Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Lök- och knölväxter.

Vår i min trädgård

2008-06-12 16:34 #0 av: Ahnna

Jag gick på upptäcktsfärd i min trädgård i slutet av maj, för att fotografera alla vårblommor och framförallt alla tulpaner. Här är resultatet, som jag hoppas kan ge lika mycket inspiration till andra som det ger mig.

För mig är våren den tid på året då jag planerar kommande vårblommande rabatter. Jag inventerar vad jag har för blommor som kommer tidigt och skriver ner vad jag behöver komplettera med under året. Framförallt tittar jag på mina tulpaner - färgen, storleken, hur bra de matchar de övriga i rabatten - och planerar inför höstens lökinköp. Tråkigt nog har de flesta trädgårdstidningar sina tulpanreportage på hösten, och när våren kommer handlar varenda artikel om sommarens nya frön och nya ettåriga blommor. Så i år beslöt jag mig för att göra ett eget reportage, i min egen trädgård, för att ha inspirerande bilder att titta på när jag planerar inför nästa lökplantering.

Av: Ahnna

Datum för publicering

  • 2008-06-12

 

                   Angelique
                                                                             Angelique

Först fotade jag mina Angelique, som står i en upphöjd rabatt i söderläge precis bredvid husets huvudingång. Rabatten innehåller lökar av Cummins, White Emperor, kungsängsliljor och Triandus Thalia, samt lila aubretia och kantnepeta som också blommar tidigt.

                     Angelique
                                                                             Angelique
                            Lila Cummins med vit fransig kant, vit Triandus Thalia, lila aubretia och rosa penséer
     Lila Cummins med vit fransig kant, vit Triandus Thalia, lila aubretia och rosa penséer

Av en händelse, som jag inte medvetet hade planerat, så blommade de kritvita White Emperor och Triandus Thalia tillsammans i flera veckor, innan aubretian, kungsängsliljorna och Angelique slog ut och ändrade färgskalan mot lila och rosa. Därefter blev hela rabatten starkt lila när aubretian blommade som allra värst samtidigt som Cummins och kantnepetan slog ut och allt annat i rabatten hade blommat färdigt. Som sagt, inte medvetet planerat, men hur vackert som helst!

 

                    Jan Reus och Blue Diamond tillsammans med rödbladig alunrot
                           Jan Reus och Blue Diamond tillsammans med rödbladig alunrot

 

Därefter gick jag till min blåa och lila rabatt, där jag hade planterat ett gäng parrot-tulpaner i "blått" och "svart", men dessa kom aldrig upp. Istället fick Blue Diamond och Jan Reus hålla ställningarna tillsammans med några starkt rosa tulpaner som en tidigare ägare till mitt hus planterade för många år sen. En rödbladig alunrot hjälpte till att hålla färgskalan åt rätt håll, och den gröna mattan av överblommad vintergäck band ihop alla färgklickar.

 

                    Blue Diamond
                                                                             Blue Diamond

 

En ensam mörk klocklilja kom också upp och blev en fin komplementblomma till tulpanerna. Några ljusblå och mörkblå penséer var nyplanterade längs kanten på rabatten och drog så småningom färgskalan mot blått samtidigt som kantnepetan (som fick bo i den här rabatten också) vaknade och slog ut i ljuslila runt fötterna på alla lökväxter.

 

                     Mörk klocklilja
                                                                             Mörk klocklilja

 

Jag fortsatte med att fota de lila "Perfect Partners"-tulpanerna som glädjande nog kom tillbaka för andra året i rad. Det finns inte så mycket att säga om dem, egentligen, de utgör helt enkelt ett underbart blickfång längst bort i trädgården.

 

                     Perfect Partners
                                                       Perfect Partners Runt äppelträdet

 

Dessvärre vet jag inte namnet på alla sorter i blandningen, så om någon vet får de gärna fylla i!

 

                  Den som påstår att tulpaner inte kan bli helt blå har aldrig stirrat ner i svalget på en Shirley!
                         Den som påstår att tulpaner inte kan bli helt blå har aldriG
                                                 stirrat ner i svalget på en Shirley!

 

 

                 Jag har ingen namn på denna sort, men den är otroligt fin och sådär härligt annorlunda!
Jag har ingen namn på denna sort, men den är otroligt fin och sådär härligt annorlunda!
                       
                        Såna här vill jag ha i hundratal nästa år!
                                         Såna här vill jag ha i hundratal nästa år!

 

Därefter gick jag till den andra rundeln som ligger en liten bit bort, också runt ett gammal knotigt äppelträd. Där hade jag planterat Wirosa, Swan Wings, Atlantis och stora lila alliumbollar. Dessvärre blev Atlantis-tulpanerna missfärgade, troligen av den torra våren, så istället för att bli mörkt lila med en vit kant så blev de milt lila med ljuslila kant. Men det fungerade bra ändå med de övriga tulpanerna i planteringen, men jag hoppas att de kommer tillbaka med rätt färg nästa år. Hoppas kan man ju!

 

                     Vit fransig Swan Wings tillsammans med Atlantis och allium
                              Vit fransig Swan Wings tillsammans med Atlantis och allium

 

 

                  Wirosa, som blev planterad där av en slump. Jag visste helt enkelt inte var jag skulle göra av dem!
                                         Wirosa, som blev planterad där av en slump.
                               Jag visste helt enkelt inte var jag skulle göra av dem!

 

Bredvid en stor granitsten, som det har stått ett solur på en gång i tiden, hade jag planterat några lökar Spring Green och Estella Rijnveld. Dessvärre blommar dessa inte alls på samma tidpunkt, men man kan ju inte lyckas varje gång.

 

                   Spring Green
                                                                         Spring Green

 

 

                  Estella Rijnveld, fotograferad vid ett senare tillfälle
                             Estella Rijnveld, fotograferad vid ett senare tillfälle

 

Den eldigaste rabatten i hela trädgården huserar flera tusen lökväxter, från blåstjärnor och vintergäck till tulpaner och allium. På sommaren står 17 röda och rosa rosor i blom där, men hela våren regerar lökarna i rött, gult, orange, mörkt lila och starkt rosa.

 

                    Cilesta
                                                                                      Cilesta
                           Rosa liljeblommande tulpaner som en tidigare ägare planterat
                          Rosa liljeblommande tulpaner som en tidigare ägare planterat
                          Blumex
                                                                               Blumex
                           Golden Artist
                                                                             Golden Artist
                            Formosa
                                                                                 Formosa
                           
                           

 

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-06-13 01:06 #1 av: Christina

Åh så läckert! Du fick mig att gå direkt ut i min egen trädgård och börja planera vad jag ska plantera till hösten. Har haft svårt med tulpaner pga av rådjur och dovhjortar, men nu vill jag försöka igen.

Anmäl
2008-06-13 11:34 #2 av: Ahnna
Jag har i och för sig staket på tre sidor av min trädgård, så jag har inte haft några besök av rådjur vad jag vet, men jag har planterat tidiga narcisser (téte-a-téte) lite varstans bland tulpanerna. De blommar precis när tulpanerna är på väg upp och hinner vissna ner innan tulpanerna slår ut, så de "stör" inte färgskalorna. Förhoppningen är att om något rådjur kommer på besök så ska narcisserna avskräcka ifrån att äta tulpanerna - ett experiment som jag inte har en aning om huruvida det fungerar, men hittills så har ju tulpanerna fått vara ifred i alla fall. Cool

Sajtvärd för Medeltiden iFokus

Medarbetare på Galopp iFokus

www.stuteriprecious.se

Anmäl
2008-07-11 15:34 #3 av: Hirit

Alla blommorna är jättefina, de som ser lite fransiga ut i kanterna tycker jag var festliga. De skulle vara skoj att ha i rabatten.

Färgsättningen här tycker jag är alla tiders så vacker speciellt den med Lila Cummins med vit fransig kant, vit Triandus Thalia, lila aubretia och rosa penséer./ Jan Reus och Blue Diamond tillsammans med rödbladig alunrot.

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.