Särskilt när det är sådant väder som det har varit hitintills, med dagar då det nästan inte blir ljust på hela dagen.

Innan plantorna har börjat visa sig är det bra om frösådden står relativt varmt. Under den mörka perioden är det lätt att det blir mögel, som kan förstöra groddar och små plantor. Frösådden bör täckas med plast för att hålla fukten, men det är lämpligt att ta bort täckningen någon gång då och för att minska risken för mögelangrepp.   

För frösådder bör man undvika lerkrukor eftersom det blir mycket vattenförluster genom leran. Fröna riskerar då att torka om man inte håller på att fukta jorden. Så i stora krukor och använd gärna fyrkantiga krukor eftersom de kan packas bättre , vilket innebär mindre fuktförluster. Det är bättre att så i stora krukor och plantera om dem när de växt upp en bit. Omskolning av plantorna kommer i en senare artikel.   

Pelargon, fuchsia , hängpetunior är krukväxter som kräver lång växtperiod innan de blommar och om man vill ha den som utplanteringsväxt måste de sås tidigt. Om möjligt bör de också toppas under våren, vilket förlänger tiden till blomningen.

Även en del andra krukväxter som kan odlas till utplanteringsväxter kräver lång utvecklingstid t.ex. olika slingerväxter som klockranka och spanska flaggan. Men slingerkrasse, luktärt, rosenbönor får inte sås förrän tidigast i april. Olika typer av begonior har lång groningstid och behöver också sås tidigt. De har små frön och jorden måste hållas fuktig hela tiden.

En del krukväxter som man endast odlar inomhus finns också som frö att köpa. Många av dem har lång eller mycket lång groningstid. Palmer och andra trädliknande bladväxter kräver fler månader innan fröna gror. Dessa kan det vara lämpligt att så tidigt så att de börjar växa när det blir ljusare och längre dagar. Även andra krukväxter kan sås redan nu, allt beroende om när man vill ha dem blommande eller praktfulla på något vis.

En del små frön säljs som pellets. Då är varje frö placerad i en lerblandning som har formats till små runda kulor. Detta gör att det krävs lite mera fukt för att fröna ska kunna gro. Därför måste frösådd med pellets hållas med jämn fuktighet.

Penséer och violer sås normalt under sensommar eller höst, men de kan mycket väl sås i januari och blommar då till våren. De får inte stå för varmt utan bör odlas i lite svalare utrymmen, men med mycket ljus. De har stor risk att bli långa och rangliga om de står för varmt och med för dåligt ljus. De kan placeras utomhus i bänk tidigt, eftersom själva plantorna tål ett antal minusgrader utan större problem.  

Bland ätbara växter kräver paprika och olika spansk peppar liksom äggplanta lång utvecklingstid, eftersom de växer långsamt. Men så inte tomaterna förrän tidigast i början av mars, annars blir plantorna för långa och svaga. Även rosmarin växer långsamt och bör sås tidigt. Kronärtskocka kräver mycket lång växtperiod och bör också sås tidigt för att hinna utveckla blomknoppar. Normalt är de fleråriga , men i vårt klimat övervintrar de knappast och därför måste vi odla den som ettårig. 

En del perenner som behöver statifieras (frön som bör frysa för gro) bör sås inomhus så tidigt att det fortfarande är vintertemperaturer utomhus. Det är i första hand växter som normalt växer i berg eller fjälltrakter. Olika primulasorter och en del sippor är typiska sorter som oftast behöver frost innan fröna gror. Läs i frökatalog eller på fröpåsarna om de behöver stratifieras, numera brukar sådan uppgifter vara angivna. Så fröna inomhus i sandblandad jord och låt frösådden stå inomhus i en eller två veckor. Därefter placeras plastkrukor ut i snön och låt dem stå ute. Trots att de stått ute under vinter kan det ta lång tid innan det visar sig plantor.

En del vanliga perenner kan blomma redan första året om de sås tidigt, medan andra sorter måste övervintra för att kunna blomma.

 

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2008-01-25
Anmäl
2008-01-25 14:00 #1 av: ikna

Bra tips, nu när det kliar i såfingrarna! Penséer, violer, physalis, chilipeppar och alströmeria har jag redan sått och nu fick jag en oerhörd lust att så paprika, aubergine och kronärtskocka!

Anmäl
2008-01-25 16:31 #2 av: Maria

Åh, vilka bra tips. Fick svar på en massa frågor där. Tack.

/Maria

 

Anmäl
2008-01-25 22:43 #3 av: Christina

Har just återvänt från en resa och längtar nu efter att ta itu med trädgårdsförberedelserna igen. Tack för bra och inspirerande artikel. Har en mängd blommor som jag vill så om igen och andra som ska testas för förta gången.

Anmäl
2008-01-26 20:26 #4 av: anki1

Ska nog prova att så penséer snart. Kan sådden stå på en ingasad balkong nu? Den har västerläge.

Anmäl
2008-01-26 22:36 #5 av: Tilda-T

Precis så har jag också tänkt anki , jag sår dom inomhus och dom får gro och visa sig, sedan ska dom ut på inglasningen. Det borde funka!

Anmäl
2008-01-27 07:58 #6 av: Bjornen

Pense tål en del minusgrader och det viktiga är ljuset. Endast icke avhärdade plantor kan skadas av häftig frost.

Anmäl
2008-01-27 16:53 #7 av: anki1

Jag sätter lådorna intill husväggen, så att de kan få lite "snålskjuts" av värmen inifrån.

Anmäl
2008-02-01 10:01 #8 av: Diana61

Tack för alla bra tips. Här börjar det klia i fingrarna att börja så men jag har en del frön att köpa först.

Anmäl
2008-02-02 17:37 #9 av: Christina
Glöm inte att titta också på artikelserien om Frösådd.
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.