Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 9513 ggr
Bjornen
2008-11-09 08:51

November en svår tid för krukväxterna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

November är sämsta tiden för våra stackars krukväxter. Denna artikel tar upp lite av problemen och ger lite förslag på förbättringar för dem.

PICT0034.JPG

Nu under det mörka november har krukväxter en besvärlig tid. Ljuset minskar allt mera och dagarna blir kortare. Dessutom kan det vara dimmiga och mörka dagar. Vissa dagar kanske inte solen ens visar sig. Ute är det mörkt och regnigt. När snön kommer blir det också ljusare inne.

Minskande ljus och ökad värme är ingen bra kombination för våra krukväxter. Med minskande ljus borde temperaturen sjunka i motsvarande grad. Men vi gör ju tvärt emot. När det är ruggigt och mörkt, då vill vi ha lite varmare.

Under hösten plockar man in många växter som inte tål att stå ute under vintern. Om man inte har gjort det tidigare bör man plocka undan dessa och låta dem gå i "vintervila". Många av utomhusväxterna tål temperaturer strax över noll grader. Dessa kan man sätta in i ljusa förråd. En del kan gå i fullständig vintervila och kan stå mer eller mindre torrt och mörkt. Några vill eller kan man ha som vanliga krukväxter som t.ex. potatisbuske och eldkrona. Om man har plats så sätt in dem bland andra krukväxter och njut av dem även nu på vintern. Blomningen blir nog inte lika fin som under sommaren, men en och annan blomma kan det bli. Men sköt om dem så att de är i god kondition till sommaren.

0_16aea_b8b0d85c_-1-L.jpg

Under senhösten bör man försöka flytta fram krukväxterna närmare ljuset. De som normalt står inne i rummet kan då behöva komma närmare fönstret. Kanske man behöver ge dem lite konstgjord belysning. Vid mörka tider bör krukväxterna vändas oftare. Om de får stå länge i samma läge kan det bli långa och svaga skott. Genom oftare vändning blir skotten lite kraftigare och starkare.

Man behöver inte vända krukväxter helt om utan vrid dem lite grand åt gången. Ha inte persienner nere eller gardiner som skymmer ljuset för växterna. Under vintertid bör persienner användas endast om nätterna för att hålla värmen kvar. Om man höjer upp krukväxterna från själva fönsterbrädan, då ökar ljuset lite grand och växterna kommer lite längre i från elementet.

Om det är möjligt försök att minska värmen där växterna står. Försök åtminstone att sänka nattemperaturen till dem. Nästan alla växter trivs bäst med lite varierande temperaturer.

Omplanteringar av växter ska inte göras nu, utan vänta till i februari-mars. Tillväxten är som sämst nu och en omplantering skadar rotsystemet. Vintern är för många krukväxter en viloperiod, då tillväxten är liten. De samlar krafter för att komma igen när ljuset kommer tillbaks. Minska på gödselvattningen eller gör ett uppehåll med gödslingen. Även vattningen behöver minskas eftersom tillväxten är sämre och avdunstningen genom solen är minimal. Se efter att det inte blir vatten stående i ytterkrukan eller på fatet. Töm inte av det förrän efter ett litet tag så att växterna eventuellt har hunnit suga upp vattnet. De flesta växter tål att torka upp lite mera nu mellan vattningarna. Men tänk på att växter i plastkrukor och torr jämn rumstemperatur kan torka ur jorden väldigt snabbt.

Krukväxter 101.jpg

Vissa växter t.ex. begonior och andra växter med mjuka blad är känsliga för olika mögelsjukdomar. De bör därför stå ljust och det får inte vara för fuktigt i krukorna. Var väldigt försiktig så att inte bladen blir vattnade. Fuktigt bladverk kan vara inledning till svampangrepp. Svaga växter och dåliga växtbetingelser ger lätt upphov till sjukdomar och skadeangrepp. Man bör därför vara observant så att inte bladlöss och andra skadedjur har kommit till krukväxterna. Växter som kommit in från trädgården har lätt att få bladlöss när de kommer in. Dessutom finns alltid risk att det följer med några djur från inköpta blommor. Någon enstaka lus kan efter ett tag bli en stor mängd. Om bladen eller fönsterbrädan får små blänkande droppar brukar detta innebära någon form av löss. Håll uppsikt och pyssla om krukväxterna lite extra nu under den mörka årstiden. Kanske det piggar upp dig själv också i höstmörkret.

Annons:
Maria
2008-11-09 10:42
#1

Åh! Tack för en jättebra atikel.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Bjornen
2008-11-11 09:03
#2

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Dalabygden.

Diana61
2008-11-12 11:46
#3

Tackar!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Upp till toppen
Annons: