Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Omskolning

2008-04-05 21:32 #0 av: Bjornen

De första frösådderna är kanske i behov av att omplanteras. Här kommer lite råd hur man gör.

Tidiga frösådder har kanske börjat växa och det har börjat bli trångt i krukorna. Det är då dags att skola ut plantorna eller omplantera dem i egna krukor, så att de får större utrymme och kan bli kraftiga plantor.

 

Här har vi känguruäpple med sin två hjärtblad.
Här har vi känguruäpple med sin två hjärtblad.

 

När ett frö gror kommer det ut två hjärtblad ur  fröet. På gräs, lökar och liljeväxter är det bara ett blad som kommer ur fröet, och de kallas därför enhjärtbladiga växter (monokotyledoner). De andra heter därför tvåhjärtbladiga växter (dikotyledoner). Dessa hjärtblad kommer direkt ur fröet och tar sin näring ur fröets lagrade energi. Samtidigt börjar det bildas rötter som samlar näring och vatten ur jorden tillsammans med fotosyntesen från bladen. Sedan kommer nya blad undan för undan. Först sedan det har bildats ytterligare minst två blad börjar plantan kunna klara av en omplantering. En omplantering är en stor omställning för växten. Det bör därför ha utvecklats ett antal sugrötter som kan ta upp vatten och näring. Sedan det har utvecklats totalt 4 blad har det bildats så mycket sugrötter att växten klarar en omplantering bättre. Vissa växter har mycket känsliga groddar (t.ex. bönor) och  omplantering utan att något annat än hjärtblad har utvecklats kan skada toppen, och då utvecklas inga nya blad och plantan dör efter ett tag utan att utvecklas.  De första hjärtbladen kan hos vissa växter vissna ganska fort, medan andra har dem kvar hela livet.

Vid omplanteringen bör man inte vara i direkt sol, eftersom rötterna kan skadas av solen. Vid omplanteringen bör krukklumpen vara torr, så att det är lättare få loss plantorna utan att skada rötterna så mycket. Ta ur hela krukklumpen och dela ut plantorna försiktigt så att rötterna inte skadas i onödan. Fyll krukor med vanlig planteringsjord och sätt ner en planta i varje kruka. Först sedan plantorna har satts i krukorna ska man vattna lite lätt och därefter klämma åt kring plantan lite försiktigt. Om det blir för många plantor kan man sätta en del plantor lite glest i krukor och spara som reserv. Välj alltid ut de finaste plantorna och plantera ut dem först.

De flesta växter trivs bäst i runda krukor, eftersom rotsystemet kan utvecklas lika runt om. Fyrkantiga krukor är däremot mindre platskrävande och de kan placeras tätare och håller därigenom fukten bättre.

Några dagar efter omplanteringen måste man vara noga med vattningen och mycket stark sol bör undvikas. Ibland kan många plantor dö i krukorna. Oftast är det svampsjukdomar som angriper själva rothalsen på plantorna. Tomat, gurkväxter, kål och astrar angrips lätt av olika typer av rothalsröta. Alla plantor med mörka fläckar på stjälkarna ska kastas. Vid fuktig och kompakt jord, dåligt ljus och låga temperaturer är det större risk för svampangrepp. Om man blanda jorden med lite kalk och lite sand särskilt vid själva plantan, kan det motverka svampangrepp.

Ställ plantorna ljust och sköt om dem tills de ska planteras vidare. Var noga med att vända plantorna så att alla plantor och hela plantorna får bra ljus. Det är viktigt att det är balans mellan ljus och temperatur. Höga temperaturer och dåligt ljus gör plantorna långa och gängligare.

En del växter kan hållas låga och kompakta genom att stå länge oskolade. Tagetes och tomat är några sådana som vill ha näringsrik jord. Om de får stå trångt och magert brukar höjdtillväxten hämmas och de blir knubbigare. Om de även får sloka någon gång emellanåt hålls de lätt låga innan de omplanteras. Tagetes kan mycket väl stå oskolade tills blomknopparna har visat sig.

 

Av: Bjornen

Datum för publicering

  • 2008-04-05
Anmäl
2008-04-06 16:31 #1 av: Tilda-T

Jag håller precis på med omskolning nu och undrar om det är fler med mig som blir alldeles kollriga om man måste göra sig av med planten för att det helt enkelt inte finns plats för alla.

Jag känner att jag måååååste bara skola om alla som har kommit upp och det finns ju inte utrymme så det räcker, mitt hjärta blöder när jag måste låta en del stå kvar i sålådan för jag vet vad som kommer att hända med dom så småningom, det blir komposten för mina minsta vänner!Gråter

Finns det någon här som har några bra tips till den som inte vill kasta bort sin bäbisar.?Skrikandes

Anmäl
2008-04-06 17:44 #2 av: Bjornen

Skola om dem tätt i sålådan som reserv eller spar dem kvar i sålådan. Tagetes t.ex. mår bara att stå extremt trångt och gärna lite snål vattning, det håller dem nere och de kan blomma fast plantorna är en knapp decimeter hög. 

Anmäl
2008-04-06 18:40 #3 av: Tilda-T

Tack bjornen jag får ta och sära lite på dom som blir över!

Anmäl
2008-04-06 19:01 #4 av: Shannisen

Men en del fröplantor har två hjärtblad (jättepalettblad t.ex)  just nu, men inte fyra blad

..nu trängs de..jag vill..plantera om dem..frågan är om jag vågar.

Sedan har jag köpt Digitalis och taklök..det syns inte minsta antydan till att komma upp..är de segare än andra fröer?

De är planterade i ett kallrum..uterum..enl. anvisningar skulle de planteras utomhus i krukor.

Anmäl
2008-04-06 21:17 #5 av: anki1

Hur är det med penséer? kan de stå tätt i sålådan eller?  Jag "bredsådde" dem i en liten balkonglåda som står nära väggen och har täckt lite luftigt med gladpack. Fröna är strödda ovanpå jorden. balkongen är inglasad och i västerläge.

Anmäl
2008-04-06 23:43 #6 av: Tilda-T

Jag har precis skolat om mina peenser i egna små fyrkantiga krukor en och en  och räknar med att dom ska hinna bli stora och fina till utplantering i maj!

Anmäl
2008-04-07 10:16 #7 av: Bjornen

Både digitalis och taklök gror bättre vid frysning av frön. De tar ganska lång tid innan de gror. Digitalis tar oftast 3-4 veckor för att gro, men deras frö har lång frövila så en del frön kan mycket väl även gro om 20 år. Jag har inte själv sått taklök men de bör också vara långsamma att gro. 

Pense kan sås ganska tätt. Vid självsådd kan hela frökapseln gro utan att fröna har ramlar ur kapseln. Det är svårare atrt skola om dem om de har såtts för tätt. För bättre groning bör fröna täckas lite grand.

Om plantorna är för små är risken större att de inte klarar omplanteringen. Först sedan de första riktiga bladen har bildats börjar de ta upp näring från jorden. Hjärtbladen bildas huvudsakligen från fröets näring.

Anmäl
2008-04-07 17:28 #8 av: catcat69

Oj, läste om att digitalis gror lättare vid frysning av frö, mina såddes förra året utan nån behandling och de kom upp i massor och jättefort i rumsvärme. Det finns massor av digitalisrosetter som kommer att blomma i år. Men det är bra att få lära sig lite knep om det skulle trilskas nån gång.

Anmäl
2008-04-08 00:54 #9 av: Bjornen

Du har väl plantorn a ute på friland, för rosetterna måste kylbehandlas för att de ska kunna blomma. Det gäller åtmistone den vanliga fingerborgsblomman. Några sydligare arter klarar blomning ändå.

Anmäl
2008-04-08 13:19 #10 av: catcat69

Ja,jag satt dem på plats förra sommaren så de har bott ute hela tiden sen dess.

Anmäl
2008-05-04 16:05 #11 av: GranoStall

Har sått lejongap som det nu börjar bli trångt för i sålådan, men de har bara hjärtblad än så länge. Kan jag plantera om de ändå?

 

Anmäl
2008-05-04 16:49 #12 av: Bjornen

Vänta och ev. gallra i sålådan istället.

Anmäl
2008-05-04 19:37 #13 av: GranoStall

Ok tack så mycket.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.