Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Fröer och frösådder

Höstsådd av perenner

2008-08-07 03:14 #0 av: Christina

Dags att börja tänka på hur det ska se ut i rabatten nästa sommar. Varför inte så lite perenner redan nu? Har du några bra tips på perenner som passar för höstsådd?

Många perenner passar bra att höstsås. De sorter som behöver stratifiering (kylbehandling) för att börja gro kan med fördel sås redan nu. I vår finns det så mycket annat att tänka på.

Jag funderar på att så Blå bolltistel och Alpmartorn. Min Rudbeckia - se bilden - har efter tre år inte blivit stor nog att delas och den vill jag också ha mycket mer av. Jättevallmo och riddarsporrar får jag heller aldrig nog av. Det finns så många spännande färger och sorter att välja bland.

Röd rudbeckia

 

Största risken med höstsådd är att frö och små plantor ruttnar under vinterns och tidiga vårens väta. Jag kommer att så i gamla balkonglådor som jag gräver ner i potatislandet, där det nu finns gott om plats. Täcker inför vintern över med lite löv och gräs.

Den som har fint förberedd plats i rabatten kan förstås försöka sig på att så direkt på plats. Jag gör det aldrig, eftersom jag har för mycket ogräs och vill kunna grovrensa på våren innan jag sätter ut mina nya plantor. På våren kommer jag att ta upp de småplantor som tagit sig och plantera dem i varsin kruka för att de ska vara stadiga och ganska stora med ordentliga rötter. Då klarar de sig bättre i min rätt tuffa miljö.

Har du några sådder under planering? Några perenner att tipsa om?

Här vi skrivit tidigare om Frösådder:

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

 

 

Anmäl
2008-08-07 13:12 #1 av: Bjornen

Frön som behöver stratifieras är i tidigaste laget att så det räcker med att så dem i oktober.

Anmäl
2008-08-07 16:33 #2 av: Christina

Det har du säkert rätt i men jag har tidigare gjort iordning och sått redan under augusti. Och det har faktiskt gått riktigt bra.

Betyder att vi har gott om tid att välja fröer och fundera.

 

Anmäl
2008-08-08 16:28 #3 av: Torparmor

I mellansverige brukar det alltid bli någon eller några dagar med frost som sen släpper. Då brukar jag så. Det går att så de flesta perenner och en hel del grönsaker Särskilt de grönsaker som tar lång tid på sig på våren. Morötter, palsternackor och persilja.

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2008-08-08 16:38 #4 av: annalina

Jag tänker så de frön av Höstvädd som börjar "mogna" nu. Sedan blir det fler perenner allt eftersom de kommer. Jag ska så dem i plastkrukor. (Dock inte svart som kan bli för varma när solen lyser på dem)

Så här gör jag:

Lägg stora leckulor i botten på krukan. Fyll på med såjord. Vattna. Lägg i fröna och pyttelite jord mellan strös på. Ta lite jord mellan tummen och pekfingret bara och strö över. Sedan ställer jag dem ute under tak, invid en husvägg eller under en tät buske. Är det torrt så trär jag på en plastpås med hål i. Se till att jorden är fukig men inte blöt.  Ev. måste en omplantering göras om planterna vuxit så att de trängs i krukan, annars inte.

Innan frosten kommer så gräver jag ner krukan/orna i jorden i rabatten. Till våren kan de små liven sedan planteras ut där jag vill ha dem. Viktigt att man märker krukorna med innehåll.

Jag brukar klippa remsor av mjölkpaket som säljs i plastförpackningar! Blir billigt och bra!

Frön som bhöver en köldknäpp för att gro visar sig först på våren så det gäller att ha tålamod!

Lycka till!!

 

Anmäl
2008-08-10 01:04 #5 av: Christina

Låter bra! Det är så vansinnigt roligt att till våren ha egna perennplantor att fylla ut i rabatterna med.

Anmäl
2008-08-10 22:51 #6 av: Hekla

Jag ska testa att så Solbrud, Bolltistel, myskmadra, akleja och tovsippa.... Vi får se hur det går!

Anmäl
2008-08-11 14:28 #7 av: annalina

Det vore kul att få höra hur resultatet av era perennfröodlingar blev!

Vi kan väl återkomma till våren och berätta om våra erfarenheter!

Anmäl
2008-09-07 03:03 #8 av: Christina

Ja - tycker också att uppföljningen är det mest intressanta. Då kan vi dela med oss av vad som blev lyckat. Och vad som inte gick alls. Och kanske få reda på hur vi borde ha gjort.

Anmäl
2008-09-07 22:47 #9 av: anki1

Jag har precis tömt ut en blomlåda som jag hade pelargoner på "grönbete" i  Och där skulle jag nog kunna så lite frön i höst.. Lådan får då stå kvar på landet. kanske i vårt "diskeri".

Anmäl
2008-09-07 22:54 #10 av: Christina

Har du bestämt dig för vad du ska så?

Anmäl
2008-09-16 00:57 #11 av: SannaHolmgren

Hur ser blå bolltistelfrön ut? Är det hela "penseln" eller är det nåt litet inuti? Vill också så den.

Anmäl
2008-09-16 02:12 #12 av: Bjornen

Bolltistelfröet består av två delar nämligen "penseln" som gör att fröet kan flyga och andra hälften är själva fröet. Själva fröet är ungefär hälften. Normalt är det svårt att skilja själva fröet från "flygorganet".

Anmäl
2008-09-18 19:54 #13 av: mariaa00

Ang röd Rudbeckia så planterade jag det i våras. Köpte tre stycken som jag grävde ner... men det enda som hända var att de blev mindre och mindre med tiden... såg ut som om de var uppätna... men de kom aldrig ens i närheten till blommning... så nu antar jag att de absolut inte kommer att överleva vintern och ta sig... eller så är det just det de gör...Cool Men är det kanske större chans att de överlever om man köper planter nu... eller de kanske inte ens säljs nu...  

Har fått för mig att röd Rubeckia inte ska vara så goda för små djur (kan i och för sig vara mördarsniglar som varit på dem) och att de ska vara relativt lättodlade.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.