Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Rossorter

Dagens ros - Frühlingsduft

2008-06-22 22:51 #0 av: Christina

Frühlingsserien presenterades under sena 1930 - 1940-talet. En rad pimpinellrosor som bildar tämligen stora, höga och breda buskar. Ingenting för rabatten utan gör sig bäst fristående.

Serien Frühlingsrosor togs fram av förädlaren Kordes och omfattar också Frühlingsgold, Frühlingsmorgen och Frühlingszauber.

Den mest populära är Frühlingsduft - den som jag också har själv. Som namnet antyder -Frühling=vår på tyska - är de tidigblommande. Hos mig i zon 3 i Stockholms skärgård kommer den i blom mot mitten av juni och blomningen varar tre-fyra veckor. Enstaka blommor dyker upp mot slutet av sommaren också. 

Den här pimpinellserien togs fram genom att korsa pimpineller med tehybrider för att få vackra och fyllda blommor. De är också  relativt krävande vad gäller jordmån och är ingenting för det torra och magra läget, där man gärna annars tycker pimpineller kan klara sig. Härdig är den till zon 5.

 

Bilden ovan är rättvisande vad gäller färgen på blomman.

Har din pimpinell väl en gång etablerat sig, så klarar den sig utan nämnvärd skötsel.

Ska inte beskäras, bara gallras när den ser risig ut.

Min Frühlingsduft har jag fått vänta länge på. Den planterades september 2004 och gav första året ingen blomning och året därpå enstaka blommor nedtill. I år exploderade den! Var värd att vänta på.

Relaterade länkar

  • Fler bilder på min Frühlingsduft

Av: Christina

Datum för publicering

  • 2008-06-22
Anmäl
2008-06-23 12:57 #1 av: Bjornen

Som många moderna pimpinellhybrider tycker jag inte de blir något vidare bra och felet verkar vara att de är okulerade. Det är svårt att få dem fina nertill. De vill gärna bli spretiga och fryser tillbaka och hekla grenar kan dö under sommaren. Nu kan det vara mitt bistra klimat (zon 6) som gör dem mindre bra.

Anmäl
2008-06-24 01:49 #2 av: Christina

Jag är ganska nöjd med formen just nu. Buskaget består av två buskar som planterades 60 cm från varandra. Största problemet är att grenarna lägger sig ned under tyngden av blommorna.

Jag är mycket nyfiken på hur återblomningen blir i år. Förra året blev den hyfsad, men då gjorde jag mig besväret klippa bort alla vissnade blommor. Hinner jag i år gör jag detsamma. Ev bara på halva busken för att notera om det blir någon skillnad.

Fryst tillbaka har den inte gjort hos mig, men som många andra buskar blir det nog dags att gallra lite bland grenarna nästa vår för att få in luft och ljus. Ibland gallrar jag redan på hösten eftersom jag inte skulle hinna med alla buskar annars.

Anmäl
2008-07-24 20:18 #3 av: elenor

Otroligt fin ros och med en sådan helt sanslöst härlig doft!

Köpte en förra sommaren och nu när jag läst din artikel, så inser jag att den står alldeles för trångt. Måste försöka tänka ut något annat ställe, som skulle passa den.
Fick bara en handfull blommor detta första år, men den växer starkt. Det känns trist att behöva flytta den igen, för då fördröjs säkert den stora blomningen.

Vad skulle hända ifall man försöker hålla den tillbaka i storlek genom att klippa in skotten varje år? Uteblir den fina blomningen då och blir busken ful i formen?

 

Anmäl
2008-08-07 01:48 #4 av: Christina

Det vanligaste felet med beskärning är att man tar för lite. Stämmer bra för mig. Tror att du kan vara riktigt tuff mot din buske och gallra och forma.

Vanligt är annars att Frühlingsduft blir kal och risig nedtill om man INTE beskär den. Så jag ska gallra lite redan i höst. Sedan i vår klipper jag bort det som ser dött ut som vanligt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.