Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

Aktiviteter och evenemang Annat som lever Byta-sälja-köpa - plantor och annat Fruktträd, bärbuskar och bärväxter Fröer och frösådder Gräsmattor, grovplanering och gödsling. Krukväxter orkidéer Krukväxter, utomhus och inomhus Pelargoner och speciella krukväxter Kulturväxternas historia Köksväxter, kryddor och läkeörter Lökar och knölväxter Vilda växter och ogräs Ohyra, skadedjur och sjukdomar Parker, plantskolor och evenemang Prydnadsträd, -buskar och klätterväxter Rabatter, perenner och annueller Rosor Sajten Trädgårdens byggprojekt Trädgårdsarbete i största allmänhet Trädgårdsböcker och -kurser Trädgårdsdesign, -trender och -prylar Trädgårdsmaskiner och -redskap Vatten i trädgården och vattenväxter Växthus, uterum och vinterträdgård Vad är det? Övrigt utan anknytning till trädgård
Krukväxter, utomhus och inomhus

Julens barrväxter

2009-01-05 11:45 #0 av: Bjornen

Lite om julen barrväxter några dagar efter jul.

 julbilder 004.jpg

Den vanligaste barrväxten till jul är naturligtvis julgranen. Sköt om den och håll efter den och ge den regelbundet vatten, då kan granen klara sig några veckor även på det nya året. Sänk värmen på elementet invid granen så att den inte står där det är som varmast.

Många anser att julgranen är ett modernt påfund från Tyskland och började användas i Sverige i slutet av 1800-talet. Julgranar var vanliga i Sverige tidigare. Vid mitten av 1700-talet började bruket med julgranar att försvinna enligt reseberättelse från en Linne lärjunge som besökte Svärdsjö under julen. De tidiga julgranarna var naturligtvis endast utomhusgranar. Traditionerna med julgranar har troligen spritt sig till Tyskland från Sverige och kanske särskilt från Dalarna. Därifrån kommer julgranen tillbaks som en inomhusprydnad några hundra år senare.

I många julgrupper finns det även små barrväxter. Oftast är det olika små enar som brukar vara i julgruppen. Julgruppens växter bör planteras om i egna krukor om man vill bevara dem som krukväxt. Tänk på att alla växter i julgruppen har en liten rotklump och svagt rotsystem och de behöver därför jämn vattning för att kunna överleva. Särskilt barrväxterna har oftast en liten rotklump. Det är ganska vanligt att de har odlats i för små krukor, så att de har fått rotsnurr. Det betyder att rötterna fortsätter att växa runt, istället för att breda ut sig. Som krukväxt innebär det att tillväxten är svag och långsam. Samma växt med välutvecklat rotsystem kan ha växt väldigt snabbt och de skulle därför snabbt bli för stora för inomhusbruk.

Bäst placeras barrväxterna på ett svalt och ljust ställe. De får inte torka ur men de får inte ha för blött heller. Om barren blir bleka eller ser torra ut har den troligen fått torka ur för mycket och då är nog växten död.  De vanligaste barrväxterna är olika sorter av rumsenar. De flesta tål minusgrader och vill gärna ha kallgrader under vintern. Men i julgruppen har de genom odling fått andra årstider än normalt, så de måste vara inomhus till våren.

De flesta barrväxterna kan odlas som krukväxt i många år. Oftast behöver de en period med rejält svalt, men ljust och enstaka vattningar. Under växtperioden behöver den någon gång lite gödsel i samband med vattningen. Under sommaren kan de flesta vara utomhus och planteras helst i jorden med krukan kvar. De flesta har en tveksam härdighet och kan vara svårt att klara våra vintrar utomhus. Med täckning av jorden och lite säckväv kring själva plantan kan de klara sig i många år även utomhus.

Det förekommer även att små tujor är planterade i grupperna. Dessa är oftast härdigare och många sorter klarar av våra vintrar. För utomhus odling bör man försöka breda ut rotsystemet eller försiktigt skära av en del rundgående rötter.

Prova dig fram och utforska deras olika behov.     

Anmäl
2009-01-05 14:11 #1 av: Christina

I år drog vi en nitlott vad gäller granen. Min man brukar älska att pyssla om den och har ibland lyckats få den att växa med små färska skott. Nackdelen har då varit att han haft svårt skiljas från den och det blivit litet familjestrid innan jag fått slänga ut den.

Men i år blir det styckning och matning in i kakelugnen av bitarna redan efter trettonhelgen. Bra på sätt och vis eftersom det extra värmetillskottet är välkommet i kylan. Ved är ohyggligt, löjligt dyrt, här i Stockholms innerstad.

De små tujorna i julgrupperna har jag så svårt att slänga så de finns nu litet här och var i trädgården på landet. Har klarat sig i åratal, precis som du säger.

Anmäl
2009-01-07 18:05 #2 av: anki1

Jag vet inte om det ät just en thuja eller cypress, som finns i min grupp. men jag ska försöka att få den att överleva till i sommar,och då antingen sätta den i rabatten här där jag bor eller prova om den går på vårt lantställe. I Norrtälje.

Anmäl
2009-01-09 21:33 #3 av: flaxss

dom små barrväxterna man får i julgrupper och kan köpa til jul är oftast sorten Ädelcypress - Chamaecyparis lawsoniana som klara sig upp till zon 3(vet även en del som har dom i zon 4 utan skydd och har blvit stora).

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.