Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Rumsazalea

2008-11-26 08:06 #0 av: Bjornen

Rumsazalean är en fin höst- och julblomma som är lite känslig och därför följer här lite råd och tips hur man ska sköta den.

krukväxter 231.jpg

Azalea är en typ av rhododendron, namnet kommer från grekiskan och betyder ros och träd. Azalea är normalt namnet på bladfällande rhododendron. Men det finns också städslegröna azaleor som har två olika typer av blad, den ena tappar de på hösten och den andra sorten behåller de även under vintern. Rumsazaleor är av den städslegröna typen.

I sitt hemland i Japan växer de i fuktiga och svala skogar i bergen. Huvudsakligen har korsning skett mellan två japanska arter och förädling av rumsazaleor har skett hela tiden i både Europa och Amerika. Det finns därför många olika sorter med mer eller mindre krusig kronblad. Blomfärgen varierar från vitt, rosa och mer eller mindre mörkröda färgnyanser. Många har tvåfärgade eller färgskiftande blommor. Förädlingen har försökt få dem att blomma under en längre tid. Normalt blommar de vilda arterna en kort och intensiv period.

Först kom azalean till Europa på 1680-talet men dog ut efter 30 år. Sedan återkom den 1768 men bara i samlingsväxthus och började odlas på 1850-talet i Belgien. Namnet azalea är känd sedan 1846 i svenska språket. Azaleans latinska namn är Rhododendron Simsii-gruppen .

 krukväxter 021.jpg

Alla Rhododendron har ett svagt rotsystem och är därför känslig för urtorkning. Själva sugrötterna är tunna men många och bildar en tät filt. De är därför svåra att vattna om de torkar ur. Rhododendron som växer på friland har starkt läderartade blad och tål en del urtorkning. Rumsazalean har mjukare och känsligare bladverk och tål därför inte urtorkning. Om rumsazalean har blivit riktigt torr, då är den förlorad. Om den har börjat tappa blad av torka är det bråttom att ge den vatten så att den kan överleva. Minst en gång i veckan bör krukan sänkas i vatten ett tag så att krukklumpen är riktigt genomvattnad. Däremellan kan man vattna dem som vanligt fast lite oftare än andra krukväxter. Nästan alla rhododendron är kalkskyende och man måste vattna med mjukt vatten. Bladen tycker om att bli duschade då och då, men blommorna kan få fula fläckar om de blir duschade.

Azalean är en relativt dyr krukväxt eftersom den växer långsamt och kräver lite extra arbete för att få dem i blom. Man bör se till att man köper ett bra exemplar som ska blomma en längre tid. Det är bäst om de har mycket knoppar som har börjat visa färg. Det är viktigt att knopparna har börjat öppna sig. Om de i handeln inte har vattnats tillräckligt, kan knopparna vara torra och de slår inte alls ut. Under den kalla perioden kan även knopparna ha frusit och de slår därför inte heller ut. Bladen bör vara friska och ha stor saftspänning. Dåligt med blad eller blad som lossnar tyder också på för dålig vattning.

Under blomningen är den idealiska temperaturen omkring 18 grader och gärna lite svalare under natten. Placera den inte för nära elementet eftersom det lätt kan bli för torr luft. Krukan bör placeras i en ytterkruka som håller jorden fuktigare. Den vill stå ljust och placeras lämpligen på fönsterbrädan. Efter blomningen trivs den bäst på ljust och svalt ställe. Under vintern behöver den inte ges någon gödselvattning. Men under vår och höst är det lämpligt att ge den näringslösning varannan vecka.

Med bra skötsel kan azalean blomma i många år. Men man får aldrig glömma vattningen. Efter blomningen kan man eventuellt omplantera den i en något större lerkruka. Bästa jordblandningen görs av fin ogödslad torv som blandas med sand och lite naturgödsel. Plantera inte i för stor kruka utan öka krukstorleken bara lite. Använd lerkruka som ger jämnare fuktighet och temperatur till rötterna.

Under sommaren mår den bäst utomhus i trädgården. De planteras med kruka i en halvskuggig och skyddad plats. Räkna med att vattna den då och då beroende på hur mycket det regnar. På höstkanten innan det blir frost tar man in den. Lämplig temperatur är 5-10 grader då, för att det ska bildas nya knoppar. Sedan knopparna har blivit stora bör man placera den i omkring 18 grader igen och njuta av en ny blomning.

Azalean kan ibland angripas av spinnkvalster, vita flygare och någon gång bladlöss. Oftast beror skadedjur på lite för dålig vattning eller att den står för varmt.

Alla rhododendron kan förökas med sticklingar. Sticklingarna tas av unga skott på våren som sätts i sandblandad torv och ska stå i 20-25 grader. Det fungerar bäst i lite större plastkrukor som täcks med plastfolie. Det är inte lätt att själv föröka azaleor men man kan mycket väl försöka.

Anmäl
2009-01-17 01:02 #1 av: awjungfru57

Jag har lyckats få en asalea att blomma om. Bara tur faktiskt. Men jag har aldrig sänkt ner den i vatten, jag vattnar på fatet eller alltså ner i ytterkrukan, minst en - två ggr i veckan så den aldrig torkar. Att sänka ner den tycker jag är för jobbigt och besvärligt. Det ska vara glädje med blommor, inte jobbigt. /Agneta

Anmäl
2009-01-17 09:35 #2 av: Bjornen

Alla roddodendron har ett litet men mycket kompakt rotsystem så därför är det lättare att ge hela krukklumpen vatten genom nedsänkning i en vattenbalja, men naturligtvis inget krav. Jag tycker dock att man kan kosta på att "dränka" krukan någon gång för att alla små rötter blir genomfuktade. 

Anmäl
2009-01-20 00:11 #3 av: flaxss

jag har haft mina Rumsazalea sedan 04-05, det var när jag hade praktik på en plantskola. jag hittade den i kylen helt uttorkad och inga blad. med mina grönfingarar så grönskade den och har blommat varje höst därefter. tycker dom är enkla att sköta. så här sköter jag min

Våren - tar ut den när det är ca +5c (tar inv id frost). placera den i östläge. håller den fuktig hela tiden.

Sommar - snart börjar den växa aktivt håller den fuktigt än(även jag vattnar ovan). ger den näring från maj till aug en gång i veckan.

Hösten - har den ute så mycket det går det är nu knopparna mildas och är det en mild höst börjar den blomma ute. tar in den vid frost och sätter ut den vid plusgrader.

Vintern - placerar den i öst eller norrfönster med extraljus håller en temp på runt +15c. efter den blommat placerar jag den svalare ca +5c +10c och extra ljus. i feb planterar jag om dom i nyjord om det behövs då i surjord med extra leca i. tar sedan ut den igen när det är ca +5c.

 

Anmäl
2009-01-20 09:25 #4 av: Bjornen

Alla rododendron har ett ovanligt svagt rotsystem, så omplantering ska inte ske som hos andra krukväxter. De har ett mycket litet men kompakt rotsystem och växer inte ur krukan som andra. Någon gång kan de omplanteras och man kan försiktigt ta bort lite av de gamla rötterna. Efter en sådan behandling måste man hantera den varsamt och noggrant. Rododendron vill ha myckt porös jord och man brukar säga att deras jord ska vara så porös att man utan problem ska kunna sticka ner hela armen i jorden (torv).

Ett vanligt fel är att vattna dem med vanligt vattenledningsvatten som ofta är för kalkhaltigt genom att kemikalier är tillsatta i vattenverket. Bäst att använda kokat vatten som svalnat eller åtminstone vatten som stått upptappat under natten så har delar av kalken fällts ut till bottnen. Annars är ju regnvatten eller smält snö bra att använda. Inte för kallt bara.

Anmäl
2009-01-20 14:58 #5 av: flaxss

jo det är ju därför man ska plantera om den i feb vid behov. jag har bara planterat om min 2gånger under tiden jag haft den. och då var den verkligen FULL med rötter. har dock inte märkt att den varit extra känslig efteråt min har växt som vanligt och blommat som vanligt det året och jag hars sköt den som vanligt.

och mins tår ju ute större delen av året så då får den snö/regn som kommer sedan inne får den vanligt kran vatten. och den trivs väldigt bra. jag tror man får mäta där man bor hur vattnet är.

Anmäl
2009-01-20 20:26 #6 av: Bjornen

Även om krukan är full av rötter så är det inte säkert att det fyller en större krukan, utan deras rotsystem är så kompakt. En stor flera meter hög och bred planta har en förhållandevis extremt liten krukklump (kanske bara 10 liter).

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.