Annons:
Etikettlökväxter-knölväxter
Läst 15451 ggr
Diana61
2008-04-16 19:25

Tillsätt doft och färger med liljor!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fyll din trädgård med färg och doft genom att plantera liljor.

Av: Geoff Stebbings geoff.stebbings@emap.com

Artikeln kommer från Mars utgåva av tidningen Garden News www.gardeningmags.co.uk

Jag har även lagt till egna ord i artikeln vilket Geoff Stebbings vet om.

Bilderna är mina egna.

Liljor är en avhöjdpunkerna i trädgården, de tillför både färgklickar och dofter till din trädgård och liljor är inte dyra. Man kan driva upp dom i krukor och låta dom komma i blommning innan man sedan placerar ut dom i trädgården där det blivit luckor eller blommning som avslutats och behöver en ny färgklick att fyllas upp platsen med. Det finns så många olika färger, former, dofter och blomnings tider att det alltid finns en lilja för alla.

Bland de första som kommer i blommning är de asiatiska hybrider som har uppräta blommor och ofta doftlösa och är 60-80cm höga. De är dessutom de billigaste att köpa och de lättaste att finna i butikerna. De är lätta att placera i trädgården då de ej tar upp så stor plats och kan lätt passa in överallt, bara man ger dem de förhållandena de kräver och det är att ha rötterna i skugga och blommorna i solen.

Alla asiatiska liljor har stark växtkraft, lätta att odla och tål stark sol mer än andra sorter. Färgskalan är vid, innehållande vitt, rosa, rött och de vanligaste orage och gula liljor samt tvåfärgade som "Lollypop". Dessa liljor är bland de bästa för krukodling och är en bra variant ör de som har lerig jord som annars gör att lökarna ruttnar i marken. På detta sätt kan man rädda löken från att det skall hända.

Dessa "aggresiva" asiatiska liljor bör delas vart annat år och då kan man ta hand om alla de smålökar som bildats och plantera dom separat tills dom börjar blomma, vilket tar ca: 1-2 år. Den enda nackdelen med dessa liljor är att eftersom dom blommar så tidigt på året så får du leva med de bara stjälkarna resten av året medans de dör ned, för att klippa ned dom till marken efter blommningen är ej at rekomendera då de behöver bladverket till att samla upp energi som de drar ner till löken för att ha kraft till nästa års blommning. Vad man kan göra är att planera så att andra blommor tar över naturligt efter att liljan gjort sitt och göms naturligt av de som tar över efter att den gjort sitt. Ett annart förslag är att om man har krukodlat dom och planterat ned hela krukan i marken, kan då lyfta krukorna från rabatterna och förvara dom på annan plats där de kan vissna ned naturligt.

Nästa huvudgrupp av liljor är de orientala som har stora doftande blommor och som oftast är i nyanserna rosa, röt och vitt. Medans de tidigare hybrider hade blommor som blommade sidleds(vågrätt) och hade en stjälk som lutade en aning, medans de numera har korta upprätta stjälkar med uppåtstående blommor och når höjden runt 1m. Dessa passar perfekt i rabatterna och fungerar även bra i krukor.

Trumpet liljorna är de absolut bästa i trädgården, då de lever i många år och blir bara starkare och frodigare för varje år. Den första trumpet liljan man tänker på är "Lilium Regale" (Kungsliljan) med sin äggula mitt i den annars vita lilja. Andra välkända trumpeter är den orange färgade "African Queen" och den rosa "Pink Perfection". Alla är stora och kraftigt växande och kan uppnå höjder på 2m med mer är ett dussintals blommor så kan man inte undvika dom i rabatterna. Om man nu kan missa dessa enorma blommor så kan man Inte missa deras tunga ljuvliga dofter som fyller trädgården. Dessa liljor är aningen för stora för att krukodlas men fungerar utmärkt i trädgården och bör planteras i grupper om 5 eller fler för att göra ett stort intryck och passar utmärkt att planteras ihop med olika buskar och blågröna bladverk som fungerar som en fantastisk bakgrund.

Relaterade länkar

Av: Diana61

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Diana61'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Diana61', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-16

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Annons:
Bjornen
2008-04-17 09:38
#1

De först blommande liljorna är arter som har sin normala utbredning i Europa. Brandgul lilja (Lilium bulbiferum) blommar normalt före midsommar. Det samma gäller saffranslilja (Lilium bulbiferum v. croceum) eller som Linne kallade den Lilium bulbiferum non bulbiferum (lilja med bulbiller men utan bulbiller). Därefter kommer krolliljan som ibland börjar blomma före midsommar. Dessa tre liljor har odlats i vårt land under 1700-talet eller tidigare och de hittas ofta runt gamla gårdar. Brandgul lilja och saffranslilja förekommer sällan i samma trädgård utan de har var sina lokala utbredningar.

aase-andersson
2008-06-04 09:57
#2

Liljor är de blommor som jag älskar mest… Köpte mig trädgårsprogrammet men jag tycker inte jag fattade det helt och hållet. har på baksidan mot söder gjort en utgrävning för huset och fixat så det blev sutteräng. så vi satte dit L-stöd i betong för att jorden inte ska rasa ner. vi ska bygga altan över men det är mycket slänt kvar att odla i, men jag ser inte det andra ser när de planterar sina rabatter, jag vet vilka växter som jag vill ha och jag planterar gärna men planera dom där går jag bet…vill ju ha så lite arbete som möjligt när rabatten är klar. det ska växa vilt omvarann inte i stela grupper..

Christina
2008-06-06 01:35
#3

Tack för inspirerande artikel och härliga bilder.

Har Lililum Regale sedan några år. Tror faktiskt jag köpte dem efter rekommendation från dig Diana. De är helt enorma med sin doft och klarar sig fint där de står mitt bland rosensnåren. Varje år tror jag de dött för mig, men så dyker de snällt upp igen i mina lätt vildvuxna rabatter.

Orientliljorna har jag också. Ska skaffa fler.

MaMaMade
2008-06-06 18:29
#4

Oj så sugen jag blev på att skaffa liljor! Tack för informationen, Diana!

catcat69
2008-06-07 18:59
#5

Liljor är vackra,det är liljebaggarna också och jag har haft drivor med dem,så jag gav upp. Får titta på era istället och drömma om doften. Jo,jag har ju kungsängsliljan kvar hihihi så jag får klämma lite baggar ändå.

Ahnna
2008-06-08 13:36
#6

Hur ser liljebaggar ut? Jag har precis vågat plantera vita orientliljor i en upphöjd rabatt, men jag saknar lilje-erfarenhet. Just nu är jag bara extatisk över att de faktiskt har kommit upp 30-50 cm!

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Annons:
dolfen
2008-06-08 16:25
#7

Baggarna är färgglatt röda och larverna sitter under bladen omgiven av sina fekalier (har jag för mig att det såg ut som plus att någon sa att det var det de var omgivna av).

Diana61
2008-06-12 00:16
#8

Christina, vad roligt att jag kunde insperera dig till att köpa liljor! KUL! Liliun Regale är en av de bästa tycker jag.

MaMaMade, Jag tycker verkligen att du borde prova på några liljor, de borde finnas i allas trädgårdar tycker jag, åtminstonde en.

catcat69, liljebaggar har jag fått jaga i år med, men det är kejsarkronorna som haft mest Förvånad.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Christina
2008-06-25 19:50
#9

Du gräver väl upp och tar med dig det bästa i flytten till Sandviken?

anki1
2008-06-26 00:24
#10

7, jag har dom små rackarna på mina liljor. Finns det nåt sätt att bli av med dom?? Jag plockar allt vad jag kan, och tar död på dom. Plockar av angripna blad med ägg på och slänger i soporna. Ibland offrar jag alla liljorna och knipsar av dom, och slänger dom med. bara så ledsamt att göra det. vad göra annars?

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

anki1
2008-07-09 00:22
#11

I år verkar det som om jag lyckats stoppa angreppen. Min liljor är inte så "baggeskadade"" som de brukar vara. Jag har plockat många  för hand och dödat direkt. Spolat med hårde sråle på larverna och hoppas att de dränktes.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Diana61
2008-08-02 12:05
#12

Christina; Jag håller på och gräver för fullt, för jag har drygt 40 plantor som jag vill ha med mig till Sandviken/Järbo och jag har även ersättnings plantor att fylla upp hålen med efter jag grävt Skrattande

anki1; Angående liljebaggarna så vattnar jag tidigt på våren alla mina liljor med myrr. Liljebaggarna ligger under jorden runt liljorna och väntar på värmen och att liljan skall börja växa så de kan börja klättra upp på dom och starta sin förstörelse. Myrr utblandat i vattnet tar död på de flesta baggarna och du får mycket mindre angrepp på liljorna. Detta förslad fick jag från ägaren av en handelsträdgård som jag praktiserade på för ett par år sedan och det tycks fungera fint.

Annars så kan man odla liljorna i krukor som man sedan gräver ned där man vill ha dom och sedan tar upp och tar bort att jord innan man förvarar dom för vintern och på så vis skaka av eventuella liljebaggar som vill ligga i jorden under vintern.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Caeli
2022-08-27 19:58
#13

Letade information om liljor och hittade denna tråd/artikel. Tyckte den var intressant så jag puttar upp den! 🙂

Har du några liljor i trädgården?

Annons:
MonicaLagerquist
2022-08-28 11:13
#14

Spännande
Har några liljor i trädgården men har ingen aning om vad de heter
Några blå några gula och en massa oranga

Stolt ägare till fem La permer

Pyttelite
2022-08-28 11:20
#15

#13: Intressant och välgjort reportage- väl värt med en repris.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Upp till toppen
Annons: