Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 21978 ggr
Christina
8/7/08, 3:14 AM

Höstsådd av perenner

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dags att börja tänka på hur det ska se ut i rabatten nästa sommar. Varför inte så lite perenner redan nu? Har du några bra tips på perenner som passar för höstsådd?

Många perenner passar bra att höstsås. De sorter som behöver stratifiering (kylbehandling) för att börja gro kan med fördel sås redan nu. I vår finns det så mycket annat att tänka på.

Jag funderar på att så Blå bolltistel och Alpmartorn. Min Rudbeckia - se bilden - har efter tre år inte blivit stor nog att delas och den vill jag också ha mycket mer av. Jättevallmo och riddarsporrar får jag heller aldrig nog av. Det finns så många spännande färger och sorter att välja bland.

Röd rudbeckia

Största risken med höstsådd är att frö och små plantor ruttnar under vinterns och tidiga vårens väta. Jag kommer att så i gamla balkonglådor som jag gräver ner i potatislandet, där det nu finns gott om plats. Täcker inför vintern över med lite löv och gräs.

Den som har fint förberedd plats i rabatten kan förstås försöka sig på att så direkt på plats. Jag gör det aldrig, eftersom jag har för mycket ogräs och vill kunna grovrensa på våren innan jag sätter ut mina nya plantor. På våren kommer jag att ta upp de småplantor som tagit sig och plantera dem i varsin kruka för att de ska vara stadiga och ganska stora med ordentliga rötter. Då klarar de sig bättre i min rätt tuffa miljö.

Har du några sådder under planering? Några perenner att tipsa om?

Här vi skrivit tidigare om Frösådder:

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Annons:
Bjornen
8/7/08, 1:12 PM
#1

Frön som behöver stratifieras är i tidigaste laget att så det räcker med att så dem i oktober.

Christina
8/7/08, 4:33 PM
#2

Det har du säkert rätt i men jag har tidigare gjort iordning och sått redan under augusti. Och det har faktiskt gått riktigt bra.

Betyder att vi har gott om tid att välja fröer och fundera.

Torparmor
8/8/08, 4:28 PM
#3

I mellansverige brukar det alltid bli någon eller några dagar med frost som sen släpper. Då brukar jag så. Det går att så de flesta perenner och en hel del grönsaker Särskilt de grönsaker som tar lång tid på sig på våren. Morötter, palsternackor och persilja.


Låt dagen idag bli din bästa hittills!

annalina
8/8/08, 4:38 PM
#4

Jag tänker så de frön av Höstvädd som börjar "mogna" nu. Sedan blir det fler perenner allt eftersom de kommer. Jag ska så dem i plastkrukor. (Dock inte svart som kan bli för varma när solen lyser på dem)

Så här gör jag:

Lägg stora leckulor i botten på krukan. Fyll på med såjord. Vattna. Lägg i fröna och pyttelite jord mellan strös på. Ta lite jord mellan tummen och pekfingret bara och strö över. Sedan ställer jag dem ute under tak, invid en husvägg eller under en tät buske. Är det torrt så trär jag på en plastpås med hål i. Se till att jorden är fukig men inte blöt.  Ev. måste en omplantering göras om planterna vuxit så att de trängs i krukan, annars inte.

Innan frosten kommer så gräver jag ner krukan/orna i jorden i rabatten. Till våren kan de små liven sedan planteras ut där jag vill ha dem. Viktigt att man märker krukorna med innehåll.

Jag brukar klippa remsor av mjölkpaket som säljs i plastförpackningar! Blir billigt och bra!

Frön som bhöver en köldknäpp för att gro visar sig först på våren så det gäller att ha tålamod!

Lycka till!!

Christina
8/10/08, 1:04 AM
#5

Låter bra! Det är så vansinnigt roligt att till våren ha egna perennplantor att fylla ut i rabatterna med.

Hekla
8/10/08, 10:51 PM
#6

Jag ska testa att så Solbrud, Bolltistel, myskmadra, akleja och tovsippa…. Vi får se hur det går!

Annons:
annalina
8/11/08, 2:28 PM
#7

Det vore kul att få höra hur resultatet av era perennfröodlingar blev!

Vi kan väl återkomma till våren och berätta om våra erfarenheter!

Christina
9/7/08, 3:03 AM
#8

Ja - tycker också att uppföljningen är det mest intressanta. Då kan vi dela med oss av vad som blev lyckat. Och vad som inte gick alls. Och kanske få reda på hur vi borde ha gjort.

anki1
9/7/08, 10:47 PM
#9

Jag har precis tömt ut en blomlåda som jag hade pelargoner på "grönbete" i  Och där skulle jag nog kunna så lite frön i höst.. Lådan får då stå kvar på landet. kanske i vårt "diskeri".

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Christina
9/7/08, 10:54 PM
#10

Har du bestämt dig för vad du ska så?

SannaHolmgren
9/16/08, 12:57 AM
#11

Hur ser blå bolltistelfrön ut? Är det hela "penseln" eller är det nåt litet inuti? Vill också så den.

Bjornen
9/16/08, 2:12 AM
#12

Bolltistelfröet består av två delar nämligen "penseln" som gör att fröet kan flyga och andra hälften är själva fröet. Själva fröet är ungefär hälften. Normalt är det svårt att skilja själva fröet från "flygorganet".

mariaa00
9/18/08, 7:54 PM
#13

Ang röd Rudbeckia så planterade jag det i våras. Köpte tre stycken som jag grävde ner… men det enda som hända var att de blev mindre och mindre med tiden… såg ut som om de var uppätna… men de kom aldrig ens i närheten till blommning… så nu antar jag att de absolut inte kommer att överleva vintern och ta sig… eller så är det just det de gör…Cool Men är det kanske större chans att de överlever om man köper planter nu… eller de kanske inte ens säljs nu…  

Har fått för mig att röd Rubeckia inte ska vara så goda för små djur (kan i och för sig vara mördarsniglar som varit på dem) och att de ska vara relativt lättodlade.

Annons:
Christina
10/19/08, 3:21 PM
#14

Jag har inte lyckats särskilt bra med mina röda rubeckior. En stor planta som planterades för två år sedan återkommer visserligen, men har inte blivit kraftig nog att delas. Ska köpa några till i vår och testa om mitt ex kanske bara står fel.

Upp till toppen
Annons: