Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 18143 ggr
Bjornen
11/24/08, 9:43 AM

Advents- och julblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Om en vecka är det advent och många köper olika julblommor. Här kommer lite råd och tips för inköp och skötsel.

 Snart hyacinter.

Nu på söndag är det första advent. Då börjar vi köpa blommor till julen åt oss själva, eller för att glädja någon annan. Jag vill därför ge några råd.

Först och främst ska man undvika växter som stått för nära fruktdisken. Många frukter avger en skadlig gas för de flesta växter. Blommorna "mognar" därför också, och blommar över fortare.

Naturligtvis ska man undvika att placera blommorna för nära fruktfaten hemma också.

De flesta blommor blommar längre om de placeras lite svalare om nätterna. Även närhet till ljus och varma element brukar förkorta blomningen.

Om det är kallt ute bör man alltid ta in blommorna och låta dem stå kvar i omslagspapperet,  gärna någon timme innan man öppnar. Växterna får därigenom en mjukare omställning och utsätts inte för snabbt för värmen.

Julstjärna

En klassisk blomma inför julen. Numer finns den i många naturliga nyanser. Men tyvärr finns de också i onaturliga nyanser. Jag tycker inte en blomma ska vara konstgjort färgade. Då har man valt fel sort. Många tror att den blommar väldigt länge. Men blomningstiden är kort och ibland har blommorna ramlat av före inköpet. De riktiga blommorna finns i mitten och är små. Runt blommorna finns högbladen, som många upplever som blommorna. Högbladen har den funktionen att de ska locka pollinatörer till blommorna. I vilt tillstånd är julstjärnan en buske, som pollineras av kolibris. Julstjärnan är känslig för köld och drag och måste flyttas vid vädring. Den bör vattnas med ljummet vatten. Julstjärnan får inte vattnas för mycket, utan får gärna torka ut något på ytan. Försök att köpa julstjärnan med de riktiga blommorna kvar.

Cyklamen

Cyklamen vill stå ljust men inte i direkt sol. Solen är ju inte nu något större problem, men den kommer väl tillbaks. Den vill inte stå alltför varmt, så var försiktig med att ha den för nära element. Ska vattnas försiktigt, så att inte vatten kommer i knölen. Cyklamen är en knölväxt som har en grop i knölen. I denna grop bör det inte få komma vatten i. Då kan knölen och hela plantan kan dö. Ett sätt att undvika detta är att vattna på fatet.

Julbegonia

krukväxter 033.jpg

Julbegonian vill stå ljust. Den får inte torka ur för då kan knopparna ramla av. Den får inte heller vattnas för mycket, då kan den ruttna. Begonior trivs bäst i temperatur på cirka 16-18 grader.  

Hyacint

Hyacinten är en typisk julblomma. Den blommar snabbt över. Ju svalare den står desto längre blommar den. Sedan första blomstjälken har blommat så bör man klippa av den, eftersom det kan komma en mindre blomstjälk efteråt.

Azalea

Azalean är en typ av rododendron och vill ha lågt pH-värde. Därför måste man vara försiktig med vanligt vattenledningsvatten. Låt vattnet stå över natten eller koka vattnet så blir vattnet mjukare. Bästa sättet att vattna azalean är att sätta ner krukan i en hink eller balja med vatten. Låt den stå där ett tag, så att den är genomvattnad. Azalean får aldrig torka ut. Först torkar knoppar och sedan hela plantan. 

Amaryllis

Amaryllisen blommar längre om de inte står allt för varmt. Stjälken kan bli lång och blommorna väldigt tunga därför är det viktigt att stödja upp stjälken. Om den ändå viker sig eller går av så kan man lätt sätta blommorna i vas och de blommar även länge i vas. Under blomningstid och växtperiod behöver den ganska mycket vatten. Men under viloperioden ska den stå torrt och relativt varmt.

Annons:
flaxss
11/25/08, 1:04 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#1

lite tillägg -Azalean man köper heter Rhododendron Simsii . och är därför en Rododendron. Och den kan man enkelt spara om man vill. Efter den blommat klart sätter man den svalt (än fuktigt i jorden). När man kan så placerar man ut den i halvskugga (när tempen där ute är ca +5c +10c kan den få komma ut,ta in vid frost). Sedan har man den ute hela sommaren ger den näring en gång i veckan och tar in den innan frosten kommer . Placera den inne i öst eller västfönster och håll den fuktig snart så börjar den blomma igen !. I feb efter vintervilan kan man planterar om den i jord som har lågt ph. Lite tips hur man sparar sin Rumsazalea . så här ser min ut i år i Okt . står nu inne i full blomm.

en annan sak som man bör tänka på är att Hyachint(ibland även andra lökar) kan ibland vara behandlade med medel på löken , varav man bör vara försiktig när man hanskar den om man är överkäsnlig eller allergisk .

även amaryllis och julstjärna och begonia och cyklamen går att spara om man vill .

Bjornen
11/25/08, 8:20 AM
#2

Det här är en samlingsartikel, för att sedan bli separata artiklar om varje julblomma var för sig. Det är tidigare artiklar skrivna för tidningen Dalabygden som kommer att publiceras undan för undan.

flaxss
11/25/08, 12:23 PM
#3

närmare bestämt synonym -

Rhododendron indica var. simsii sedan

Rhododendron Simsii-gruppen(hybrider med närstående arter) - synonym - Rhododendron Indica-azalea-gruppen

och artern Rhododendron simsii som inte inte ingår i hybrid-gruppen.

vilket i sin tur har synonym Azalea indica och Azalea simsii vilket är fel att använda .även den säljs ibland som renart .

svenska - Fönsterazalea eller Rumsazalea

en annan art

Rhododendron obtusum -Dvärgazalea som man korsar med R simsii . men även som ren art kan odla inne och säljs ibland också i handlen .

så har jag lärt mig . och det är ingen Azalea och ingen typ utan en Rhododendron .

Denna kommentar har tagits bort.
rakuLotta
11/25/08, 3:28 PM
#5

Ni är duktiga och kunniga båda tvåGlad…. det känns som ni duellerar med era termer…Flört!!

Blev impad av att du kunde få azalean att blomma ute, och att få den att övervintra overhuvudtaget( övervintra fel ord kanske,) för mig snarare att ÖVERLEVA överhuvudtaget… Tycker det är superläckra blommor men jag kan inte hålla dem vid liv längre än första blomningen är över dess värre , sen tröttnar jag….Jag får hålla mig till succulenter och kaktusar…

Bra med lite skötselråd för julväxterna så här inför advent!

flaxss
11/25/08, 7:41 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

jag har haft den sedan 04/05 . nu står den inne och blommar så att inte frosten tar den ( den tål bara -9c -10c ) . så här såg den ut förra året .

Annons:
rakuLotta
11/25/08, 10:35 PM
#7

Fin, och kul att kunna få lite storlek på dem. Hur blir den sen då, när den inte blommar. Är den ändå fin att se på eller blir den lite"risig". ( vet ju inte om mina blir sånna av mina  dåliga  gröna fingrar, eller om de blir lite dassiga) Det är nämligen då jag tröttnar och tycker de blir fula, och så åker de ut….

flaxss
11/26/08, 2:01 PM
#8

när den börjar att växa ( våren-försommaren ) så är den full av ljusgröns skott och det är vackert . resten av sommaren är den vackert mörk grön . kom ihåg att hålla den fuktig hela tiden . torkar den ut för mycket tappar den bladen ( även om den överlever lite torka, så är det bra och den tappar alla blad ) .

min hittade jag inkläd i ett hörn på plantskollan jag hade praktik på . den var helt uttorkad och hade tappat en massa blad . men jag tog hem den och tog hand om den . och se hur vacker den bl'vit nu !

[cherstin]
12/7/08, 8:54 AM
#9

Hej, är ny här och jag undrar om någon har tips om hur man förvarar hyacintlökar för senare utplantering i rabatten. Tack på förhand./Cherstin

Bjornen
12/7/08, 11:57 AM
#10

Bästa sättet är att plantera dem i krukor med jord och förvaras kallt men frostfritt. Lösa lökar bör förvaras svalt och inte för torrt, men inte heller för fuktigt.

[cherstin]
12/7/08, 7:10 PM
#11

Då går det bra i garaget där det är ca 10+ då?!

Bjornen
12/7/08, 8:15 PM
#12

Gärna svalare.

Upp till toppen
Annons: