Annons:
Etikettfröer-och-frösådder
Läst 56636 ggr
Christina
2009-01-17 00:06

Goda råd inför frösådd

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vet ni om att vi har samlat på oss en rad läsvärda artiklar om frösådder? Alltid lika kul att återvända till nu när det börjar bli dags igen.

nysadd.jpg

Vet inte hur det brukar se ut hos dig, men så här kan det bli hos mig under tidig vår. Alla bunkar och krukor fyllda. Alla fönsterbrädor och bord ockuperade till övriga familjemedlemmars förtvivlan. Rangliga groddar som söker sig till det klena vinterljuset.

Jag råkar alltid ut för några bakslag och får kassera en del, men för det mesta blir det överraskande stort antal plantor. Ofta alldeles för många.

Vi är många här på Trädgård iFokus som har delat med sig av erfarenheter kring de första frösådderna. Du hittar diskussioner och artiklar under Fröer och frösådder.

Jag kommer själv att återvända till de här artiklarna:

Bjornens kunniga råd:

Fröets grobarhet

Tidig sådd

Omskolning

Humlans Såskola:

Del 1  - Odla från frö

Del 2  - Att fröså

Del 3 -  Fröså perenner

Del 4 - Omskolning av plantor

Lägg gärna till fler tips!

Annons:
Bjornen
2009-01-17 09:42
#1

Oftast blir resultat bättre om man sår i en lite större kruka och skolar om de senare en och en. Det sparar plats och det blir ljusare åt plantorna vilket gör att det blir kraftigare plantor. Desutom kan man göra lite urval när man skolar om dem och bara tar de bästa plantorna.

Jag tycker att endast mycket storfröiga växter och känsliga växter för omplantering bör sås direkt en och en i krukor. Gurka har en mycket känslig rothals och bör sås en och en i torvkruka eller gurkkruka så kan de sättas i växthuset utan omplantering. Ricinträd har så stora frön att de också bör sättas en och en.

Jennix
2009-01-17 14:40
#2

Tack snälla! :D Mycket läsvärt!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Tilda-T
2009-01-17 15:29
#3

tips: använd gamla kasserade godisburkar, dom är genomskinliga och gratis på affärerna om man frågar dessutom är det lock till som funkar jättebra från början om man gör hål i dom.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

anki1
2009-01-17 16:34
#4

Jag tänker prova ägglådor, och så i "groparna". Sedan sätta ner hela "baletten" i jorden.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Tilda-T
2009-01-17 23:56
#5

blir det inte väldigt lite jord för rötterna?

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

dolfen
2009-01-18 18:29
#6

Jag har skurit av lagom högt från botten på ett antal mjölkpaket inför vårsådden.

De kan man bara slänga (i "brännbart" eller "kartong") sedan. Cool

#4 Jag skulle nog inte sätta ner hela "baletten".

Ett år, för sådär 20 år sedan använde jag torvkrukor (liknelse med äggkartong!?). Men jag rev bort/sönder dem vid plantering för att så lite som möjligt hindra rötterna. Kommer inte ihåg om jag la ner de sönderrivna torvkruksbitarna i planteringsgropen eller inte.

Annons:
Christina
2009-01-20 00:48
#7

Det är jättekul att pröva sig fram. Jag sår i allt jag kan hitta när det är som värst. Har så svårt att spara fröer och när jag är i farten vill jag så ALLT.

Hade problem med äggkartonger - jodå har också testat dem - fick lite mögel i dem.

Nu har jag tyvärr inte idealiska förhållanden när jag förgror inomhus. Det är sällan varmt och/eller ljust nog. Sedan jag blev med växthus har jag börjat så senare och senare. Sommarblommorna sår jag så sent som i månadsskiftet apr/maj i krukor i växthusoch de blir färdiga och går i blom samma vecka som de jag börjat förgro redan i mars inomhus.

Tilda-T
2009-01-20 08:16
#8

Ja växthuset är räddningen när man vill så   mycket!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
2009-01-20 13:13
#9

Det tog mig litet tid att börja uppskatta växthuset till fullo. Men nu tillbringar jag många timmar där. Storleken är Friggebod - gamla modellen - men nu önskar jag att vi gjort det större från början.

Tilda-T
2009-01-20 18:43
#10

Det där med att man önskar sig ett större växthus direkt nästan hade jag hört i förhand så när vi slog till med hus och skulle ha nytt växthus slog vi till och köpte ett på 17 kvm och det känns prexis rätt storlek, är det för stort kostar det skjortan att värma upp det på våren.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Christina
2009-01-20 23:46
#11

17 kvm låter toppen. Vi värmer i princip aldrig upp vårt vi heller. Har haft element som frostvakt någon vecka i början av maj.

dolfen
2009-01-21 20:12
#12

Om man har mycket sten i växthuset, jämnar väl det ut värmen!? T.ex gångar och upphöjda odlingsbäddar av sten.

När de renoverade en gammal trädgård (det kaaanske var Heligans) hittade de under ett persikoträd (tror jag det var), som stod vid en mur, en stenplatta nedgrävd under trädet.

Hmm… Borde man inte kunna utnyttja värmen från avoppsvattnet…!? (Det finns ju "smarta" hus som värmer upp in-luften med ut-luften!…)

Tilda-T
2009-01-22 07:49
#13

Jag har faktiskt inte  klurat på alternativa uppvärmningsförslag utan kör en kamin som blåser luften och har termostat, ca 4 veckor på våren som behövs, kostar lite men det är det värt!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Annons:
Bjornen
2009-01-22 09:13
#14

Både vatten och stenar håller värmen bra, men också kylan.

Gamla odlingsrester kan man hitta stensamlingar som troligen användes för att skydda växtlighet från nattfrost.

Jordar med småstenar är mycket varmare än tyngre jordar men också mera torkkänsliga.

Ett vanligt sätt förr var att ta in halm i växthusen för att skydda jorden från att tjälen skulle gå ner i jord. I extrema fall kan tjälen gå ner flera meter i växthuset och det kan dröja till midsommar innan den går ur. Det finns ju ingen snö som skyddar mot kyla och den här vintern går nog tjälen ner djupt då det är stora temperaturvariationer.

En tidig start i växthuset kan det vara lämpligt att ha något isolermaterial under krukorna som tex. tidningar som också behåller fukten bra. Kom bara ihåg att aldrig vattna i växthuset under sena eftermiddagen eller kvällen som håller bladen fuktiga och kalla.

Vandraren
2009-03-02 19:54
#15

Jag har under bra många år nu sått och dragit upp vedartade växter, träd och buskar och väl samlat på mig en del erfarenheter där. Alla är välkomna med frågor om ni finner nå´t roligt träd ni vill pröva att så. Ingen guru som Björnen - hatten av - men vore roligt om man kanske kunde hjälpa någon medvandrare.

awjungfru57
2009-03-03 22:38
#16

#15 precis vad jag ville läsa! Växthus och sticklingar, det är väl bra. Eller? Jag har och vill ha fler av Lavendel, ja, säg du! Vad mer?

Vandraren
2009-03-03 23:20
#17

# 16. Jag är inte säker på vad du undrar över men om du vill pröva sticklingsförökning av din lavendel så är rådet att ta halvt förvedade sticklingar under sommaren. Sätt dem längs ytterkanten i en kruka såjord med inblandning av extra sand. Vattna upp med rent, gärna kokt vatten, låt överskottet rinna av och trä sedan plastpåse över och ställ på ljus plats men inte i sol. Norrsidan av uthus eller så blir bra. efter någon månad bör rötter börja visa sig och det är lätt att skola om dom om du satt dem i ytterkant av krukan. Ditt växthus är jättefint - skulle vilja ha det…Men sätter du sticklingskrukor där så ge dom skugga mot direkt sol, annars kokar dom!

Bjornen
2009-03-04 07:48
#18

Sticklingar ska inte stå i solen och aldrig i blåsväder. Lerkrukor ska inte användas för sticklingar utan det gäller plastkrukor och färg efter temperatur. Vid lite varm placering bör de vara vita och lite svalare plats svarta.

Joline
2009-03-04 15:42
#19

-Hur gör man med kaprifol-sticklingar då…

-Kan man ta sticklingar på buskpioner?

Vandraren
2009-03-04 16:04
#20

Kaprifolsticklingar tas lämpligen på samma sätt som lavendeln, halvt förvedade skott på sommaren, eller - men det har jag inte prövat själv - helt förvedade skott på hösten som får stå i såbänk eller motsvarande över vintern. Skulle tro att man med lite tur och skicklighet kan få rötter på unga skott satta i vattenglas också. Någon som prövat? Buskpion har jag aldrig satt sekatören i, jag är glad för varje centimeter den växer. Litteraturen medger sensomriga halvförvedade skott även där men varnar för hög mottaglighet för svampsjukdomar. Rotsticklingar skulle jag tro mer på. Lämnar över där till någon som prövat.

Annons:
awjungfru57
2009-03-04 19:01
#21

Är det samma med Schersmin?

Vandraren
2009-03-04 19:58
#22

Schersmin kan man ta rätt unga skott av, på försommaren men har du möjlighet så är avläggare en bra metod där. Vik ner lågt liggande grenar och gräv över jord på mitten men låt yttersta delen av grenen vara i luften. Efter några månader har rötter bildats på den underjordiska delen och man har bara att knipsa av och plantera. Fast, kolla genom att gräva lite först hur det har gått med rotbildningen innan du kapar. Att skada barken lite där man räknar med att rötterna ska bildas kan påskynda rotbildningen. En metod som passar många buskar f ö.

awjungfru57
2009-03-05 23:10
#23

Perfekt! Det där med avläggare är tilltalande. Jag tror jag ska göra det med allt jag kan tänka mig. Roligt och spännande! Tack!

Joline
2009-03-06 13:48
#24

Vandraren!

Du skulle öppna en ny tråd om vedartade växter så fler hittar den…

Alla kanske inte går genom den här?

Säkert många som har såna funderingar…

Vandraren
2009-03-07 01:49
#25

# 24 Tack för idé och förtroende men jag är fortfarande ny på forumet och är rädd att uppfattas för kaxig och för  mer än jag är. Att starta en tråd om förökning av vedartade växter är kanske för experter, inte passionerade amatörer… Kanske törs jag pröva vingarna mer när jag blir varm i kläderna.

pamina
2009-03-09 18:56
#26

Hej!

Jag vill också varna lite för att så i äggkartonger. De torkade ut väldigt snabbt och det var alldeles för lite jord i varje "hål". Även jag fick en del mögel, det visade sig att det fanns rester från äggen, rent spill som jag inte hade sett från början och så någon annan  lort som hade följt med. Det var döden för de små nya plantorna, mycket sorgligt!

skrult
2009-03-14 14:42
#27

Ett bra tips är att rulla ihop tidningspapper till en "kruka". På så vis kan man få många krukor till sådden. Sen kan man stoppa ner hela paketet i rabatten.

Annons:
[nadvard]
2013-02-18 14:05
#28

http://www.youtube.com/watch?v=hRn8NURIQkc

Det här tycker jag är smidigt! :D

Bjornen
2013-02-18 23:05
#29

För de flesta sådder är krukstorleken alldeles för liten. Det är alltid bättre att så i fyrkantiga krukor eller burkar som minskar risken för urtorkning. Tidig sådd som kräver omplantering före utplanteringen bör ha krukstorlek på 10 cm eller större.

Upp till toppen
Annons: