Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Julstjärnan

2008-11-25 18:42 #0 av: Bjornen

Numera julens vanligaste blomma, julstjärnan. Här kommer lite om dess historia och odling.

krukväxter 206.jpg

Julstjärnan (Euphorbia pulcherrima) är en törelväxt från södra Mexico. Som krukväxt lanserades den av Joel Poinsett 1830 i England. Julstjärnan heter Poinsettia på engelska, vilket namn den även hade i vårt land tidigare. Vi odlar flera andra törelväxter som krukväxt bl. Kristi törnekrona och flera kaktusliknande suckulenter. Totalt finns det omkring 2.000 arter av törelväxter, som kan vara ettårig eller fleråriga örter, buskar och många som är suckulenter. Alla har små förkrympta blommor som består endast av ett märke och ståndare, och blommorna är grönaktiga. Många arter har fina och färggranna högblad, och de är därför populära prydnadsväxter. Några av törelväxter har använts som nyttoväxter och man utvinner ätbara frukter, råvaror till gummi och som växtgift för att bedöva fisk. Inom folkmedicinen har växtsaften använts som medel mot vårtor. 

Det finns också några vilda törelväxter i vårt land som alla har gula högblad. Vi odlar även några arter i våra trädgårdar t.ex. vårtörel, gulltörel och eldtörel. Alla törelväxter har en vit mjölsaft som kommer fram då blad eller stjälkar bryts av. Denna växtsaft är giftig och kan ge hudirritationer vid hudkontakt. Kommer växtsaften i öppna sår eller i ögonen kan den orsaka inflammationer. Barn får inte ges möjlighet att suga eller äta av växten, eftersom det kan leda till förgiftningar.

Julstjärnan är normalt en buske på flera meter. På sydligare breddgrader är det en vanligt planterad prydnadsbuske. Men efter förädling och speciella odlingsmetoder har det blivit en hållbar och lagom stor krukväxt. De gamla sorterna tappade sina högblad efter en kortare tid och dessutom var de ganska höga och hade ett rangligt växtsätt. Julstjärnan är nu vår vanligaste julblomman. Den fint röda färger passar bra in i vårt julfirande. Nu finns julstjärnan även med andra olika färger på högbladen, såsom vit, rosa, gult och marmorerade. Den används nästan bara som engångsblomma, men är flerårig och kan bevaras i många år.

Julstjärnan är extremt känslig för kyla och särskilt om jorden är blöt kan de lätt skadas av kyla. Placera aldrig en julstjärna i drag. Vid inköp av blomman så måste den vara noggrant inslagen så att den inte skadas på väg hem. Den bör sedan stå i rumstemperatur ett tag innan man öppnar omslaget.

Julstjärnan vill stå ljust, men kan tåla att stå inne i rummet, men färgen på högbladen blir då inte riktigt lika intensiva. Den trivs bäst i drygt 20 graders värme, men tål lite svalare på nätterna. Den mår inte bra av temperaturer under 12-15 grader. Vattna alltid med ljummet vatten och låt det torka ur lite grand emellan vattningarna. Om den torkar ur för mycket kan den tappa en del blad och de riktiga blommorna ramlar lätt av om den får torka ur för mycket. När den köps bör de riktiga blommorna eller knopparna finnas kvar. Om inte, så tyder det på att de har behandlats felaktigt innan du köper den. De kan ha stått för mörkt, torrt, blött eller för kallt. Med tidigare fel behandling kan julstjärnans prakt bli lidande och i värsta fall kan den tappa bladen. Inga blommor tål att stå nära fruktfatet och inte heller i butiken för nära fruktdisken. Julstjärnan är särskilt känslig för ämnen och gaser som avges från frukt.

krukväxter 210.jpg

Julstjärnan är flerårig och man kan få den att blomma om flera gånger. Men det svårt att få den lika fin som de man köper i handeln. På sommaren kan den placeras ute i trädgården där den tål lite lägre temperaturen, men inte nattfrost. Julstjärnan är en s.k. kortdagsväxt och kräver långa nätter för att bilda knoppar. Man måste placera den på helt mörk plats i minst 14 timmar och den övriga tiden riktigt ljust. Sedan blomknopparna har visats sig kan de placeras på platser med mera normala omständigheter. Den kan angripas av vita flygare, trips, spinnkvalster och någon enstaka gång även av bladlöss. Skadeangreppen beror oftast på för mycket vatten eller för hårda urtorkningar.

Julstjärnan kan förökas med toppsticklingar på våren. Snittytorna ska torka innan de sätt i sandblandad jord. Plantorna bör toppas flera gånger för att de ska bli någorlunda kompakta. Det är svårt att själv i ett vanligt bostadsrum föröka och få fina julstjärnor, men man kan ju försöka.

Anmäl
2008-12-12 17:46 #1 av: Anders 50

Kan man få allergiska reaktioner av julstjärnan ?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-12-12 18:16 #2 av: Åsa S

Ja jag vet flera som får problem med luftvägarna av julstjärna + även växtsaften kan ge utslag ifall man får den på sig.

Anmäl
2008-12-12 18:41 #3 av: Bjornen

Liksom alla Euphorbia arter är hela växten giftig och särskilt växtsaften som kan ge hudirritation.

Anmäl
2008-12-12 21:17 #4 av: Anders 50

Tack för svar!

Anade detta, tycker det är något som irriterar sedan de kom in i huset. Kände av det förra julen också, men märker det mer i år, så det blir en jul med julstjärnor på avstånd i år.

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-12-13 10:40 #5 av: [Asta]

Ibland kan det hjälpa att klippa bort blommorna. De är ju de där små pluttarna mitt i det röda och det gör inte så mycket för ögonfägnaden att ta bort dem.

Anmäl
2013-01-10 22:26 #6 av: Ove-D

Jag har två som jag haft i några år... Men de är bra gröna... fina och buskiga men hur ska jag få de röda toppblanden om blomning?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.