Annons:
Etikettkrukväxter-utomhus-och-inomhus
Läst 37326 ggr
Bjornen
2008-12-23 19:54

Gammaldags julblommor

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lite historisk tillbakablick på gamla julblommor.

 Knoppig iskonvalj. Tyvärr en dålig bild.

Nu översvämmas olika butiker med julblommor och julgrupper. Det finns ett stort urval av olika växter. Julstjärnan är nog i dag den vanligaste och därefter kanske kommer amaryllisen. Bägge dessa var ingen julblomma tidigare. Amaryllisen blommade inte förrän till vårvintern och julstjärnan blev inte populära förrän den nästan evigt blommande sorten "Anette Hägg" kom på 1970-talet. Julgrupperna komponeras idag med många olika bladväxter med olika bladformer och bladfärger. Idag kan en julgrupp bli nästan hur stor som helst och de planteras i stora korgar.

Förr planterades julgrupperna i krukor gjorda av näver med en botten av trä. Oftast var det ganska små krukor som oftast rymde de bara en eller några julblommor. De flesta julblommor drev man fram själv sedan man hade köpt fördrivna lökar på hösten. Dessa placerades i källaren för att drivas fram till jul. Självskriven var naturligtvis hyacinten med sin underbara doft. Den är ju fortfarande populär, men idag är den sällan huvudblomman i julgruppen. Förr var hyacinten ensam eller tillsammans med någon annan mindre växt. Tillsammans planterade man någon jultulpan av sorten "Brilliant Star", som är en orangeröd liten låg tulpan. Det fanns också en motsvarande gul tulpan som inte var så vanlig. Både hyacint och jultulpaner behövde värmebehandlas för att få dem att blomma så tidigt som till jul. Utan behandling vill de inte blomma förrän en bit in i januari och då är ju julen slut.

Någon iskonvalj eller liljekonvalj med sina graciösa blommor kunde också blandas in i gruppen eller också planterades de ensamma. Namnet iskonvalj kommer från att de blommade på vintern eller att de behandlades med is för att få dem att blomma under vintern. Förr fanns det många olika sorter av konvaljer som hade lite olika blomningstid från december till juni. Det gick att ta in rötter eller rizomer på hösten och man kylbehandlade dem eller också köpte man rötter av lämplig sort. Konvaljer var en vanlig julblomma i början av 1900-talet, som nu nästan har försvunnit. INu har de åter börjat lanseras igen. Men troligen var de gamla sorterna mera väldoftande och troligen mindre blommor. När iskonvaljer började säljas var det från början franska sorter som var värdefullast innan de började odlas allmänt i Sverige för drivning.

Tazett var också en populär blomma som var lätt att snabbt driva till blomning utan någon behandling. De små vita klockorna gav ett ljust skimmer åt julfirandet. Deras blommor och även löken har en doft som inte anses vara allt för angenäm. Tazetten är en sydländsk lökväxt som inte kan övervintras utomhus i norra Europa och måste inhandlas nya för varje år. 

Bland de dyrare och finare julblommorna fanns det även azalea, cyklamen, julros och blommande krukros. Många gammaldags julblommor och krukväxter trivs bäst i lite svalare rum. Särskilt mår de bäst med lite lägre nattemperatur. Förr när det inte fanns centralvärme var inomhustemperaturen inte så jämn utan den varierade mycket under dygnet. Genom att temperaturen varierade blev också luftfuktigheten mycket högre och det blev ett bättre klimat för krukväxterna.

De numera populära orkidéerna hade inte överlevt i gamla tiders bostäder som eldades i kakelugnar och öppna spisar med stor temperaturvariation. Även julstjärnan har förr fått stora bekymmer med drag från fönster och dörrar och lite för låga nattemperaturer.

Annons:
Christina
2009-01-01 14:20
#1

Trevlig läsning som ger kunskaper och väcker minnen.

Ja det stämmer att jag inte minns några julstjärnor inomhus från min barndom (född 1944) men däremot de (stinkande) tazetterna.

Och orkidéer ja. I stort sett de enda krukväxter jag har i lägenheten i stan där det är obebott långa perioder. Nu när vi tillbringar maj-okt i skärgården och nov-mars i Spanien blir det bara korta nedslag i stadsvåningen. Men orkidéerna står där och alltid är det någon som blommar. Trots att det ibland går veckor mellan vattningarna.

Margareta
2009-01-01 16:51
#2

Jag är 11 år yngre och minns stinkande tazetter (mitt i prick Christina), hyacinter och begonior som julblommor. Det finns ett fantastiskt kort på en Azalea från 50-talet (kanske 1960) men det tror jag var ett undantag, dvs någon julgåva till mamma och pappa. Den vårdades ömt och fotograferades mer än de andra. Kort togs inte på samma sätt som nu - så de andra blommorna fick bara vara med som bakgrund till julklappsutdelning och annat viktigt, medan Azalean minsann fick ett eget kort.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Bjornen
2009-01-01 17:40
#3

Azalean är en gammal krukväxt i de finaste kretsarna och namnet är belagd i sverige sedan 1846.

Bjornen
2012-12-27 09:28
#4

Rumsgranen har åter kommit på modet och säljs nu i en del butiker. Annars var den en exklusiv krukväxt fram till 1920-talet och då förstås en grön växt för salen.

Ove-D
2013-11-01 21:37
#5

"Snart" dags igen… Någon som vet hurdan jord julstjärnor trivs bäst i och hur mycket gödning de behöver för bli kraftiga och fina?

Linnea
2013-11-16 16:26
#6

#5 Jag har en julstjärna som är några år gammal. Den har inte blommat sen året då jag köpte den. Av nån anledning har jag missat att plantera om den. För några veckor sen fick den äntligen en större kruka, bara helt vanlig planteringsjord. Efter bara några dagar började några blad gå över i rött. Gödselvattnar ca en gång per vecka med Blomstra.

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Upp till toppen
Annons: